„Nem úgy ismertem, mint aki vitába száll a tényekkel” – reagált Schiffer Mandiner-interjújára Szijjártó

2024. július 21. 21:10

A külügyminiszter Schiffer András Mandinernek adott interjújára reagált, adatokkal védte meg az elmúlt évek kormányzati gazdaságpolitikájának létjogosultságát.

2024. július 21. 21:10
Cyprus Hungary

Nyitókép: Danil Shamkin/NurPhoto via Getty Images

Szijjártó Péter külügyminiszter rendkívüli reakciót küldött lapunknak, Schiffer András volt országgyűlési képviselő lapunknak adott interjújára válaszul.

Ezt is ajánljuk a témában

Mint ismeretes, Schiffer András volt LMP-elnök a Mandinernek adott eheti interjújában kijelentette: „a kabinet történelmi bűnének” tartja, hogy „elszalasztotta a 2020-as helyzetet arra, hogy három elvesztegetett évtized után elkezdje újjáépíteni a hazai termelőkapacitást, vagyis a helyi gazdaságot. Valójában ez a szuverenitás garanciája, nem pedig az, hogy a saját nemzetgazdaságunkat kitesszük a geopolitikai rulettasztalra” – nyilatkozta az egykori országgyűlési képviselő.

Szijjártó Péter válaszát alább, változtatások nélkül közöljük:

„Schiffer Andrással korábban képviselőtársak voltunk. Tisztelem őt, mindig korrekt volt a kapcsolatunk, még úgy is, hogy sok mindenről mást gondoltunk, gondolunk. 

A Mandinerben megjelent interjúját olvasva megakadt a szemem a 2020 utáni magyar gazdaságpolitika bírálatán, ami azért lepett meg, mert 

Schiffer Andrást nem úgy ismerem, mint aki vitába száll a tényekkel. Most azonban mégis ez történt, 

ezért tisztelettel szeretném felhívni a figyelmet az alábbiakra. 

A koronavírus kitörése kapcsán gyorsan világossá vált mindenki számára, hogy a világjárvány komoly világgazdasági sokkot is okozott: tömeges munkanélküliségről, gyárbezárásokról érkeztek a hírek az egész világból. 

Magyarországon a baloldali ellenzék ekkor a korábbi, kudarcot vallott, segélyalapú gazdaságpolitikához való visszatérést szorgalmazta. Mi azonban nem engedtünk ennek a nyomásnak és úgy döntöttünk, hogy a munkanélküliség helyett a munkanélküliség megelőzését finanszírozzuk. 

Ezért hazánk gazdaságtörténetének egy legnagyobb beruházás-ösztönzési programját indítottuk el: azt ajánlottunk a magyarországi vállalatoknak, hogy ha beruháznak, akkor annak felét kifizetjük, feltéve, ha nem bocsátanak el senkit, hiszen tudtuk, hogy a világgazdaság egyszer úgyis magához tér majd, s akkor majd megint kellenek a kapacitások, amiket máshol leépítettek. Így elindítottuk a Versenyképesség-növelő Támogatási Programot, amelynek keretében 852 magyar vállalat 438 milliárd forintnyi beruházását 185 milliárd forinttal támogattuk. 

Ezzel több mint 102.000 munkahelyet őriztünk meg, s azon nagyon kevés ország közé kerültünk, ahol a COVID után többen dolgoztak, mint előtte. 

Ugyanezt a metódust alkalmaztuk a háború nyomán kitört energiaválság közepette: Gyármentő Programot indítottunk, melynek jegyében 125 magyar vállalat 322 milliárd forintnyi energiabiztonsági beruházása valósul meg a kormány 127 milliárd forintnyi támogatásával, hozzájárulva több mint 54.000 munkahely megőrzéséhez. 

Mi tehát mindig a magyar vállalatok oldalán állunk, s ez így lesz a jövőben is.”

A Schiffer Andrással készült teljes interjút ide kattintva tudja elolvasni.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 161 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000061
2024. szeptember 06. 15:31
🍓 ️ ­É­r­­­t­­é­­k­­­e­l­­­d­­­ ­a­ ­s­z­­e­­­x­­i­­ ­­p­­­u­­n­­­c­i­m­a­­­t­ 👉 𝐖­𝐖­­­𝐖­.­­𝐗­𝟏­­­𝟖­­.­𝐅­𝐔­𝐍
konfucius
2024. július 22. 20:58
Az a baj, hogy a szíjjártói nyilatkozat nem cáfolja sifiét. Sifi azt állította, hogy a termelő kapacitást nem emelte jelentősen a kormányzat. Erre szíjjártó azzal válaszol, hogy nem hagyta csődbemenni a vállalatokat. De azt nem tette hozzá, hogy de bizony, a magyar termelési kapacitás most ennyivel több, mint a kovid előtt volt. Mondjuk azt sem tudom, siffer hogy akarta volna hirtelen, válság közepén megduplázni a termelő kapacitásainkat. Csak arra akartam felhívni a figyelmet, hogy elbeszélnek egymás mellett. Nem tudok állást foglalni, hogy kinek lenne igaza. Az, amit szíjjártó mond, tény. És jól tették, nagyon jól, amit tettek. De van igazság a siffer mondatában, hogy az az igazi szuverenitás, hogy mi magunknak tudunk gyártani majdnem hogy mindent is.
kobi40
2024. július 22. 10:00
Nézd meg! Tanulságos metafora a youtube-on , amikor KÁ, A KÍGYÓ bűvöli a fa tetején Mauglit. ( A mandiner csak a Kitty linkjeit engedi be a rendszerbe. Piha!)
2024. július 22. 09:50 Szerkesztve
Maradjunk abban, hogy a “politikából visszavonult”, de önfelkent en “felülről lefele” kaffogó Schiffer az akkori USA nagykövet bábáskodásával alapította a “zöld” LMP-t! A nagykövet berendelte az azelőtt már évek óta működő “zöldek” alapító elnökét, és számon kérte, hogy ugyan, miért is nem akar Schiffer pártjával egyesülni. Schiffer az övéi közt egyáltalán nem fogalmaz a magyarokról, a kormányról olyan mérsékelten. Ne feledjük, hogy Schiffer az internáci ügynökszervezet, a TASZ ügyvezetője volt. Az a magát legitimálni akaró meséje, hogy Gyurcsány/ Gergényi 2006-os vérengzése után ő és a TASZ mentette fel az ártatlanul elítélteket. Holott abban a Nemzeti Jogvédők jeleskedtek. Viszont voltak jogosan elítélt terrorista rendőrök, akiket végül felmentettek, mert egymás védelmére hamisan tanúskodtak. Persze, hacsak úgy nem. Azért az érdekes a képen, hogy Schiffer a jelek szerint a PS jogi tanácsadója, és nem Lomniczi. Hááát…
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!