Operadiplomácia

2024. július 23. 07:57

Nem mehetek kedd este operába, mert ott a kínai–magyar diplomáciai kapcsolatok felvételét köszöntik.

2024. július 23. 07:57
Hegyi Iván
Hegyi Iván
Népszava

Nyitókép: MTI Fotó, Beliczay László

„Tudják, miért nem mehetek kedd este operába? Mert a dalszínház törölte műsorából a Traviatát, helyette a kínai–magyar diplomáciai kapcsolatok felvételének 75. évfordulóját köszöntik tisztelgő koncerttel az intézményben. Ezért mindazokat a nézőket önkényesen félretették, akik jegyet váltottak Verdi remekének elő­adására. Ellenben megcsodálható a Kuangcsoui Ifjúsági Szimfonikus Zenekar.

A legszebb a jubileum. Magyarország 1949. október 4-én az elsők között ismerte el a Kínai Népköztársaságot. Kállai Gyula külügyminiszter a következő táviratot intézte kínai kollégájához, Csu En-lajhoz: „A magyar nép nagy rokonszenvvel kíséri a kínai nép hősi szabadságharcát, amelyet Mao Ce-tung vezetésével oly fényes sikerrel vív Kína dolgozó népmillióinak külső és belső elnyomói ellen. Ezek a sikerek tették lehetővé a Kínai Népköztársaság megteremtését és központi népi kormánya megalakulását. A magyar nép kormánya a Kínai Népköztársaság létrejöttében a nemzetközi béke ügyének világtörténelmi jelentőségű sikerét látja. Háromnegyed évszázad még történelmileg is tekintélyes idő, van hát miért átszellemülni, már csak azért is, mert 1949-et és 2024-et összeköti a töretlen magyar békeharc. „Munkával, éberséggel, harci készenléttel megvédjük a békét” – mondta 75 esztendeje (hol másutt?) a Szabadság téren Révai József népművelési miniszter. „Magyarország és Kína szerint is meg kell többszörözni a béke-erőfeszítéseket” – jelentette ki a napokban Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Ennek nyomán a Traviata elmarad. Az operaház felajánlotta, hogy egy másik alkalomra fél áron kaphatnék jegyet az olasz klasszikusra. Ám most már óvatos vagyok, mert közbejöhet még a Magyar–Szovjet Baráti Társaság létrehozásának látványos megülése, netán a Szergej Lavrov-dalest, szintén az örök és megbonthatatlan barátság jegyében.”

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 97 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kerezs
2024. július 24. 16:08
Hát Iván! Ha az volt a cél, hogy ekéztesd magad sikerült. Persze "mindegy, hogy mit csak beszéljenek rólam." kb. Gábor Zsazsa. Kattintás szám megvan, pénz a zsebben. Az a gyanúm egyébként, hogy nem akartál te operába menni, csak olvastad a hírt és betetted a lábad a résbe.
Libakergető
2024. július 24. 10:07
Azt sem tudod, hogy hol az Opera!
formaegy-2
2024. július 24. 07:13
Akkor menj szerdán! Amúgy is nem mindegy neked, hogy mikor mégy? A szerdai nappal is el tudsz dicsekedni, hogy operába voltál. Mellesleg megnézném én azt a jegyet, hogy valóban létezik-e. Népszara - a hazugságok halmazának pöcegödre.
Korrupt Kornél
2024. július 23. 20:57
te fasz, akkor menj szerdán! Ennyi!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!