Ne ejtse túszul Ukrajna sem a magyar, sem pedig a regionális energiaellátást! – szakértő a Mandinernek

2024. július 23. 20:09

Cseh Tamás Zoltán, energiapolitikai tanácsadó szerint ez az ukrán lépés valószínűleg tesztelése az európai rendszernek, és mindenképpen durva, ellenséges és szokatlan módja tárgyalási pozíció kialakításának az EU-val szemben további támogatások megszerzése érdekében.

2024. július 23. 20:09
null

Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

Cseh Tamás Zoltán, az Alapjogokért Központ szakértője a Mandinernek ismertette: Ukrajna mind a magyar, mind pedig a szlovák energiaellátást már középtávon is súlyosan veszélyeztető intézkedést tett az ukrán vezetékhálózatot üzemeltető Naftogazon keresztül, amikor is szankciós listára hivatkozva blokkolta a Lukoil olajszállításait a Barátság II. kőolajvezetéken. 

„Ez azért is különösen barátságtalan lépés, mivel mind Magyarország, mind pedig Szlovákia, (ideértve érintettségben Csehországot és Ausztriát is) azon országok között volt, akik – az elhibázott EU-s szankciók (6. szankciós csomag) közepette is, a magyar kormány kiállásának köszönhetően – mentességet kaptak a csővezetékes orosz olaj behozatalának tilalma alól, mivel olyan földrajzilag elzárt országok, akik ki vannak téve az orosz kőolajimportnak. Vagyis Ukrajna az EU végül elfogadott döntését kívánja egyoldalúan felrúgni” – fogalmazott az energiapolitikai szakértő. 

Kérdés, hogy ezt kinek a tudtával, illetve támogatásával teszik? 

– tette fel a kérdést Cseh Tamás Zoltán, aki szerint a MOL – a magyar kormány támogatásával – jelenleg tudja kezelni a kialakult helyzetet, és garantálni az ellátásbiztonságot – figyelemmel arra is, hogy a kiesett Lukoil-szállításokat a Barátság II. kőolajvezetéken a nem blokkolt orosz olajtársaságok le tudták júliusban szállítani, illetve rendelkezésre állnak olajtartalékok, valamint más olajnagykereskedők szállításai.

A szakértő kiemelte, a blokkolt Lukoil-szállítások a MOL éves 14 millió tonna kőolaj feldolgozásának mintegy egyharmadát érinti. Az ideiglenes intézkedésekkel lehet kezelni a helyzetet, illetve az Adria-kőolajvezetéken keresztül is lehet még többlet kapacitást elérni, de azt tudni kell, hogy a MOL finomítóinak technológiája alapján jelenleg továbbra is szükséges a kieső mennyiség orosz behozatala az orosz olaj összetétele miatt. Bár több fejlesztési projektet indított erre a társaság, a MOL-finomítók kapacitásaik többségében még az orosz olaj összetételére optimalizáltak. 

Ezt Magyarország külügyminisztere is megerősítette, ugyanakkor Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy a jövőre nézve csak az lehet a megoldás, ha az ukránok ismét átengedik a területükön a Lukoil szállítmányait.

Vagyis jelenleg az ellátásbiztonság megoldott, nem kell hiányra számítani közép, illetve hosszú távon, ugyanakkor, amennyiben nem kerül sor rendezésre, komoly fennakadások merülhetnek fel”

– figyelmeztetett Cseh Tamás Zoltán, aki szerint az ukrán lépés kifejezetten barátságtalan azon országokkal szemben, akik egyébként mind a villamosenergia-ellátás, mind pedig humanitárius segélyek tekintetében komoly támogatást adtak Ukrajnának. 

„Ez az ukrán lépés valószínűleg tesztelése az európai rendszernek, és mindenképpen durva, ellenséges és szokatlan módja tárgyalási pozíció kialakításának az EU-val szemben további támogatások megszerzése érdekében” – jegyezte meg, majd úgy folytatta:

Robert Fico szlovák miniszterelnök Kijev felé már ki is nyilvánította, hogy nem akar az orosz-ukrán konfliktus túsza lenni, de ugyanez kijelenthető Magyarország vonatkozásában is. Ne ejtse túszul Ukrajna sem a magyar, sem pedig a regionális energiaellátást!!Ne veszélyeztesse az emberek energiabiztonságát, illetve a megfizethető energiát!”

 

Összesen 103 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000061
2024. szeptember 06. 15:31
🍓 ️ ­É­­r­t­é­k­e­­­l­d­ ­­­a­­ ­s­­z­­­e­­x­i­ ­p­­­u­n­­c­i­­m­­a­­­t­­­ 👉 𝐖­­­𝐖­­𝐖­.­𝐗­𝟏­­­𝟖­­.­­­𝐅­𝐔­­𝐍
materialista
2024. augusztus 02. 12:11
A fidesz kormány 2010 óta miért nem lépett ? A FIDESZ EURÓPAI PARLAMENTI VÁLASZTÁSI PROGRAMJA 2009 Oroszország, mint a fő energiaellátó, sikeresen osztja meg az európai országokat; Magyarország ma az unió energiakérdésben leginkább kiszolgáltatott tagállama. A legfontosabb feladat a súlyosbodó függőség oldása, . A több lábon állást mind az energiatípusok, mind a származási hely, mind pedig a tranzitországok tekintetében elő kell segíteni.Az egységes európai hang elengedhetetlen az Oroszországgal való együttműködés kialakításakor.Hazánknak mint az Európai Unió egyik legkiszolgáltatottabb államának elsődleges érdeke, hogy a kiszolgáltatottságot csak fokozó, külön alkuk helyett a formálódó közös uniós energiapolitika keretében keressen megoldást energiabiztonságára. A Fidesz delegáció következetesen kiállt az alternatív energiaszállítási útvonalak szükségessége mellett, több alkalommal felhíva a figyelmet az EU–orosz viszonyt övező bizonytalanságokra.
vaszatyi
2024. augusztus 02. 11:55
Az országba semmilyen tranzit forgalmat nem engednék àt...menjenek a lengyeleken keresztűl...akkor is olcsó lesz?
vaszatyi
2024. augusztus 02. 11:53
Én nem vagyok politikus,... De mikor a paraszt bacsi bemegy a miniszteriumba a portás kerdezi hova megy.. Az embörhöz.. De kihez? Aki fekete öltönybe ban Itt mindenki fekete öltönybe van.. De fehér ing van rajta.. Itt mindenkin fehér ing van Tudja aki mindig hazudik... Jaaa a képviseő úrat tetszik ketesni . Szóval én nem adnnék áramot,gázolajat,vétóznám a pénzt...es nem engedném meg hogy ukrán kamion bejöjjön az országba. Rakják át magyar kamionokra,vagy be se jöjjenek...az erdészeti dolgok a fűrész üzemek csödbe mennek mi nyaljuk a seggüket...én egyetertek mindennel...de ezeket utálom monte carlóba meg ott nagyzolnak a retkek
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!