Így fékezi a magyar gazdaságot az orosz-ukrán háború

2024. július 12. 19:57

A Makronóm Intézet elemzője szerint „még mindig a kilábalás időszakában vagyunk”.

2024. július 12. 19:57

Nyitókép illusztráció. Fotó: Pixabay

„Magyarország kis, nyitott gazdaságként a gyenge külső kereslet mellett jelenleg nem képes a 2010-es évek második felében tapasztalt, négy százalék körüli ütemben bővülni. Ezen növekedési ütem eléréséhez mindenképpen szükség lenne a külpiacainkon is a kereslet élénkülésére” – nyilatkozta a Világgazdaságnak Molnár Dániel, a Makronóm Intézet elemzője. Molnár megjegyezte, szerinte a magyar gazdaság még mindig a kilábalás időszakában van.

Az elemző azzal folytatta, hogy bár a gyors bérdinamika és az infláció letörése nyomán a reálbérek tavaly szeptember óta emelkednek, 

a külső kereslet továbbra is gyenge, ami a beruházási hajlandóságot is rontja. 

Molnár emiatt úgy látja, a magyar gazdaságban fenntarthatóan csak az idénre várt 2,5-3 százalékos bővülés reális, a 4 százalék feletti növekedés csak akkor érhető el, ha a külső környezet is támogató lesz.

Ezt is ajánljuk a témában

Érdemben nőttek a keresetek, bőven az infláció felett!

A Makronóm Intézet elemzője szerint idén éves átlagban várhatóan 5 százalék alatt alakulhat infláció, és így – a friss KSH átlagkereseti adatokat figyelembe véve – akár 7 százalékos reálbérnövekedés is várható 2024 egészében a magyar gazdaságban.

Az elemző úgy véli, a külső kereslet problémái jelentős mértékben kapcsolódnak a háborús konfliktushoz, mivel a legfontosabb külpiacaink szintén európai uniós országok.

Molnár Dániel a problémát elsősorban abban látja, hogy a háború kitörése nyomán 

döntés született az olcsó orosz energiáról való leválásról, ami jócskán visszavetette az energiaintenzív iparágak versenyképességét. 

Közben a fő versenytársak, mint Kína vagy akár India is, kihasználták a felmerülő lehetőségeket, az USA pedig támaszkodhatott a saját nyersanyagkészletére – magyarázta.

Hozzáfűzte, a gazdaság teljesítményének visszaesése a költségvetési mozgásteret is beszűkítette, „ez, kiegészülve a szigorú fiskális szabályokkal, korlátozta a gazdaságpolitika lehetőségeit a gazdaság ösztönzésére és a versenyképesség javítására. 

Mindeközben pedig a magas kamatok és a bizonytalanság az uniós vállalatoknál is visszafogják a beruházási hajlandóságot

Ez pedig mind-mind meghatározza a magyar gazdaság növekedési lehetőségeit” – jegyezte meg az elemző. 

Majd felidézte, idén márciusban jött az a pillanat, amikor „a magyar kormány is kénytelen volt beismerni, hogy ilyen feltételek mellett nem realitás a 4 százalékos növekedés”

Ezt is ajánljuk a témában

Végre újra nőnek a beruházások, de azért akadnak kockázatok

A friss statisztikai adatok azt jelzik, hogy a múlt év utolsó három hónapjában már negyedéves alapon nőttek a beruházások, és 2024 egészében is folytatódhat az élénkülés – véli a Makronóm Intézet elemzője. Ugyanakkor a német gazdaság problémái már 2023 végén begyűrűztek, és a belső kereslet sem állt még helyre az inflációs sokk után. Viszont a beérkező uniós források, a jegybanki kamatcsökkentések, és az állami kamattámogatott hitelprogramok is ösztönzik idén a beruházásokat.

A német gazdaság is problémákat okoz

A lap megszólaltatta Árokszállási Zoltánt, az MBH Bank Elemzési Centrumának vezetőjét is, aki ugyanakkor úgy látja, 

a külső kereslet jelenlegi gyengesége már csak mérsékelten vezethető vissza a konfliktusra.

Legfeljebb annyiban, hogy a német gazdaság a háború miatt átállt egy másik, drágább energiabeszerzési forrásra, ami értelemszerűen rontotta iparának versenyképességét. 

Árokszállási arra is rávilágított, hogy „a német ipar problémái már korábban sem csak a drága energiára voltak visszavezethetők, mivel 

vezető vállalatai láthatóan lemaradtak az amerikai, és különösen az ázsiai cégekkel való versenyben. 

Legújabban pedig a vártnál lassabban felfutó elektromos autózás okozza az ipar problémáit, amiben az is szerepet játszik, hogy a közelmúltban lelassult az elektromos autók kereslete, ami különösen Európában szembetűnő a világ más részeihez – például Kínához –  képest. Ennek azonban nem nagyon van már köze a szomszédban dúló háborúhoz” – jelentette ki az MBH Bank Elemzési Centrumának vezetője.

A Világgazdaság összeállításában emlékeztetett, a GDP-adatokban is jól kimutatható a háború gazdaságra gyakorolt eddigi hatása. Míg Németország 2010 első és 2019 utolsó három hónapja között negyedévről negyedévre átlagosan 0,47 százalékkal tudott növekedni, Magyarország pedig 0,73 százalékkal. 

Míg a háború kitörése óta eltelt két évben mindkét országban jóval kisebb számokat látunk: Németországban már csak 0,1 százalék, Magyarországon pedig 0,21 százalék a növekedés átlagosan, azaz a GDP-bővülés a korábbi negyedére, illetve harmadára olvadt.

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
2024. július 13. 09:20 Szerkesztve
Makronóm Intézet elemzője szerint „még mindig a kilábalás időszakában vagyunk”. --- mi az a Mocronomikus mikrobacilus nem hallja, vagy siket és leszokott a d ü b ö r g ő k ö z g a r á z d a s á g i hőbörgésről? Be lábalás van még -a ki helyett- a hitelekkel infúzonált gazdasági állasmcsődünkbe ragadva tébolygunk itt évek óta semerre. (Annyi a köze az ukránokhoz, mint Bertalan Lajosunk bevétel hiánya ellenére folyó mérleget szabályzó miniszterünk emlékére emelt obeliszknek, miután azt az Új-szegedi partról átrakták a Tisza-Maros összefolyási csúcshoz a Sárga közelébe.) Szóval dübörög mint mackó sajtban a brummogás. 2
Kovács Ubul
2024. július 12. 22:38
Bontsuk ki az igazság minden szirmát: "Az adatokat nézve különösen szembeötlő az akkumulátorgyártás szenvedése, éves alapon 32%-os(!) a visszaesés."
lipsiboy
2024. július 12. 22:36
Persze mindig más a hibás,nem egyszerüen ennyit èr a fidess gazdaság szart se🤮🤮🤮🤮
gyaloggos
2024. július 12. 21:32
MERTHOGY az EU -ban, EURÓPÁBAN bizony más országok is vannak, oszt valamiért EGYIKBEN sem romlott annyit a helyzet, mint kishazánkban! DE ! ORBÁN VIKTOR, a CSALÁD, HAVEROK, NER ELKÉPESZTŐ ütemben és mértékben gazdagodik , EZ a lényeg! MAGYARORSZÁG nem érdekes!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!