Orbán csattanós választ adott az őt ért kritikákra, mondja a baloldali politológus

2024. július 10. 16:53

Békemisszió és frakcióalakítás az Európai Parlamentben – Nagy Attila Tibornak volt miről beszélnie a Naphíre műsorban, de legnagyobb meglepetésünkre méltatta a miniszterelnököt az eredményei miatt.

2024. július 10. 16:53
null

Nyitókép: AFP

„Magyar Péter friss hús volt” – kezdte a beszélgetést Nagy Attila Tibor politológus, a Spirit FM Naphíre műsor vendége, ahol Gavra Gáborral beszélgetett a választási kampányról, majd leginkább Orbán Viktor békemissziójáról, ami a Tisza párt újonnan felkapott elnökéről visszaterelte a figyelmet a miniszterelnökre. Magyar Péter eredményéről annyit tett hozzá, hogy „erre egyetlen egy más magyar ellenzéki párt nem volt képes az elmúlt 14 évben”.

Nagy Attila Tibor szerint „a miniszterelnök azért a kampány után különösen, főleg az utóbbi egy-két hétben, visszavette erőteljesen a kezdeményezést”. Szerinte egészen pontosan két eseménnyel: „az egyik vonalon ugye a frakcióalapítás, a Patrióták frakciójának a sikeres megalapítása volt”. Majd a másodikkal folytatta úgy, hogy „azért valljuk be, hogy ez sem mindennapi a magyar politikában, hogy a miniszterelnök egy héten belül képes Kijevbe, Moszkvába, Pekingbe, majd kisvártatva Washingtonba menni”.

Ezt is ajánljuk a témában

„Ezt is mondjuk ki” – folytatta – „csattanós választ adott megint azokra a kritikákra, amelyek szerint a magyar miniszterelnök már elszigetelődött. Most már tényleg elszigetelődött. Most már hihetetlenül elszigetelődött!” „Persze ezzel nem tagadom”, mondta később Nagy Attila Tibor, „hogy a mainstream politikai erők és sajtó, média részéről ő egy elutasított személy a politikájával együtt”.

A Patriótákról úgy vélekedett az elemző: „Orbánnak volt egy olyan álma, még az EP választások előtt, hogy az úgynevezett szuverenista erőkből létrehozzon egy nagy, jobboldali frakciót a parlamentben”. Szerinte korábban „a Fidesz sehova nem tartozott”, sőt azt is elmondta, hogy „annyiban azért hűtenem kell a kedélyeket, hogy ez a Patrióták Európáért képviselő csoport nem tartozik az Európai Parlament többségét alkotó erőkhöz”

Szerinte „eddig a Néppárttal egyfajta koalíció része volt a Fidesz”… de „ez most nem lesz így”, tette hozzá.

Önmagában az egy elismerésre méltó teljesítmény, hogy több nagy fontosságú, világpolitikailag releváns vezetővel is képes néhány napon belül tárgyalni.

Ezt is ajánljuk a témában

A békemissziós tárgyalásokra térve Nagy Attila Tibor úgy fogalmazott, hogy „aki Magyarország miniszterelnökeként képes néhány napon belül az ukrán államfővel, az orosz államfővel, a kínai államfővel – tehát egy szuperhatalom vezetőjével – tárgyalni, és hajlandók őt fogadni, az nem lehet egy komolytalan ember”

Hozzátette azt is, hogy „a magyar választópolgárok jelentős része szeret felnézni a miniszterelnökére”, majd úgy folytatta: „hogyha azt látják, hogy Magyarország miniszterelnöke mégiscsak képes a világ legfontosabb vezetőinek akár csak egy részével leülni tárgyalni, az a politikusnak mégis csak van egy érdemi képessége és teljesítménye”.

 

A teljes beszélgetés alább nézhető/hallgatható végig:

 

Összesen 138 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
koronaszepe
2024. július 10. 21:08
Russelkoronaszepe 2024. július 10. 17:16 Sokra megy Magyar Petya is a 30%-kal. --- Itthon egyelőre semmire, nem parlamenti párt, a néppárti frakció részeként viszont erősebb érdekérvényesítési pozícióba került, mint a Fidesz.
koronaszepe
2024. július 10. 21:05
Európai Értékek Zombiekoronaszepe 2024. július 10. 17:20 Minden magyar patrióta nevében köszönjük a teljesen használhatatlan okfejtéseidet a "merjünk kicsik lenni" elv szellemében. Milyen jó hogy ti soha nem fogtok a hatalom közelébe sem kerülni! --- Elnézést, a reális helyzetértékelésért, egyébként Apu alkalmazta a "merjünk kicsik lenni" doktrínát, amikor kidobatta magát a legbefolyásosabb frakcióból.
koronaszepe
2024. július 10. 21:01
kisemgykoronaszepe 2024. július 10. 19:38 Tudod a politika ennél kicsit bonyolultabb, valószínűleg ezért nem érted --- Segítenél? Egyébként tényleg bonyolult, pl. negyedik legerősebb frakciónak, a liberálisnak adott esetben nagyobb befolyása lehet a dolgokra, mint a harmadiknak, ha együttműködik a másodikkal, a szocikkal, meg az elsővel, a néppártival.
koronaszepe
2024. július 10. 20:56
rocktoberi-2koronaszepe 2024. július 10. 20:30 A DK hány éve is próbálkozik, fajankó? Ez viszont egy új frakció a semmiből. --- Tisztel fajankó! ? 11-12%, ahogy írtam, annyira fog menni a semmiből létrejött frakció (egyébként ez nem igaz, az ID frakció lett gyakorlatilag átcímkézve), mint a DK frakció a magyar törvényhozásban.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!