Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

Időjárás előrejelzés: így lehet tűpontosan megtudni, milyen idő lesz holnap

2024. július 04. 21:10

Hozzáférhetők-e azok az információk, amelyekkel magunk is tájékozódhatunk, milyen idő várható? Mi a pontos időjárás előrejelzés kulcsa? Mire való a radartérkép? Utánajártunk!

2024. július 04. 21:10

Gyökeresen átalakult az elmúlt évtizedekben az időjárás előrejelzés. Míg korábban szinte csak a sajtóból értesülhettünk arról, milyen idő várható, addig ma már a meteorológus szakértelme nélkül is bármikor tájékozódhatunk arról, mit tartogat a holnapi időjárás.

időjárás előrejelzés
Az időjárás előrejelzés és a riasztás ismeretében elkerülhető, hogy egy nagyobb jégeső súlyos anyagi károkat okozzon
Fotó: Getty Images

Az interneten számos hazai és külföldi, sőt, nemzetközi időjárás előrejelzés segíthet a tájékozódásban, de akár a szakemberekhez hasonlóan rutinná válhat számunkra is az aktuális radarkép, a viharradar, a légnyomás előrejelzés vagy a szél előrejelzés folyamatos követése, megfigyelése.

Így költözött be az otthonunkba az időjárás előrejelzés

Ha kimondottan a hazai időjárás előrejelzés érdekel minket, érdemes elsőként az állami meteorológiai szolgálat, a Hungaromet adatai és az aktuális radarkép ismeretére támaszkodnunk.

A magyar meteorológiai szolgálat weboldalán közzétett tájékoztató is kiemeli, hogy az előrejelzés több időjárási modell eredményére, a szinoptikus szakember tapasztalatára és Magyarország klimatológiai sajátosságaira támaszkodva készül.

A holnapi időjárás már tűpontos előrejelzés alapján látható

Az aznapra, illetve a következő napra vonatkozó előrejelzések naponta többször, a távolabbi napok előrejelzései naponta egyszer frissülnek – tájékoztat a gyakorlatról a Hungaromet.

A települések automatikus előrejelzése oldalon több mint 3000 településre vonatkozó, részletes prognózis található.

A 10 napos valószínűségi előrejelzések naponta kétszer készülnek. A grafikus fáklya diagramról a 10–90 és a 25–75 százalékos valószínűségi intervallumon kívül az „ensemble átlag”, valamint a determinisztikus előrejelzés is leolvasható.

A térképes modell előrejelzés oldalon az ECMWF globális, az AROME és a WRF mezoskálájú, rövidtávú, valamint az INCA, MEANDER finomfelbontású, ultrarövidtávú előrejelző modell futtatásával készült térképek láthatók.

A pontos időjárás is nyomon követhető

Az állami meteorológiai szolgálat nyilvánosan hozzáférhető radar- és modelltérképei a meteorológusok forrásait jelentik, ám ezek értelmezése, folyamatos nyomon követése nem mindenki számára egyszerű és sokan vannak azok is, akiknek túl sok felesleges információt tartalmaznak, esetleg gyorsabb, átláthatóbb módon tájékozódnának nem csak arról, milyen meleg lesz, hanem a részletes, pontos időjárás is érdekes számukra.

Magyarország talán legismertebb időjárási portálja, a 2000-es évek óta elérhető Időkép látványos térképeken mutatja meg az időjárás különféle elemeit. Ezek közé tartozik az

  • friss időkép radar,
  • a viharradar,
  • a csapadékradar,
  • az aktuális radarkép,
  • a szél előrejelzés,
  • a légnyomás előrejelzés,
  • a felhőkép
  • és a nyári hónapokban kimondottan fontos radar riasztás is.

A zsebünkbe érkezik a riasztás, ha elromlik az időjárás

Elsősorban a nyári hónapokban jellemző Magyarországon a gyorsan változó, viharos időjárás. A záporos, zivataros napokon egyik pillanatról a másikra alakulhat ki olyan helyzet, amely veszélyt jelenthet testi épségünkre, de a figyelmetlenség komoly anyagi károkat is okozhat.

A zivatarok mozgását szintén a radar tanulmányozásával követhetjük nyomon. Amennyiben erre nincs időnk, érdemes mobileszközünkre pillantani, mivel az időjárás applikációk azonnal jelzik, ha valamilyen riasztás van kiadva, például zivatarok érkezése várható, amelyeket nagy mennyiségű csapadék, jégeső, tartós hőség, vagy viharos szél kísérhet. A különböző időjárási eseményekre és azok bekövetkezési valószínűségére a Hungaromet ad ki riasztást, ráadásul a nap egészére és az időjárási esemény bekövetkezését három órával megelőzően is.

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: MTI/Lakatos Péter

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-118
2024. július 05. 15:27
🍓 ️ ­­É­r­­­t­é­k­­­e­­l­d­­ ­a­ ­­s­­z­­­e­­­x­­­i­ ­­p­­u­n­c­­­i­­m­a­­t­­­ 👉 𝐖­­­𝐖­­­𝐖­­­.­­𝐗­𝟏­­­𝟖­­.­𝐅­­𝐔­𝐍
orokkuruc-2
2024. július 04. 22:06
miféle fospatkány termelési értekezleti duma ez? Arról semmi, hogy a legfontosabb, az esőfelhőket kiszürni képes radarok vételét pont zavarják az 5 G-s reléállomások, így a lassan megbízható 3 napos előrejelzési pontosság csökkent??
5m007h 0p3ra70r
2024. július 04. 21:43
Lefekszel aludni, másnap felkelsz, kimész az utcára és már tudod is, hogy milyen idő van.
annakiss30
2024. július 04. 21:16
Micsoda hír, már megint! Sexy Kitty teljesen odavan!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!