Komoly figyelmeztetés jött: itt van a Szuverenitásvédelmi Hivatal válasza azoknak, akik nem akarnak együttműködni

2024. július 09. 16:39

A folyamatban lévő vizsgálatokat a Szuverenitásvédelmi Hivatal le fogja folytatni, annak ellenére, hogy az érintettek – Transparency International Magyarország, Átlátszó – ezt akadályozzák.

2024. július 09. 16:39
Szent István, Szuverenitásvédelmi Hivatal
Nagy Gábor
Nagy Gábor

Nyitókép forrása: Facebook

 

Egyedi, átfogó jellegű vizsgálatot indított először a Transparency International Magyarország (TIM) tevékenységével, majd az Átlátszóval kapcsolatban a Szuverenitásvédelmi Hivatal (SZH). A TIM nyomán a hivatal jelezte, honlapjukon közzétett beszámolóik alapján külföldről támogatott szervezetnek minősülnek, éves költségvetésükben a külföldi támogatások aránya jelentős; valamint a törvény értelmében a hivatal minden olyan szervezetet vizsgál, amelyek külföldről származó támogatás felhasználásával a választói akarat befolyásolására irányuló tevékenységet folytatnak.

Márpedig a Transparency neve gyakorta merül fel politikai ügyekben, az úgynevezett baloldali térfélen.

Ezt is ajánljuk a témában

A TIM ezzel szemben alkotmányjogi panasszal élt, szerintük az Alaptörvénnyel összeegyeztethetetlen a Szuverenitásvédelmi Hivatal létrejötte és tevékenysége, továbbá a szuverenitásvédelmi törvény több rendelkezése is. „A Szuverenitásvédelmi Hivatal eljárása nyilvánvalóan sérti a véleménynyilvánítás szabadságát” – fogalmazott a jelentős külföldi forrásokból gazdálkodó szervezet.

Szuverenitásvédelmi Hivatal: Nonszensz, amit a Transparency művel

Erre reagált most a Mandiner.hu-nak a Szuverenitásvédelmi Hivatal. „A TIM által benyújtott panasz alkotmányjogi értelemben teljes nonszensz – írták lapunknak.

– Lépésük azért is érthetetlen, mert az elmúlt hónapokban több vizsgálati bejelentést is tettek, amivel elfogadták a hivatal működését.” 

Ezt is ajánljuk a témában

Hiába kívánják akadályozni, a hivatal le fogja folytatni a vizsgálatokat

De mint fentebb utaltunk rá, június 25-én viszont újabb bejelentésre került sor: a Transparency mellett az Átlátszó kapcsán is átfogó vizsgálatot indított a Szuverenitásvédelmi Hivatal. Erre a portál kiadója úgy válaszolt, nincs válaszadási kötelezettsége a hivatal által feltett kérdésekre, mert „a választói akarat befolyásolására irányuló tevékenység” a pártpolitikai vagy önkormányzati politikai ügyekben kifejtett politikai kampánytevékenységet jelent, az Átlátszó pedig nem folytat ilyen tevékenységet. A Bokodi Tamás Richárd (Atlatszo.hu Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője) által jegyzett levélben ugyancsak olvasható, csak olyan információkat osztanak meg a hivatallal, amelyeket bárki más megkeresésére is megadnának, azok pedig a honlapjukon is elérhetők.

Ennek kapcsán is érdeklődtünk a hivatalnál, akik azt felelték: „Azzal, hogy akadályozni próbálják a Szuverenitásvédelmi Hivatal munkáját, nem tudják ellehetetleníteni azt.

A válaszadás megtagadása ugyanakkor azt jelzi, hogy nem kívánják átláthatóvá tenni működésüket.” 

Válaszukban kifejezetten hangsúlyozták, a folyamatban lévő vizsgálatokat a Szuverenitásvédelmi Hivatal le fogja folytatni, annak ellenére, hogy az érintettek ezt akadályozzák, a jelentéseket pedig meg fogjuk küldeni az érintett szervezeteknek.

Az azonban már most látszik az összegyűlt információk és tapasztalatok alapján, hogy további, a magyar szuverenitást erősítő jogszabályok lesz szükség, ezeken a hivatal dolgozik – fűzték hozzá.

Mandiner-értesülés: új, átfogó javaslatcsomag érkezhet a közeljövőben

Emlékezetes, a hétfői Kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a pártok és a média további átláthatósága érdekében egy szabályozásról beszélt, amelyet az Igazságügyi Minisztériumban fognak kidolgozni. Ám a Mandiner információi szerint a Szuverenitásvédelmi Hivatalban már dolgoznak egy olyan átfogó javaslatcsomagon, amely

a politikai nyomásgyakorló szervezeteknek és a médiának is nagyobb transzparenciát írna elő”, hogy kiderüljön, „kik és milyen szándékok mentén pénzelik ezen entitásokat külföldről”.

Ennél több részletet azonban egyelőre nem tudunk. A felvetés azonban akut, hiszen mint azt fentebb jeleztük, sem a Transparency, sem az Átlátszó nem kíván együttműködni a hivatallal.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 273 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000061
2024. szeptember 06. 15:35
🍓 ️ ­­­É­r­­­t­­­é­k­e­­l­d­ ­­a­­­ ­­s­z­e­­x­i­­­ ­­­p­u­­­n­­c­­i­m­­a­­­t­ 👉 𝐖­­­𝐖­­­𝐖­.­­­𝐗­­­𝟏­­­𝟖­­­.­𝐅­𝐔­­­𝐍
Lajoss
2024. július 25. 17:38
Újra egy undorító pártállamban élünk! 🤮🤮🤮🤮
eljolesz
2024. július 09. 20:07
"szerintük az Alaptörvénnyel összeegyeztethetetlen a Szuverenitásvédelmi Hivatal létrejötte és tevékenysége," Szerintem meg a normalitással összeegyeztethetetlen a TIM létrejötte és tevékenysége. Az Átlátszó meg csak hozza a szokásos ballib formát: az átláthatóságot csak másokra követelik, de rájuk nem vonatkozik.
Málaga21
2024. július 09. 19:54
Fasznak kell jogászkodni. Ki kell baszni a soros szervezeteket, mert addig tudunk megszabadulni a bűnözőktől meg a drogosoktól.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!