Kásler Miklós keményen visszavágott a neki beszóló tiszás politikusnak

2024. július 27. 18:33

A volt miniszter válaszát Kulja András biztos, hogy nem teszi zsebre, mindenesetre viszontválaszát kíváncsian várjuk...

2024. július 27. 18:33
null

Nyitókép: Facebook

Tovább folytatódik Kásler Miklós és Kulja András közötti vita; Kulja András, korábbi TikTok-jelenség, jelenleg tiszás európai parlamenti képviselő, Facebookon szállt bele a korábbi emberi erőforrásokért felelős miniszterbe, annak RTL-nek adott interjúja után. 

Kulja András nyílt levelében elmagyarázta Kásler Miklósnak, miért káros 50 fokos hőségben operálni, valamint burkoltan meggyanúsította hálapénz elfogadásával is.

Kásler Miklós szintén Facebookon üzent vissza a TISZA Párt képviselőjének. 

Nyílt levelében azt írja Kuljának, „ön arra válaszol, amit a riportban nem nyilatkoztam, és ebből az el nem hangzott nyilatkozatból olyan feltételezéseket enged meg magának, aminek semmiféle valóságalapja nincs”.

„Én arra a riporteri kérdésre, hogy saját tapasztalataimról beszéljek, egyetlen példát említettem meg negyvenéves sebészi pályafutásomból. Azt, amikor 1981 nyarán műtőrekonstrukció miatt több hónapon keresztül egy kórteremben operáltunk 45-50 Celsius fok hőmérsékletben.Ebben az évben Tiwari (Amsterdam), Weiderbecher (Erlangen) és én (Országos Onkológiai Intézet, Budapest) azonos héten közöltük Európában elsőként az addig operálhatatlan, életfontosságú szerveket beszűrő fej-nyaki tumorok radikális műtétét (egy ülésben végzett nagy mellizom saját artériára preparált bőrizom lebeny rekonstrukciójával). Akkor a műtét időtartama 9-12 óra volt.” – kezdte írását Kásler, majd így folytatta; 

„Ilyen körülmények között végeztünk 34 kiterjesztett, és többszáz kisebb műtétet. A betegek mindegyike meggyógyult, és még évekig élt családja körében. Ennek tanúja volt az Országos Onkológiai Intézet akkori 1500 dolgozója, és a betegek hozzátartozói. 1984-ben védtem meg kandidátusomat, százas nagyságrendben, légkondicionálót nélkülöző műtőkben operált betegeim kórtörténetének feldolgozásából 100%-os eredménnyel. Ezért nyertem Humboldt-ösztöndíjat, majd később ezért választott tagjává a világ legrégebbi orvostársasága, a Royal College of Surgeons (1599). (Mellékelt életrajzomban és közleményeim listájában Kulja úr fellelheti sebészeti tevékenységem hazai és nemzetközi dokumentálását. Kiegészítésként megemlítem, hogy a testüregekben végzett műtéteket légkondicionálás nélküli műtőkben végezték a sebészet úttörői és nagyjai. A különböző szervek transzplantációit is hasonló körülmények között végezték, nyáron is.”

Soha egyetlen egyszer sem mondtam, vagy gondoltam, hogy vissza kellene lépni az időben és módszerekben, bár ön ezt sejteti. Ez is csúsztatás a baloldali sajtóban, és az ön levelében! Egyik hiánypótló munkám: „A szájüreg gége, algarat sebészeti műtéttana” (1990-91) hazámban először írta le a nevezett szervek pontos műtéteit. Részese voltam a magyar fej-nyaksebészet megteremtésének. Részese voltam a magyar lézersebészet kialakításának Európában, harmadikként (Steiner 1987 Erlangen, Burian 1980 Bécs, Bánhídi 1981 Országos Onkológiai Intézet.) Miután az Országos Onkológiai Intézet főigazgatójává nevezett ki Surján miniszter úr, megszüntettem az osztályokhoz rendelt műtőket és a kor színvonalán épített, légkondicionált egyetlen műtőtraktusban helyeztem el az összes sebészeti tevékenységet. 2014-ben kezdeményeztem a Da Vinci-robotsebészet hazai bevezetését, majd amikor lehetőségem nyílt rá, javaslatot tettem erre a negyedik Orbán-kormánynak. Megemlítem mellesleg, hogy soha akkora fejlesztés nem volt az egészségügyben, mint a negyedik Orbán-kormány időszakában.”

– írja bejegyzésében a 2018 és 2022 között miniszteri posztot betöltő orvosprofesszor. 

„Kulja úr azt írja, hogy fénykorát élte a 90-es években a hálapénz. Egyetértek önnel. Miniszterelnök úr kérésére három variációban dolgoztam ki az orvosi fizetésemelés mértékét a paraszolvencia megszüntetésének ellentételezésére. A kormány többlépcsős orvosi béremelés mellett döntött. Ez Kulja úr jövedelmét is megtöbbszörözte. Mivel Ön azt sejteti, hogy én orvosbáró lettem volna, szeretném nyilatkozatát arról, hogyan viszonyult a paraszolvenciához.” – reagált Kásler Miklós arra a vádra, ahol a tiszás politikus őt implicit módon hálapénz elfogadásával gyanúsította meg.

„Ugyan orvosként igen rövid a pályafutása, hiszen az egyetem után ma már politikai területen dolgozik, tapasztalata nem igazán lehet a gyógyításban. Azokra a felvetéseire, hogy onkológusként ismerem-e az onkológiát, megnyugtatom, hogy ismerem. (ld. önéletrajz és közleménylista.)” – nyomatékosította válaszát Kuljának, majd összefoglalta a szakmai múltját megkérdőjelező utalásokra adott válaszát; „Mivel az előbbiek végigolvasása időt igényel, összefoglalóan tájékoztatom, hogy onkológiai tevékenységemet Széchenyi-díjjal, és három külföldi egyetem díszdoktorrá választással, valamint több nemzetközi akadémia tiszteletbeli tagsággal és taggá választással minősítették. Mindezt azért írtam le, mert kérdezte.”

Kásler Miklós bejegyzésének utolsó részében pedig még egyszer hangsúlyozta válaszát, felhívva figyelmet az európai parlamenti képviselő csúsztatására is;

„Tisztelt Kulja úr! Az előzőekben bizonyítottam, hogy kánikulában is el lehet végezni műtéteket szövődmények nélkül. Nyilvánvalóan magasabb kockázat mellett. De soha nem mondtam, – ön csúsztatta -, hogy a régi állapotokat megfelelőnek tartottam. Bizonyítottam, hogy a legkorszerűbb műtők kialakítását támogattam, és mindenkori hatáskörömben ki is alakítottam. Vannak halasztható műtétek, abszolút és vitális műtéti indikációk. A beteg és hozzátartozója beleegyezése esetén a sebész és az aneszteziológus felelőssége, az összes körülmény mérlegelése után a műtét elvégzése, vagy nem elvégzése. Szeretném leszögezni, hogy én negyvenöt éves orvosi pályám után vállaltam a miniszteri szolgálatot. Mindig, mindenekelőtt a betegek érdeke volt az első. Ma is ugyanezt vallom és képviselem. Az ön csúsztatásaival további teendőm nincs, azokat az ön lelkiismeretére bízom” – tette hozzá az egykori miniszter.

Nyílt levelének végén pedig egy kérést is megfogalmazott a tiszás politikusnak;

Kulja urat nem ismertem. Most bemutatkozott. Szeretnék azonban önről és programjáról többet megtudni. A kölcsönösség alapján önéletrajzát, cikklistáját és főleg szakmai programját kérdezem számos honfitársammal együtt. Azt, hogy Brüsszelben az egészségügyi bizottság alelnökeként mit kíván tenni hazája egészségügyéért és a honfitárs betegekért?”

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 181 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Geza2
2024. július 28. 14:23
Abban ugye egyetértünk, hogy 40 fokos hőségben műteni, betegként elviselni a 35 fokos kórtermet nem 21. századi körülmény Európa közepén. Ezeket az állapotokat mentegetni nem túl elegáns egy volt eü miniszternek. De ha nem értünk egyet, az sem baj! Kívánom, hogy maradj egészséges! De a klímát ne használjad lc. a kocsidban es a lakásodban a nyár hátralevő részében, hogy értsd miről beszélünk.
fater0921
2024. július 28. 09:14
Nekem az a véleményem, hogy aki a tisza nevű -pártnak nevezett csürhe tagja, az nem politikus-hanem csak egy ócska szar tróger, a vezetőjétől az utolsó "párttagig". Egy ilyen senkiházi értékel egy világhírű profot, nonszensz. Igazán lesülhetne a bőr a pofájáról!!!
balbako_
2024. július 28. 06:42
Nem tudom, hogy ki ez a Kulja, de Kásler professzor úr onkológus orvosként világhírű miniszterként a nevéhez fűződik az egészségügyet több, mint fél évszázada megbénító hálapénz megszüntetése és a Covid járvány kezelése. Már e két dologért megérdemli a tiszteletet és a hálát.
birono70
2024. július 28. 06:35
Olvastam ennek a kis pöcsnek az önéletrajzát. Pár évvel ezelőtt végezte el az egyetemet és tanit!! Csodálkoztam is azon, h mi a francot taníthat?? Most már mint EP képviselő mondja meg Káslernak, h mi a szakma, merre van előre! Azoknak, akik ezt a kis põcsõt az EP-be juttatták, azt kívánom, higy ő műtse, kezelje őket. Én beérem Káslerral.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!