Újabb bizonyíték kerülhetett elő – itt a fordulat Gyárfás perében!

2024. július 18. 14:05

Zamecsnik Péter állítja, hogy a látókörükbe került három-négy ember, akik részt vettek különböző megbeszéléseken, amelyeken a valódi felbujtó leleplezte magát.

2024. július 18. 14:05
null

Nyitókép: Gyárfás Tamás és Zamecsnik Péter a bíróságon (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

A Magyar Nemzet szúrta ki, hogy Zamecsnik Péter, Gyárfás Tamás ügyvédje Havas Henriknek adott egy interjút, amelyben arról beszélt, hogy fontos bizonyíték juthat hamarosan a védelem birtokába a Fenyő-gyilkosság ügyében. Zamecsnik ugyan konkrétumokat nem árult el, az a beszélgetésből kiderül, hogy új szereplők bukkanhatnak fel az ügyben, akik előtt Fenyő János egy másik ellensége leleplezte magát és elismerte, hogy pénzt fizetett Portik Tamásnak.

Zamecsnik elmondása alapján a látókörükbe került három-négy ember, akik részt vettek különböző megbeszéléseken, amelyeken a valódi felbujtó leleplezte magát és elismerte azt is, hogy nem kevés pénzt juttatott Portik Tamásnak azért, hogy a gyanút róla elterelje. A Nemzet cikke szerint ekkor konkrét név ezzel kapcsolatban nem hangzott el, de 

a beszélgetésből kikövetkeztethető, hogy Princz Gáborról lehet szó.

A Princz-szál

Princzre Gyárfáshoz hasonlóan potenciális felbujtóként tekintettek a hatóságok, miután a Postabankhoz tartozó sajtóportfólió miatt nézeteltérésbe keveredett Fenyő Jánossal, aki bizalmasa, Perczel Tamás szerint a páncélszekrényében őrizte a bank eredeti és meghamisított mérlegét is, ám ezek a dokumentumok Fenyő halála után rejtélyes módon eltűntek.

Ezt is ajánljuk a témában

A bankár több vallomás szerint a Portik tulajdonában lévő Művészinas étterem rendszeres vendége volt, és az energolos egyik embere, H. Tibor rajta volt a hírhedt VIP-listán. Princz esetleges érintettségéről R. László, az alvilág egyik jól ismert figurája is beszélt a nyomozóknak. Az egykori keresztapa Portik albán katonájától, Salihi Meadtól hallotta, hogy az olajos nagyvállalkozó jóban volt a bankárral.  A Magyar Nemzet cikkében megjegyezte, hogy Princz Gábor már nem él, így ő nem tud védekezni. Másrészt a 2012-es rendőrségi kihallgatásán az üzletember tagadta, hogy 

pénzt fizetett Portiknak vagy bármelyik emberének.
 

 A Fenyő-gyilkosság

A Fenyő-gyilkosság egy merénylet volt Fenyő János médiavállalkozó ellen Budapest II. kerületében, a Margit körút és a Margit utca sarkán 1998. február 11-én. A gépfegyveres támadásban Fenyő a helyszínen életét vesztette, az eset pedig az 1990-es évek végén Magyarországon zajló „maffiaháború” egyik legismertebb gyilkossága lett.

Ezt is ajánljuk a témában

 

A Magyar Nemzet cikkében emlékeztetett, hogy a rendőrség tizenhárom évig nem találta a gyilkost, és fordulat a Fenyő-ügyben azután következett, hogy 2011 februárjában magyar kérésre Szlovákiában letartoztatták az Aranykéz utcai robbantással és több más bérgyilkossággal összefüggésbe hozott Jozef Rohácot, 

miután kiderült, az ő DNS-ét találták meg a merénylet helyszínén hagyott sapkában.

A szlovák végrehajtóembert a bíróság végül 2017 májusában jogerősen is életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélte. Rohác bűntársát, a vád szerint sofőrként közreműködő Ladislav Trnkát bizonyítottság hiányában felmentették.

A jogerős ítélet után vizsgálatot indított a rendvédelmi szervek belső elhárításaként működő, a 90-es évek alvilági leszámolásaiban a rendőrségnek segítséget nyújtó Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ), majd a kellő információk összegyűjtése után 2017. október 31-én újra nyomozni kezdtek. 

A cikkben kiemelték, hogy néhány hónappal később, 2018. március 22-én gyanúsítottként hallgatták ki a börtönben a Prisztás-gyilkosság és az Aranykéz utcai robbantás megrendelése miatt jogerősen elítélt Portik Tamást, majd április 17-én, a délutáni órákban Gyárfás Tamást is előállították és gyanúsítottként hallgatták ki.

Gyárfás ellen 2019 nyarán emeltek vádat felbujtóként, előre kitervelten elkövetett emberölés bűntette miatt. A Fenyő-ügyben Portikot is felelősségre vonták, az ellene indított eljárást egyesítették Gyárfás perével. A Nap TV volt tulajdonosa terhére azt rója a vádhatóság, hogy ő bujtotta fel az Energol-vezért arra, hogy Roháccsal és bandájával ölesse meg legnagyobb üzleti riválisát, Fenyő Jánost. A vád egyik fontos alapja az a hangfelvétel, amelyet Portik rögzített a 2000-években kettejük beszélgetéseiről, és 

amelyen többször szóba került a Fenyő-gyilkosság.
 

Hét év Gyárfásnak

Zamecsnik Péter ügyvéd elmondta a Gyárfás-üggyel kapcsolatban, hogy februárban elsőfokon Gyárfás Tamást  bűnsegédként, előre kitervelten elkövetett emberölés miatt hét év fegyházbüntetésre, Portik Tamást pedig felbujtóként, előre kitervelten, nyereségvágyból, több emberen elkövetett emberölés miatt életfogytiglani fegyházra ítélte nem jogerősen a bíróság. 

Gyárfás ügyvédje elmondta, hogy a döntés ellen fellebbezéssel éltek. 

Zamecsnik elmondta, hogy azért született Portik esetében ez a döntés, mert nála perújítást rendeltek el és a Fenyő-ügyet egyben kezelték az Aranykéz utcai robbantás ügyével, amiben korábban szintén kimondták a férfi bűnösségét.

Ezt is ajánljuk a témában

Az is kiderült, hogy Gyárfás legkorábban büntetésének négyötödének letöltése után, míg Portik húsz év múlva szabadulhat. Gyárfás tette azért nem tettesi, hanem bűnsegéd minőségben került értékelésre, mert a bíróság álláspontja szerint Portik Tamás ötlete volt Fenyő János, Gyárfás nagy ellenségének kivégzése, amibe Gyárfás ráutaló magatartásával beleegyezett. Az elsőfokú döntésről bővebben itt olvashatnak. Zamecsnik elmondta azt is, hogy Gyárfás jelenleg bűnügyi felügyeletben van, az országot csak engedéllyel hagyhatja el, 

a büntetőügy másodfokon várhatóan novemberben folytatódik.

A beszélgetés az alábbiakban tekinthető meg: 

***

Összesen 102 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
evpus
2024. július 19. 05:40
Na persze! Ennyi idő után fordulat meg bizonyiték! Hiszi a piszi!
iimre
2024. július 19. 01:47
"Galerida júl18. 15:52 Perczel Tamás a halála előtt többet elmondott a Fenyő gyilkosság szereplőiről, mint ahol most tart az ügy, de valamiért nem akarnak tudni róla.... Legalább Kuncze léphetne valamit, ha már név szerint meg lett említve..." Jajaja. A filmsorozat címe: Számvetés (www.youtube.com/watch?v=RNR7rY1v3xs) Ez az összevágott felvétel, mind a hat 45 perces rész látható. Talán a Duna TV-n ment le, de állítólag már ebből is hiányoznak akkori politikusokra vonatkozó terhelő részletek.
orion8
2024. július 18. 17:27
Magyarország, az elitbűnözők paradicsoma. Persze, az átlag parasztot 2mp alatt bevarrják, de akinek van elég pénze, kapcsolata vagy éppen politikai alkut kötöttek lásd: a digóribanc, nem kerülnek sittre.
solothurn
2024. július 18. 16:49
A csepűrágó "ügyvéd úr" újabb olcsó trükkje: -A halott mindent magára vállal! A pofa vagy hülye vagy azt képzeli hogy mindenki másnál okosabb :-)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!