Washingtonból üzent haza a honvédelmi miniszter: ezt az alkut kötötte Magyarország a NATO-val

2024. július 10. 22:55

Jó hírek érkeztek a NATO állam- és kormányfőinek csúcstalálkozójáról.

2024. július 10. 22:55
SZALAY-BOBROVNICZKY Kristóf

Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

A NATO továbbra is a világ legerősebb védelmi szövetsége, amely kész és képes megvédeni magát és tagjait – jelentette ki a honvédelmi miniszter a NATO állam- és kormányfőinek csúcstalálkozója után Washingtonban.

A Honvédelmi Minisztérium az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében idézte Szalay-Bobrovniczky Kristófot, aki azt mondta, az idén 75 éves védelmi szervezetnek minden korábbinál több és jelentősebb biztonsági kihívással kell szembenéznie.

Az ukrajnai háború és a közel-keleti konfliktus globális biztonsági feszültséget okoz, amelynek hatását egyaránt megérzik a tagországok és a szövetség egésze

– tette hozzá. Megítélése szerint ebben a helyzetben a csúcstalálkozó általános célja a transzatlanti egység megerősítése.

„A szövetségesek megerősítik elköteleződésüket Ukrajna támogatása mellett”

Beszámolt arról, hogy a tárgyalások Ukrajna támogatása, a kollektív védelem megfelelő demonstrálása, valamint a csendes-óceáni partnerországokkal és az Európai Unióval folytatott együttműködés körül körvonalazódtak. Azt mondta, hogy a szövetségesek megerősítik elköteleződésüket Ukrajna támogatása mellett.

A miniszter úgy látja, hogy ezek az erőfeszítések sok esetben éppen a háború meghosszabbításának lehetőségét hordozzák magukban.

Az ukrajnai koordinációs szerepvállalás, valamint a többéves pénzügyi kötelezettségvállalás egyre jobban bevonja a NATO-t a konfliktusba. Magyarország ebben az eszkalációhoz vezető folyamatban nem vesz részt, és – ahogy Orbán Viktor miniszterelnök megállapodott a NATO jelenlegi és következő főtitkárával –

sem pénzt, sem katonát nem ad ezekhez a kezdeményezésekhez

– hangsúlyozta.

Hozzátette: Magyarország cserébe nem akadályozza meg, hogy a többi szövetséges véghez vigye ilyen irányú szándékait. A miniszter kifejtette, a NATO 75 éve azért jött létre, hogy megvédje közösségét. Az ehhez szükséges erőt azonban a szövetségesek saját nemzeti haderői adják, ezért kiemelten fontos ezek erősítése és fejlesztése.

Úgy folytatta: Magyarország a meghatározott, GDP-arányosan 2 százalékos védelmi költési szintet már korábban elérte,

és ezen belül, a fejlesztésre fordított összegek tekintetében is kiemelkedő, második helyen áll a szövetségesek között, „így elmondható, hogy Magyarország nemcsak elkötelezett, de kifejezetten jól is teljesít”. A magyar katonák jelen vannak a NATO műveleteiben, és kiveszik a részüket a szövetség megerősítő intézkedéseiből is.

(MTI)

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 102 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
anegy_
2024. július 11. 13:25
Ez van, hibbant-libbant fososok! Az itt lévőknek ajánlom, hogy mégegyszer tessenek elolvasni, főként értelmezni! Eddig is, ezután is szarunk a Ti-szátokra. Ja, csak annyit, hogy ez a qrva elszigeteltség, meg "nem tényező"-ség V.Orbánt világpolitkai tényezővé sodorta. Ja, meg vsíthattok nyugodtan tovább, ki nem szarja le!
Beszélgető
2024. július 11. 11:08
"survivor 2024. július 11. 05:22 Az az atom az USAt is megöli..." Az orosz nem stratégiai atomot dobál, ha neki indul az európai roham. Idebasz 40-50 taktikai atomot, amitől elfogy a hadsereg oszt jónapot. Az amcsi meg szépen bekussol és nem eszkalál, mert akkor az egész északi félteke eltűnik. Mi meg megyünk a levesbe....
barkov08
2024. július 11. 10:59
Szegény fideszhívőknek megint a szájukba szartak.
ZagerEvans2525
2024. július 11. 09:23
18 éve mindig (általában KO-val!!!) vesztes (!!!) balfék (szocionista) sporikáim! '92-ben személyesen Schwarz (művésznevén Soros) György "tollából" látott napvilágot azon elképzelés, hogy a NATO európai keleti bővítése célja Oroszország legyőzése az új képlet alapján: nyugati fegyverek+"keleti" élőerő. Azzal indokolta, hogy a nyugati országok népe nem tudná elfogadni, hogx gyermekei, ifjai cinkelt koporsóban térjenek haza. Ezek után felesleges méricskélni, hogy az egyes "keleti" hadseregek külön-külön mekkora harci erőt képviselnek. Egyetlen hadsereg lesz, s a cinkelt koporsóknak pár ezer kilométerrel rövidebb utat kell megtenni. Ebből próbálja Orbán kivonni Magyarországot. De akinek ez nem tetszik, akár máris jelentkezhet önkéntesnek. Megold6ó.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!