Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Néhány szavazat különbség nem ad elegendő legitimációt

2024. július 01. 17:30

Az érvénytelen szavazatok újraszámlálása és a Kúria döntése után úgy tűnik (bár még szó van az Alkotmánybíróság esetleges állásfoglalásáról is), hogy Karácsony Gergely megnyerte a főpolgármester-választást.

2024. július 01. 17:30
KARÁCSONY Gergely
Ungváry Zsolt
Ungváry Zsolt
Vasárnap.hu

Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

„Az érvénytelen szavazatok újraszámlálása és a Kúria döntése után úgy tűnik (bár még szó van az Alkotmánybíróság esetleges állásfoglalásáról is), hogy Karácsony Gergely megnyerte a főpolgármester-választást. Egy közel kétmilliós városban 41 szavazat különbséggel. Ami százalékban alig kifejezhető.

Ez azt is jelenti, hogy miközben többszázezren támogatják a baloldali politikust, gyakorlatilag ugyanennyien más valakit látnának szívesen a helyén. És ez most nem is a magas, vékony polgármester ellen szól, mert fordított esetben pont ilyen igazságtalan, és a közakarattal nehezen egyező volna a végeredmény. Persze, hivatkoznak a demokrácia őrei a kényszerítő valóságra, valahogy csak el kell dönteni. A labdarúgó VB-t, EB-t, BL-t is gyakran két egyforma erősségű, azonos számú gólt szerző, százhúsz percen keresztül egymás fölébe kerekedni képtelen csapat között végül tizenegyesekkel döntik el. Az lesz a világbajnok, aki pontosabban rúg büntetőt. Nem sok köze van a focihoz. De hát még mindig jobb, mint a pénzfeldobás. Régen voltak megismételt mérkőzések, de a sűrű versenynaptárba ezek már nem férnek bele.

A teljes bizonytalanság pillanataiban még maga Karácsony is új voksolást követelt, ez az óhaja azóta némileg megszelídült, de hasonló esetekben érdemes lehet rászánni egy kis pénzt és időt, és újra szavaztatni, hogy világos felhatalmazás legyen. A demokrácia ugyanis egyre kevésbé szól a tömegek tényleges akaratáról – sokszor nem is artikulálódik megfelelőképpen ez az akarat –, inkább az 51-49, vagy a már-már fölényesnek mondható 53-47-es győzelmekre hajtanak; mozgósítással, egy-egy jól elsült kampányelemmel, szlogennel, netán valamelyik félre ráégethető botránnyal.
A fővárosi közgyűlés egyébként is működésképtelen lesz, többen is zsaroló potenciállal rendelkeznek majd, és – amint ígérik – »ügyek« mentén születnek határozatok, ami könnyen lehet, hogy azt jelenti: én engedek ebben, cserébe te abban, a vége pedig az lesz, hogy senkinek sem igazán jó, ami van. A politika nem a cselekvésről, nem a programokról és az emberekről fog szólni, hanem hatalomtechnikai játszmákról.”

Ezt is ajánljuk a témában

 

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-113
2024. július 03. 16:07
🍓 ️ ­É­r­t­é­k­­­e­­l­­­d­­ ­­a­ ­s­z­e­x­­i­­ ­­p­­­u­­n­c­i­­m­a­­t­­ 👉 𝐖­­­𝐖­𝐖­­.­­­𝐗­­𝟏­𝟖­.­­𝐅­𝐔­­­𝐍
zatoicsi
2024. július 02. 14:11
Nyert. Leszarom, kurvára ki fogom bírni ellenben a laklinak nem lesz könnyű dolga. Küzdenie kell majd, észnél lenni, nem lesz ott a DK-s slepp stb. Rá fog égni vastagon a büdös liberálbolsevik pöcelé.
ersa57
2024. július 02. 12:55
Kedves Zsolt! Jó lenne, ha arról is elmélkednél, hogy 2018-ban az országos listán a választók KEVESEBB MINT FELE akarta, hogy a FIdesz kormányozzon, ennek ellenére a választási rendszerünknek köszönhetően mégis 2/3-os többséggel rendelkezett a parlamentben!!!
MaBaker
2024. július 02. 10:25
Banánköztársaságokat idéz, hogy konkrét választási csalást 41 szavazatnyi különbséggel ellenjegyez az OVB meg a kúria meg mindenki.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!