Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Pázmány Egyetem: a fiatalok döntő többsége támogatja a palotavárosi beruházást a Józsefvárosban

2024. július 01. 15:56

A kormány a mai kor követelményeinek megfelelő épületcsoportot és közparkot képzel el a Magyar Rádió egykori épületének helyén.

2024. július 01. 15:56
Pázmány campu Józsefváros

Nyitókép: Fürjes Balázs Facebook-oldala

A józsefvárosi önkormányzat egy kérdőívvel szondázta a kerületben élőket a 2027-re tervezett Pázmány-campusról. A felmérésből kiderült, hogy a válaszadók nagy része inkább támogatja az egyetemi beruházást. Becker Pál, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem fejlesztési főigazgatója az Indexnek elmondta: amikor a környező utcák lakói úgy nyilatkoztak, hogy nem támogatják a campus létrehozását, feltehetően az építkezéssel együtt járó átmeneti nehézségek ellen tiltakoztak, és ez emberileg érthető is lehet.

A Pikó András vezette VIII. kerületi önkormányzat idén áprilisban és májusban egy közvélemény-kutatást végeztetett arról, hogy a Józsefvárosban élők és dolgozók miként vélekednek a 2027 szeptemberére elkészülő új Pázmány-campusról. A kérdőívekre összesen 1191 fő válaszolt.

A megkérdezettek 44,2 százaléka támogatja, 12,7 százaléka részben támogatja, míg 43,1 százalékuk elutasítja az új campus építését.

A felmérés készítői külön feltüntették a Palotanegyedben élők véleményét is. Hamarosan megkezdhetik ugyanis az egykori Magyar Rádió épületeinek bontását, ami zajjal és porral jár, valamint az építkezés is fennakadásokat okozhat a kerületben. A palotavárosiak 52 százaléka nem, 22 százaléka részben, míg 26 százaléka támogatja az egyházi beruházást.

Beszédes, hogy 

míg a 14 és 24 év közötti fiatalok 91,7 százaléka támogatja a palotavárosi építkezést, és csupán 8,3 százalék ellenzi azt, addig a 75 évnél idősebbeknél az arány éppen fordított.

81,4 százalékuk nemleges választ adott, és csak 18,7 százalékuk támogatja a projektet részben vagy egészben.

Természetes, hogy az idősebbek már kevésbé nyitottak a változtatásra, a módosításra. Érthető, hogy a palotavárosi idősek szeretnék a megszokott környezetükben leélni az életüket. Egy fiatal pedig nyitott minden változásra, hiszen előtte van az élet
– nyilatkozta az Indexnek Becker Pál, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) fejlesztési főigazgatója.

A felmérésből világosan kiderül, hogy a megkérdezettek szerint az önkormányzatnak leginkább beruházásokat kellene a kerületbe hoznia. „A campus építése és a palotavárosi körzet rendezése egy óriási beruházás, amely pozitív hatással lehet a környéken élők életére” – mondta Becker Pál, aki szerint nőni fog a zöldterület, feltehetően emelkedni fognak az ingatlanárak, megújul az Esterházy- és a Károlyi-palota, valamint az egyetemi negyed több utcája is. Az építkezés több mint 200 milliárd forintba kerül majd.

A Magyar Rádió épületét, illetve a Pagodát az évtizedek során számtalanszor átalakították, amivel elveszítették az eredeti jellegüket, sok esetben pedig olyan anyagokat is felhasználtak a felújítások során, amelyek károsak az egészségre – mutatott rá Lánszki Regő. Hozzátette: 

ezek helyére fenntartható, a mai kor követelményeinek megfelelő épületcsoportot és közparkot képzelnek el.

Kezdődhet a Pázmány-campus-beruházás, miután a Kúria megsemmisítette a Magyar Rádió egykori épületeire kimondott változtatási tilalmat, amivel a VIII. kerületi önkormányzat akadályozni próbálta az egyetemi és kerületi fejlesztési terveket” – közölte korábban Lázár János közösségi oldalán. Az építési és közlekedési miniszter ígéretet tett arra, hogy folytatják a társadalmi egyeztetést a beruházásról.

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

Jó, jó Józsefváros

Józsefváros a legpestibb pesti kerület: a magas kultúra és a züllés, a fényes paloták és a lerobbant bérkaszárnyák, a reménykedő és reménytelen életek otthona egyszerre.

 

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-113
2024. július 03. 16:07
🍓 ️ ­É­­r­­t­­­é­­k­­­e­l­d­­­ ­­a­ ­­­s­z­­e­­­x­i­ ­­p­u­­­n­­­c­i­­m­­a­­­t­­­ 👉 𝐖­­𝐖­­𝐖­.­­­𝐗­𝟏­𝟖­­­.­­𝐅­𝐔­­𝐍
teribari
2024. július 02. 14:36
Ha az a senkiházi antifa-simogató pikó ellenzi, akkor csak jó lehet.
Musicus2
2024. július 02. 09:42 Szerkesztve
"A vízépítő mérnökök és a MSZMP KB elsöprő többsége támogatja a nagymarosi vízlépcső építését... Milyen bájos! A zenekultúrát ez a döntés megnyomorítja. Anélkül rombolják le a kulturális infrastruktúra egy lényegi elemét, hogy azt teljes körűen pótolták volna. Ilyen helyzet a Nemzeti Színház felrobbantása óta nem volt. Ennek működő kultúrpolitika esetén nem szabadott volna bekövetkeznie.
cccbasatu
2024. július 02. 08:47
Idióta ötlet lebontani a Rádió történelmi értéket képviselő épületét és egy szemetet építeni a helyére! Bunkó fidesznyik építsetek egyházi iskolát a Szaharába ha a sivatag lakói megengedik.Gazdaság fejlesztés szükségeltetik,nem pedig szemét haszontalan dolgokra eltékozolni a pénzt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!