Nagyobb szüksége van a nyilvános telefonfülkére, mint hinné

2024. július 30. 10:39

A háztartások több mint kilencven százalékában van mobil, országszerte több ezer nyilvános telefont tartanak fent a szolgáltatók.

2024. július 30. 10:39
A phone box at street of Las Vegas, Nevada state, USA

Nyitókép: Getty Images

A 2020-as évek elejére az emberek döntő többsége már rendelkezik mobiltelefonnal, a KSH 2024-es első negyedéves adatai szerint pedig száz lakosra csaknem 150 mobiltelefon-előfizetés jut. Mindezek ellenére

 a jogszabályok szerint az adott területen kijelölt egyetemes szolgáltatóknak kötelező minden településen háromezer lakosonként legalább egy darab, háromezer főnél kisebb lélekszámú település esetében településenként legalább egy darab nyilvános telefonállomást működtetni

 – írja a Magyar Nemzet.

Továbbá ezen nyilvános telefonállomások legalább három százalékát kötelező hallás vagy mozgáskorlátozottak által is használható módon kialakítani. Az egyetemes szolgáltató a kötelezettségen felül, üzleti alapon még tetszőleges számú nyilvános telefonállomást üzemeltethet.

Az ügyben a Magyar Nemzet kérdezte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságot, és azt szerették volna megtudni, hogy az elmúlt évben hány telefonhívást kezdeményeztek nyilvános fülkékből.

A szervezet közölte, az NMHH rendeletében foglalt, a vizsgálat lefolytatásához feltétlenül szükséges adatszolgáltatás a 2021–2023. évekre vonatkozóan még nem zárult le.

Tavaly Terézváros polgármestere, Soproni Tamás szerint ugyanis a készülékekből indokolatlanul sokat tartanak fent az általa vezetett kerületben.

„A telefonfülkék felszámolása érdekében leveleztünk a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatósággal is, akik meghatározhatják, hogy mennyi telefonfülkét kötelező fenntartani egy településen. 

Az egy kilométer hosszú Teréz körúton százméterenként áll egy ilyen bódé – ez a szám a fülkék állapotától függetlenül is teljesen indokolatlan”

 – írta Soproni.

A terézvárosi polgármester Facebook posztját itt nézheti meg:
 

 

 

 

Összesen 207 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lenyegtelen
2024. július 30. 12:49
Gondolom az a libsi seggfájás tárgya, hogy a kerületben levő nyilvános készüléket összefirkálják, összeszarják, összehugyozzák a kerületben életvitelszerűen tartózkodó libsik, amire a polgárjenő libsi szerint az lenne az ideális megoldás, hogy akkor bontsák el. Csakhogy törvény kötelezi az egyetemes telefon szolgáltatókat a készülékek fenntartására. Az meg nem hinném, hogy a dolguk lenne a telefonos cégeknek, hogy naponta mossák tisztára és fertőtlenítsék a libsik által összeszart fülkéket, ha már a mélyen tisztelt libi polgármester ennyire képes a rendet fenntartani. Polgárjenő úr is kihúzhatná a fejét a seggéből és tegyen azért hogy ne legyenek a fülkék összeszarva a kerületében.
T. Péter
2024. július 30. 12:08
"a vizsgálat lefolytatásához feltétlenül szükséges adatszolgáltatás a 2021–2023. évekre vonatkozóan még nem zárult le." Elvégre 2024 második fele van, miért is zárult volna le, ugye?
véna
2024. július 30. 11:40
A te fővárosodban szarták tele a húgyos csöves prolik úgyhogy szégyellheted is magad miatta a tekekom helyett. Majd kérd ki az adatot, mennyibe kerül évente a fenntartás, takarítás, illegális hírdetések levakarása, mintl pl. a szar amit te éppen ráragasztottál te drogos féreg.
sagirdilsiz-2
2024. július 30. 11:29
Nagyon régen volt a tantusz. Most mivel működik?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!