Klímakutatók figyelmeztettek: készüljünk fel, jövőre sem lesz hűvösebb a nyár

2024. július 19. 15:42

A Kárpát-Medence különösen kitett a klímaváltozás hatásainak.

2024. július 19. 15:42

Nyitókép: Getty Images / focusstock

2024. várhatóan az elmúlt 150 év legmelegebb éve lehet és 2025 sem lesz hűvösebb – közölte MCC Klímapolitikai Intézete a Magyar Nemzettel.

Az intézet szerint 2024 év végétől La Niña fog kiépülni a Csendes-óceánon, mely, ha elég intenzív lesz, akkor már jövőre befolyásolhatja némileg Európa időjárását. A La Niña az El Niño ellentéte. Ekkor a tengerfelszín hőmérséklete a Csendes-óceán középső részének kelet-egyenlítői részén 2-7 Celsius fokkal lesz alacsonyabb a normálisnál. A jelenség akkor kezdődik, amikor a passzát szél meleg felszíni/felszínközeli vizet fúj Dél-Amerikától Indonézia felé. Ahogy ez a meleg víz nyugat felé halad, a mélytengerből áramló hideg víz a felszínre emelkedik (hideg, termoklin zóna felemelkedése) Dél-Amerika közelében –  magyarázták, hozzátéve, hogy ennyi hő mozgása a Föld egynegyedén, jelentős hatással lehet az egész bolygó időjárására. A La Niña általában néhány hónapig marad fenn, de előfordulnak olyan időszakok, amikor évekig is, mint most 2020-tól 2023 elejéig 

Önmagában a La Niña nem okozhat szélsőséges időjárási mintázatokat Európában.

Azonban a klímaváltozás, a La Niña és a magaslégköri áramlások gyengülése együttesen azt eredményezhetik, hogy az átlagnál jóval melegebb és szárazabb lehet 2025 nyara is.

Az MCC kutatói kiemelik, a légkörben felgyülemlett, de nem elégséges telítetlen vízgőz, mint erős „üvegházhatású gáz” visszacsatolást indíthat be és tovább fokozza a hőséget és a csapadékhiányt. Az intézet kiemelte, a Kárpát-medence éghajlatára amúgy is jellemzőek a periodikusan váltakozó nedves és szárazidőszakok, azonban az elmúlt 3-4 évtizedben sokkal extrémebb módon jelentkeznek. A kutatók szerint  a jelenlegi erőteljesen melegedő éghajlathoz rövid- és középtávon mindenképp alkalmazkodunk kell, a folyamat hosszútávú visszafordításáért (mitigáció) azonban szintén már most el kell kezdenünk tenni.

Ezt is ajánljuk a témában

 

 

Összesen 151 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000061
2024. szeptember 06. 15:31
🍓 ️ ­­­É­­­r­t­­­é­­k­e­­l­­­d­ ­­­a­­­ ­­s­­z­­­e­­x­i­­­ ­­p­u­­­n­c­i­­­m­­a­­­t­ 👉 𝐖­­𝐖­­𝐖­­­.­𝐗­𝟏­­𝟖­­­.­𝐅­𝐔­­𝐍
connorj
2024. augusztus 12. 12:22
A FIÚKNAK VAN FÜTYIJŰK ÉS FOGDOSSÁK A KÁNIKULÁBAN. 🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰
bagoly-29
2024. július 21. 17:35 Szerkesztve
Csesszétek már meg, műhold s radar nélkül a holnapi időjárást sem tudjátok pontosan megjósolni! Csak kb... A klíma vagyis az éghajlatkutatása olyan mint a történelemé, a múltból próbálja a jövőt megjósolni Sikertelenül, mert vannak tények és a vannak vélemények. Ahogy a történelem, úgy a klimatológiai is ma már csak vélemények véleményezése a technikai haladás (műholdak, radar, stb,) ellenére is. Mert a gazdasági és politikai érdekek a döntőek!
Kybon
2024. július 20. 09:57
Na, jó kis topik lett volna, de az ember nem szereti a felelősséget. Inkább üldögél a meleg jacuzziban. A probléma, hogy a saját kényelme miatt a zember belefőzi magát a jacuzzijába...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!