Most döntsön! Vehessenek a gyerekek energiaitalokat?

2024. július 13. 13:28

Kész az energiaital-törvény, zajlik a társadalmi egyeztetés.

2024. július 13. 13:28
null

Nyitókép: Pixabay

Az Igazságügyi Minisztérium közzétette azt a törvényelőterjesztést, amely részletezi, hogy hogyan korlátozná a gyerekek energiaitalvásárlását.

Az új szabályok értelmében 

tilos lenne energiaitalokat értékesíteni vagy kiszolgálni olyan személyeknek, akik még nem töltötték be 18. életévüket. 

Az energiaitalokra vonatkozó korlátozások kiterjednének azokra a termékekre, amelyek legalább 15 mg/100 ml mennyiségben tartalmaznak metil-xantinokat, vagy tartalmaznak metil-xantint és egyéb specifikus összetevőket.

A listára ezek kerülnének fel:

  • ginseng,
  • L-arginin,
  • inozitol,
  • glükuronolakton,
  • taurin.

A tervezett rendelet várhatóan harminc nappal a kihirdetését követően léphet majd hatályba, a véleményét ide kattintva fejtheti ki a kormány felé!

Összesen 132 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
robipecs-uj
2024. július 15. 08:46
Soha nem vettem részt ilyen "társadalmi vitaban", most fogok. Persze tudom, hogy el se olvassa senki az emailt, de akkor is. NE LEGYUNK KRETEN HULYEK A TILTASSAL!!! Miert? 1. Mert amit tiltanak, annál érdekesebbé válik 2. Az energiaitalok összetétele alig tér e a kolak, vagy dobozos kavekétol 3. A magyar forgalomban lévő energiatalok ki vannak herélve. A.kulfoldiek, pl. egy szerb vagy ukrán viszont tényleg durva dolgokat tartalmaz 4. Ha tiltják akkor a 3. szerinti csempészett szerb, ukrán és egyéb akar hamisított italokat szereznek be majd a fiatalok a neten, nagy számban. Ez valódi veszélyt jelent. 5. Ne legyünk kretén hülyék!
atti64
2024. július 13. 21:36
SZART ITATNAK MEG VELETEK!!!!!!!!!!!!!!HA FIZETNÉNEK SE INNÁM ENERGIAITAL KÖZBEN A CIGI EZ A MENÖ MA!!!!!!!!!!!!!A BIZTOS HALÁL!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Atti bá
2024. július 13. 18:24
Persze. A libbant szülők kölkeinek kimondottan ajánlott az agyuk elbuborékosodásához.
rockercicc
2024. július 13. 18:02
A hülye szülő értesse meg a hülye kölykével, hogy nem kell nyakló nélkül inni ezeket a szarokat! Nem csak összebaszni kell őket a csokért, babaváróért, ezerféle kedvezményért, hanem értelmes embert NEVELNI belőle! Persze az eleve síkhülye maga se fogja fel a világot, de kölyköt gyártani mindegyik tud, mintha kötelező lenne...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!