Vallott a volt főpolgármester, feloszlathatják az új Fővárosi Közgyűlést

2024. július 18. 07:58

Ide vezethet a kialakult politikai patthelyzet.

2024. július 18. 07:58
null

Nyitókép: Dódity Gabriella Facebook-oldala

Feloszlathatják az új Fővárosi Közgyűlést, ha Karácsony Gergely főpolgármester nem tud többséget szerezni a testületben, hogy elfogadtassa főpolgármesteri kabinet összetételét. Tarlós István, korábbi főpolgármester szerint akár új választás kiírására is sor kerülhet Budapesten, ha nem sikerül megegyezésre jutni – írta meg a Magyar Nemzet.

A többszörös újraszámlálási paródia során már említettem, hogy akár Karácsony Gergely, akár Vitézy Dávid nyer a választáson, nem lesz irigylésre méltó helyzetben. A magam részéről Fidesz–KDNP szavazó vagyok, de nem vagyok sem Karácsony, sem Vitézy-párti, mert mindkét ember dolgozott az általam vezetett Budapesten, és jól ismerem őket

 – jelentette ki Tarlós. 

A közgyűlés összetétele miatt Karácsony és a DK vezette tömb hét helyet foglal el, míg Vitézy Dávid mellett csak két ember áll, így egyiküknek sem lesz könnyű többséget szerezni.

Tarlós István kiemelte: 

Éppen ezért elképzelhető, hogy a Fővárosi Közgyűlés pártjai elkapják Karácsonyt azzal, hogy nem szavazzák meg a költségvetést. A fő kérdés azonban az, hogy a Tisza Párt meg akarja-e buktatni Karácsonyt, egy túl gyorsan kierőszakolt új választás ugyanis komoly kockázatokat rejthet magában. Ha az látszik, hogy Karácsony megbuktatása az egyetlen szempont, egy megismételt választáson könnyen kontraproduktív lehet.”

A volt főpolgármester emlékeztetett arra, hogy Karácsony Gergely ötéves teljesítménye ellenére sem tudta Vitézy Dávid megbuktatni, bár szerinte kétségtelen, hogy „főpolgármester-váltó hangulat” uralkodott a fővárosban.

Koalíciós bizonytalanság

Az is kérdés továbbá, hogy mi történne, ha Karácsony Gergely főpolgármester-helyettesi széket adna Vitézy Dávidnak, de a szavazások tekintetében ez sem eredményezne még koalíciós biztonságot, mert elképzelhetetlen, hogy Gyurcsányék, az LMP és a Fidesz nagykoalíciót alkosson 

– tette hozzá Tarlós.

Hozzáfűzte, miután ismeri mindkét jelöltet, teljesen biztos benne, hogy beláthatatlan és kiszámíthatatlan következményei lennének, ha mondjuk Karácsony Gergely lenne a főpolgármester, Vitézy Dávid pedig az egyik helyettes.

A főpolgármesternek az októberi alakuló ülésig ajánlatot kell tennie a közgyűlésben helyet foglaló pártoknak, hogy biztosítsa a főváros kormányozhatóságát a következő öt évre. 

Azonban a pártok közötti ellentétek és a 2026-ig tartó politikai kommunikáció vélhetően nagy mértékben megnehezíti majd az állandó szövetségek kialakulását.

Július 12-én hirdették ki Karácsony Gergelyt a főpolgármester-választás győztesének, mindössze 293 szavazattal Vitézy Dávid előtt. Az NVB megállapította, hogy Karácsony 371 538 szavazatot kapott, míg Vitézy 371 245-öt.

Ezt is ajánljuk a témában

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 114 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000061
2024. szeptember 06. 15:29
🍓 ️ ­­É­­­r­­t­­­é­­k­­­e­­­l­­­d­­ ­a­ ­­s­­­z­­e­x­i­­­ ­­p­u­­­n­­­c­­­i­m­­a­­­t­ 👉 𝐖­­­𝐖­­­𝐖­.­­𝐗­­­𝟏­­­𝟖­­.­­­𝐅­­𝐔­𝐍
ZagerEvans2525
2024. július 18. 17:01
A perdöntő a következő évi költségvetés léte, vagy nem léte lesz. Ennek a végső határideje február 28. Addig kell 18 fő, aki megszavazza. A főpolgin kívül 10-10 FDS-KDNP, 7 fő gyurcsányista, 3-3 2farq és LMP képviselő jogosult szavazni. Ha ez nem jön össze, feloszlatás és valamikor májusban új választás, nyáron megalaqló új testülettel. A FDS-KDNPből aligha várna igen szavazatot KaróGeri, a 2farq és az LMP pedig együtt is kevés. Alighanem az kell tehát, hogy a gyurcsányisták és a TiSza maradéktalanul megszavazza. Kérdés, PsychoPataPeti akkor (fél év múlva) hogyan látja a helyzetet. Lehet, hogy addigra PankotaiLili szintre csúszna le az érdeklődés iránta, dehát ő mégiscsak ep -és fővárosi képviselő (ez már döfi!, van-e méilyen önzetlen hazafi?), tehát fontos személy. Ha úgy akarja, előrehozott fővárosi választás lesz, aztán jövő ősszel újabb, '26. tavasszal nem: akkor országgyüli, az 5. 2/3dal. De ha beadja a derekát PPP a Böszmének, akkor is.
cccbasatu
2024. július 18. 13:42
Psziho Peti bedarálja a fidesznyiket is meg a DK is és övé lehet a főváros.Ez esetben már előre hozott parlamenti választásokat is lehet tartani és a fidesznyiket Orbánnal együtt kirúgni a parlamentből és a karmelitából is.
cccbasatu
2024. július 18. 13:38
A fővárosi közgyűlés feloszlatását és új választások kiírását már korábban említettem.Egy esetleges új választás esetén a fidesznyik teljesen kiszorul a fővárosi közgyűlésből és akkor semmi akadálya nem lesz annak hogy az EU célzott és ellenőrzött támogatást adjon a Fővárosunknak!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!