Kiderült, mennyire működnek a magyar családtámogatási intézkedések

2024. július 22. 15:45

A babaváró támogatás mérhető változást hozott Magyarország népesedési folyamataiban.

2024. július 22. 15:45

Nyitókép illusztráció. Fotó: OMSZ

Öt éve, 2019 július 1-je óta segíti a Babaváró támogatás azokat a fiatal házaspárokat, akik gyermeket szeretnének. A babavárót eddig csaknem félmillió leendő szülő vette igénybe országszerte: a program indulása óta 246 ezer család igényelte a támogatást, akiknek 

eddig összesen 211 ezer gyermeke született.

 A babaváró kölcsönnel 2400 milliárd forint kormányzati támogatást kaptak eddig a családok. A babaváró kölcsön az egész országban népszerű, a települések méretétől, elhelyezkedésétől és az ott élők jövedelmi helyzetétől függetlenül mindenhol nagy iránta az érdeklődés – derült ki  Kopp Mária Intézet a Népesedésért és Családokért (KINCS) közleményéből.

További segítséget jelent, hogy a kormány 2026. július 1-jéig haladékot adott azoknak a házaspároknak, akik a támogatást a bevezetését követő két évben vették fel, de még nem érkezett meg a várva várt gyermek – emlékeztettek. 

Ezt is ajánljuk a témában

Megmutatták, hol éltek a legtöbben a lehetőséggel

A Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) a Magyar Államkincstár részletes anonim adatai alapján készült összesítése alapján a babaváró támogatást legnagyobb arányban a vidéki kisvárosokban (33%) és a falvakban (31%) élő családok kapták meg, a szerződések ötödét a megyei jogú városokban, hatodát pedig a fővárosban kötötték. A babavárót legtöbben a közép-magyarországi településeken kívül három észak-keleti vármegyében igényelték (Hajdú-Bihar, Borsod, Szabolcs-Szatmár-Bereg). A babaváró támogatás igénybevételi arányai mind a települések típusa, mind a települések mérete és a vármegyei eloszlás alapján is pontosan megfelelnek a lakosságszám szerinti arányoknak, azaz a babaváró igénybevétele arányosan lefedi Magyarország egész területét – sorolták.

A babaváró támogatás mérhető változást hozott Magyarország népesedési folyamataiban. A 2019 utáni években, a koronavírus-járvány ellenére is 

mind a házasságkötési, mind a gyermekvállalási kedv megugrott, 

az esküvők és a születések száma is emelkedett egészen 2022 nyaráig, amikortól a koronavírus gazdasági utóhatásai, a háború és a brüsszeli szankciók okozta gazdasági és energiaválság, valamint a megugró infláció hatására sokan halasztani kényszerültek a gyermekvállalási terveiket.  A nemrég bejelentett hosszabbítás  a becslések szerint több ezer olyan család számára jelent majd könnyítést, akiknél még nem született meg a várva várt gyermek – húzták alá a kommünikében.

 

Összesen 131 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000061
2024. szeptember 06. 15:31
🍓 ️ ­­É­­r­­t­­­é­­k­­e­­l­d­­­ ­­a­­­ ­­­s­­­z­­­e­­­x­­i­­­ ­­p­­­u­­n­­c­i­m­­a­­t­­­ 👉 𝐖­­𝐖­­­𝐖­.­­­𝐗­𝟏­­­𝟖­­­.­­­𝐅­𝐔­𝐍
Pelso j.
2024. július 22. 17:48
Szép, de nem mennyire, hanem miből. Tehát a költségvetés bevételei oldalának mely soraiból vannak finanszírozva a támogatások? Netán a kínai hitelből?
lauderstenonis-2
2024. július 22. 17:34
2024. január–májusban: 31 788 gyermek jött világra, 8,4%-kal, 2912-vel kevesebb a 2023. január–májusinál. Ezen belül január–márciusban 9,1, áprilisban 3,4, míg májusban 11%-kal kevesebb volt az élveszületések száma, mint 2023 azonos hónapjaiban. A teljes termékenységi arányszám 1 nőre becsült értéke 1,36, ami egy évvel korábban 1,48 volt. A születések és a halálozások egyenlegének következtében a természetes fogyás 21 195 fő volt, ami 1,9%-kal több a 2023. január–májusi 20 791 fős értéknél.
NDAP1945
2024. július 22. 16:44
Sok libsi sír, hogy Magyarországon egyre több gyerek születik, mert így nem kell majd majmokat befogadnunk
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!