Korlátozhatják a diákok mobiltelefon-használatát a magyar iskolákban, azt is tudni lehet, mikortól

2024. július 19. 17:33

Mutatjuk, mi lehet a sorsa a készülékeknek!

2024. július 19. 17:33
null

Nyitókép:123rf.com

Csütörtökön megjelent a kormány honlapján egy 2024. szeptember elsejétől életbe lépő rendelettervezet, amely az oktatási intézményekbe nem bevihető tárgyakról szól, vette észre az Index.

Egészen pontosan a meghatározott eszközöket le kell majd adni a diákoknak minden reggel – a tanítási nap időtartamára.

A tiltott vagy korlátozott tárgyak listáján többek között  a kés, fegyver, alkohol, a mobiltelefon, okosóra és az energiaital is szerepelhet.

A jogalkotói cél az egyes erőszakos cselekmények megelőzése a köznevelési intézményekben, valamint tanulók testi, lelki egészségének megóvása.

A tiltott tárgyak közé tartoznak a „közbiztonságra különösen veszélyes eszközök és az azokkal kapcsolatos egyes tevékenységek”. Ide értendő minden olyan tárgy is, amelynek birtoklása a szabálysértési törvény vagy a Büntető törvénykönyv szerint büntetendő, és minden olyan termék, amit 18 év alatti nem is vásárolhat.

A tiltott tárgyak között szerepel többek között: 8 centiméter szúróhosszúságú vagy vágóélű szúró- vagy vágóeszköz; dobócsillag; rugóskés; felajzott íj; szigonypuska; parittya; csúzli; ólmosbot; gázspray, elektromos sokkoló; mechanikus vagy elektromos zárnyitó szerkezetek; alkohol; dohánytermék; energiaital; kábítószer.

A használatban korlátozott tárgyak közé tartoznak a telekommunikációs eszközök – különösen a mobiltelefonok –, a kép- vagy hangrögzítésre alkalmas eszközök és az internet elérésre alkalmas okos eszközök.

Ezeket tilos lesz használni

-az általános iskola 1-8 évfolyamán egész tanítási nap, 
-a gimnázium 5-12. évfolyamán egész tanítási nap, 
-a szakgimnázium 9-13. évfolyamán egész tanítási nap, 
-a kollégiumokban a foglalkozások ideje alatt, 
-az alapfokú művészeti iskola minden évfolyamán a foglalkozások, tanórák és az intézményben töltött idő alatt,  és a szakiskola minden évfolyamán a foglalkozások, tanórák és az intézményben töltött idő alatt.
A tárgyakat a tanítási nap kezdetén le kell adni a tanítási nap időtartamára, és ezalatt a tárgyat elzárt helyen kell tárolni. A kormányrendelet-tervezet szerint „az átvett tárgyat az átvétel időpontja szerinti állapotban kell visszaadni”. 

 

Összesen 166 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000061
2024. szeptember 06. 15:31
🍓 ️ ­­É­r­­­t­­é­k­e­­­l­d­­ ­­a­­­ ­­­s­z­e­x­­i­­­ ­­­p­­­u­n­­­c­i­­m­­­a­­t­­­ 👉 𝐖­𝐖­­𝐖­.­­𝐗­­𝟏­𝟖­­.­­­𝐅­­𝐔­𝐍
Chekke-Faint
2024. július 20. 07:54
Nem kell azt korlátozni. Ne lehessen bevinni, ez ilyen egyszerű.
Osztap_Bender
2024. július 20. 06:46 Szerkesztve
A TILTOTT VAGY KORLÁTOZOTT TÁRGYAK LISTÁJÁN TÖBBEK KÖZÖTT A KÉS, FEGYVER, ALKOHOL, A MOBILTELEFON, OKOSÓRA ÉS AZ ENERGIAITAL IS SZEREPELHET. No végre, a gyerekek megszabadulhatnak a cigányoktól, legalább az iskolákban?
Welszibard
2024. július 19. 21:09
Teljes mértékben egyetértek a tanítási idő alatti betiltással. Viszont akkor meg kell oldani az osztálytermek és a folyosók bekamerázását, hogy ne maradhassanak bizonyíték nélkül az olyan iskolai garázdaságok, amikor a diák kést vág a tanárnő nyakába, vagy széket vág hozzá. A legutóbbi borzalmas eset dokumentálásáról nem is beszélve, amikor 5-en öklöztek, rugdostak az osztályteremben egy 13 éves tanulót. Ha nincs bizonyíték a garázda típus vérszemet kap.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!