Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Valami olyat hoztak létre a Szabadság híd lábánál, ami az egész világ figyelmét fel fogja kelteni

2024. július 02. 07:15

Az új kiállítás a világ legkisebb közlekedési múzeumaként igyekszik felhívni magára figyelmet.

2024. július 02. 07:15
Liberty Bridge in Budapest

Nyitókép: Alex Segre/UCG/Universal Images Group via Getty Images

Budapest újabb különlegességgel gazdagodott: a Szabadság híd pesti hídfőjénél található vámszedőházban ugyanis májusban megnyílt a világ legkisebb közlekedési múzeuma. Az állandó kiállítás a Közlekedési Múzeum szervezésében és támogatásával jött létre – írta meg az Index.

A budapestiek és a városban gyakran közlekedők számára ismerős a pesti hídfőnél álló két apró épület, amelyekről sokan tűnődtek már, hogy miért maradtak meg. Az épületek története a múltba nyúlik vissza: 1703 és 1918 között a budapesti hidakon vámot kellett fizetni, és ezek a házak szolgáltak a vám szedésére, az itt beszedett pénzt pedig a híd fenntartására fordították. A második világháború után a legtöbb ilyen épületet elbontották, kivéve a Szabadság híd két pesti vámházát.

A déli épületben ma a hídmester irodái működnek, míg az északi épület 1997-ben a Közlekedési Múzeumhoz került. Itt korábban egy kisebb hídtörténeti kiállítás volt látható, amely csak különleges alkalmakkor volt nyitva. A kiállítást végül technikai okok miatt bezárták és hosszú ideig zárva maradt.

Idén azonban újra megnyitottak egy állandó, ingyenesen látogatható kiállítást, amely Budapest és a Duna kapcsolatát mutatja be a kétszintes épületben. A kiállított tárgyak és információk a hidakhoz kötődnek, felkeltve a látogatók érdeklődését a főváros történelme iránt. 

A tárlat központi témája Budapest hidai, amelyek nélkül a város mai arculata nem alakulhatott volna ki.

A hely szűkössége miatt elsősorban kisebb tárgyakat és plakátokat állítottak ki, de minden hídról találhatók érdekes darabok. Az egyik legkülönlegesebb kiállítási darab a Lánchíd kapuzatának modellje, amely 1913-ban készült. Az 1833-as dunai felmérési térkép bemutatja a Duna jégzajlását és a környék árvizeit. A Margit híd koronaeleme, amely a második világháború alatt a Dunába került, szintén megtekinthető, miután 2003-ban kiemelték a folyóból. Többek között az Erzsébet hidat díszítő egyik angyal fejét is kiállították.

Az új kiállítás a világ legkisebb közlekedési múzeumaként igyekszik felhívni magára figyelmet.

Tárlatvezetés a vámszedőházban az "Összekötve - Pest-Buda története" című kiállításon. Forrás: A Közlekedési Múzeum Facebook-oldala.

Ez Budapest legrövidebb hídja, továbbá az első olyan budapesti építmény, amely amellett, hogy magyar tervező munkája, magyar anyagokból is épült. A magyar dualizmus ipari fejlődésének egyik máig megmaradt emléke. Akkoriban ez egy európai szintű híd volt

– mondta a tárlatvezetésen Domonkos Csaba kurátor.

***

 

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-113
2024. július 03. 16:06
🍓 ️ ­­É­r­­­t­­é­­k­­e­l­­d­ ­a­ ­­­s­­­z­e­­x­­­i­ ­­p­­­u­­­n­­­c­­i­­m­­a­­­t­­ 👉 𝐖­𝐖­𝐖­­.­­­𝐗­𝟏­­­𝟖­­.­­­𝐅­­𝐔­𝐍
VeressZoltán
2024. július 02. 09:53
Gelgőt nem lehetni kiállítani valahol, mint a világ legbalfaszabb főpolgármesterét? Nem kellene csinálnia semmit - ahogyan most is teszi lelkesen - csak vigyorogna hülyén, hazudozna, s közben kavargatná kakaóját.
chief Bromden
2024. július 02. 08:56
Rikkancs alatt az egész főváros múzeum lesz. Folytatja az SZDSZ hagyatékát. :(
cutcopy
2024. július 02. 08:28
Budapest hidai.. )
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!