Kijev elzárja az olajvezetéket, de mit érzékel majd hazánk az ukrán zsarolásból? Szakértőt kérdeztünk

2024. július 22. 14:36

A Mandinernek nyilatkozó energiajogász szerint Zelenszkij lépése egyértelmű zsarolás, amivel nemzetközi jogot sért, de nem kell attól tartani, hogy kezelhetetlen helyzetet fog okozni.

2024. július 22. 14:36

Nyitókép: SAMUEL CORUM / AFP

 

Nincs valóságalapja annak a riogatásnak, mely szerint Magyarországon heteken belül ellátási problémák lesznek amiatt, hogy Ukrajna leállítja az orosz olaj hazánk felé történő áramlását – jelentette ki a Mandinernek nyilatkozva Tóth Máté energiajogász.

A szakértő magyarázata szerint ugyanis az 

az MSZKSZ, a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség jelenleg is több mint 90 napi készletet tart mind olajból, benzinből, gázolajból és kerozinból, tehát komoly biztonsági tartalékkal rendelkezik”.

Megjegyezte, ez még csak a jogszabályok által előírt készlet, ezen felül a legtöbb érintett MVM-cég, a nagykereskedők és a finomítók is rendelkeznek tartalékokkal.

„Egyszerűen nem igaz az az állítás, hogy ez az ukrán lépés kezelhetetlen helyzetet teremtene, viszont hosszú távon jelenthet gondot a magyarországi olajimportnak, amelynek a harminc százaléka Ukrajnán keresztül érkezik. Ennek a harminc százaléknak kell majd megtalálni az alternatíváját, de ez rövid távon nem fog problémát okozni” – magyarázta.

Tóth Máté azt a tévedést is helyretette, hogy az ukránok lépése lényegesen megemelné az áram árát. Mint mondta, Magyarországon egy százalékot sem éri el az olajjal termelt áram.

Tóth Máté azt is hozzátette, egyelőre szerencsére nem kezdődött el pánikfelvásárlás a benzinkutakon a hírek hallatára.

Az energiajogász egyértelműen zsarolásnak nevezte, hogy Volodimir Zelenszkij elnöki rendelettel leállította a kőolaj tranzitját. 

 

Emlékeztetett: az elnök ezt egy egész régióval szemben lépte meg, hiszen a szállítóvezeték nem csak Magyarország, de Szlovákia felé is elágazik, és a csehek is arra vannak rákapcsolódva.

Tóth Máté leszögezte, Ukrajna ezzel nemzetközi jogot sért, hiszen 

a Nemzetközi Energia Charta Egyezménynek, amelnyek Ukrajna is részes fele, tiltja hogy a tranzitot két tőle független ország – ebben az esetben Oroszország és Magyarország, illetve Oroszország és Szlovákia – között bármilyen módon akadályozza”.

A szakértő annak a véleményének is hangot adott, hogy Zelenszkij tette nem csak jogilag elfogadhatatlan, de politikailag és diplomáciailag is elképesztő, azok után, hogy Magyarország sok százmilliónyi humanitárius segítséget nyújtott Ukrajnának a háború kitörése óta.

Tóth Máté korábban a Mandiner Reakció vendége is volt. Az adást alább nézheti vissza:


 

Összesen 154 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000061
2024. szeptember 06. 15:31
🍓 ️ ­­­É­­­r­t­­é­k­­e­l­­­d­­ ­­­a­­­ ­s­­z­­­e­­x­­i­ ­p­­u­n­­­c­­­i­­­m­­­a­­­t­ 👉 𝐖­­­𝐖­­­𝐖­­.­­­𝐗­𝟏­­𝟖­­­.­𝐅­­­𝐔­­𝐍
alenka
2024. július 23. 12:48
Kételkedik még bárki is abban, hogy ennek a gonosz, koldus , fasiszta országnak a létezése is óriási bűn?
SzkeptiKUSS
2024. július 22. 18:00
Minden anomáliára reagál a piac és emeli az árakat. Nem csak nekünk okoz kellemetlenséget. A röhej az egészben, hogy a nyugat is vásárol orosz kőolajtermékeket, drágábban és átcímkézve.
Kétes
2024. július 22. 17:33
A kormány és az unió nem tudta jobb belátásra bírni az ukránokat és akkor a Rongyos Gárda blokád alá vette a tranzit szállítási útvonalakat. Se ki, se be.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!