Anglia
18:002024. július 06.
Svájc
Hollandia
21:002024. július 06.
Törökország

Íme a a 11 pont, amit Ukrajnának átadtunk

2024. július 03. 16:51

Ha valaki ebben bármilyen végrehajthatatlan szörnyűséget lát, akkor a készülékében a hiba.

2024. július 03. 16:51
Demkó Attila
Demkó Attila
Facebook

Nyitókép: HANDOUT / UKRAINIAN FOREIGN MINISTRY PRESS-SERVICE / AFP

„Olvasói kérésre a 11 pont, amit Ukrajnának átadtunk. Mivel én nem láttam az eredeti dokumentumot, nem tudom megítélni, mennyire pontos, de nagyjából az, amiről hallottam. Ha valaki ebben bármilyen végrehajthatatlan szörnyűséget lát, akkor a készülékében a hiba.
De azt jelzem – sok ukrán nacionalistának a 11 pont nagy része elfogadhatatlan – Zelenszkij nincs könnyű helyzetben – ezen segíthet esetleg a reciprocitás, ukrán iskola Mo-n, stb.

1. Törvényi szinten biztosítani, hogy ne legyen az iskolaigazgatók kizárólagos joga dönteni az egyes tantárgyak ukrán/magyar nyelvű oktatásáról (kivéve az ukrán nyelv, ukrán irodalom és Ukrajna története tantárgyakat, amelyek ukrán nyelvű oktatásáról törvény rendelkezik).

2. Biztosítani a magyar nyelv használatát a teljes oktatási folyamatban, beleértve a magyar nyelv használatának lehetőségét minden egyéb rendezvényen, találkozón, ülésen, foglalkozáson, valamint az intézmény arculatának kialakítása során (reklámban, honlapon stb.).

3. A magyar tannyelvű »nemzeti kisebbségi iskola« státusz visszaállítása törvényi szinten.

4. Biztosítani az oktatási nyelv megválasztásának jogát a felsőoktatási és szakképzési intézmények számára, beleértve a magánintézményeket is.

5. Biztosítani, hogy a végzősök kérésükre megkapják a ZNO és az NMT feladatainak magyar nyelvű fordítását (kivéve az ukrán nyelv és irodalom, idegen nyelv feladatokat).

6. A nyelvhasználatra vonatkozó jogszabályok alkalmazásának területi hatálya nem a »közigazgatási egység«, hanem a »település« (amely jogilag nem közigazgatási egység). 

7. A lakosság megfelelő százalékának jelenléte nem biztosítja automatikusan a nyelvhasználat jogát, ehhez a helyi hatóságok döntése is szükséges. Kérjük, hogy a nyelvi jogok alkalmazását a szükséges népességarány betartása mellett ne kössék semmilyen testület (például önkormányzati képviselő-testület) döntéséhez, hanem törvény alapján (a legutóbbi – pillanatnyilag a 2001-es – népszámlálási adatok figyelembevételével) biztosítsák azokat a nemzeti kisebbség részére. 

8. A nyelvi jogok érvényesülésének feltétele a »hagyományosan« (legalább 100 éve) az adott területen élő nemzeti kisebbség esetében a lakosságon belüli legalább 10%-os, a »jelentős számú« kisebbség esetében 15%-os arány. Kérjük a »hagyományosan« (legalább 100 éve) az adott területen élő nemzeti kisebbség esetében eltörölni a nyelvi jogok gyakorlásának feltételéül szabott 15%-os lakosságon belüli arányt.

9. Nyelvi korlátozások megszüntetése a mindennapi életben és aránytalan büntetés megszüntetése a nyelvi szabályok megsértéséért. Törvényi szinten kérjük a nyelvi korlátozások teljes megszüntetését a helynevek és földrajzi nevek nemzeti kisebbség nyelvén való feltüntetésében, az állami hatóságokkal és egészségügyi intézményekkel való kapcsolattartásban, sportrendezvények idején, a turizmus területén, valamint ami az információ ukrán nyelvű kötelező feltüntetését vagy a feliratozást illeti bármilyen nyilvános információ terjesztésekor (például moziban, színházban, plakátokon, reklámokban).

10. A kulturális autonómia fogalma kerüljön be a jogrendszerbe. Kérjük, biztosítsák a nemzeti jelképek szabad használatának és a nemzeti ünnepek szabad ünneplésének jogát.

11. Szűnjön meg magyar nyelv politikai életben való használatának korlátozása, az államnyelv kötelező ismeretének bevezetése a közéletben. Kérjük, biztosítsák a szabad nyelvhasználatot a parlamenti és önkormányzati választások, népszavazások idején, töröljék el a nemzeti kisebbség nyelvhasználatára vonatkozó feltételeket a közéletben, biztosítsák a parlamenti képviseleti jogot.”

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 46 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-118
2024. július 05. 15:24
🍓 ️ ­­É­r­­­t­é­­­k­e­­­l­d­ ­­a­­ ­­s­­­z­­­e­­x­­i­ ­­­p­u­­n­­c­­­i­m­­­a­t­­ 👉 𝐖­𝐖­­𝐖­­­.­­𝐗­𝟏­𝟖­.­­𝐅­­­𝐔­𝐍
Welszibard
2024. július 04. 19:08
Nagyon korrektül képviselték az őslakos kárpátaljai magyarság nemzetiségi érdekeit. Nem csodálom, hogy az USA báb Zelenszkij és a magyargyűlölő Baloga klán, meg a Fegyir Sandor félék hidegrázást kaptak, mert szerintük az ukránok ott az őslakosok ősidők óta.
strz-123
2024. július 04. 10:13
balfaszjoska és a többi hiperézékeny nem érti: "Magyarországon tud egy cigány lovari nyelven ügyet intézni?" Magyaországon a lovári államalkotó, államépítő népesség? Mert ugye a külhoni magyarok az anyaföldjükön élnek, az új állam ami politikai okokból megkapta a területet az használja mindazt az infrastruktúrát és előnyt, amit nem is ő épített. Miért az anyaföldjükön élő és ott életet teremtő, azért harcoló és meghaló őslakoksok jogait hasonlítgatod egy olyan népességgel, ami semmiben sem hasonlít az ő esetükhöz? Magyarország ajándékba megkapta lovári földet ahol most fekszik, és elnyomja az eredeti lovári őslakosság anyanyelvhez való jogát?
Theorba
2024. július 04. 00:35
Kivéve, amelynek anyanemzete háborút visel az ország ellen.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!