Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Forgács István a kijevi találkozó után rámutatott, miben különbözik Orbán a nyugati vezetőktől (VIDEÓ)

2024. július 02. 22:10

A romaügyi szakértő szerint, ha Trump megnyeri a választásokat, akkor az USA valószínűleg nem fogja erőltetni a NATO-bővítést.

2024. július 02. 22:10
null

Nyitókép: képernyőmentés / Hír TV

Ahogy szinte mindenütt, a Hír TV Komment című műsorában is téma volt, hogy Orbán Viktor azonnali tűzszünetet javasolt Zelenszkijnek Kijevben. A beszélgetőműsor vendégei: Kulifai Máté, a Hetek főszerkesztő-helyettese, Nagy Károly, a Transzparens Újságírásért Alapítvány vezetője, Forgács István romaügyi szakértő és Ábrahám Róbert médiaszemélyiség voltak.

Ezt is ajánljuk a témában

Kiderült: erre kérte Orbán Viktor Zelenszkijt (VIDEÓ)

Videó

A magyar kormányfő hangsúlyozta: az EU-elnökség átvétele után az első útja ide vezetett, mert a béke kérdése nemcsak Ukrajnában fontos, hanem egész Európában. Itt vannak a két vezető sajtótájékoztatójának részletei!

Zseniális ütemérzék

Forgács István emlékeztetett: Orbán Viktor már a legelején – amikor kitört a háború – tett utalásokat arra, 

hogy Magyarország nagyon szívesen fogadná azokat az egyeztetéseket, ahol meg lehetne állapodni arról, hogy a felek rendezzék ezt a konfliktust.

Én Orbán zsenialitását abban érzem, hogy remek ütemérzékkel talált rá arra, hogy amikor az egész világ ráfordul arra, hogy az Egyesült Államokban elnökválasztás lesz, ahol hangsúlyos kérdés, hogyan lehetne békét teremteni az orosz-ukrán konfliktusban, akkor ő elment Ukrajnába” – fogalmazott, hozzátéve, hogy nem gondolja, hogy ez pusztán gesztusjellegű látogatás lett volna.

Forgács úgy véli: sajnálatos volt, hogy az orosz megszállás kezdetén 

versenyt futottak a nyugat-európai politikusok szelfizgetni Kijevbe és az óvóhelyekre”. 

Szerinte ugyanis mindennek kevésbé volt politikusi jellege, sokkal inkább arról szólt, hogy volt egy történés, ahol azt prezentálták, hogy – szerintük – egy európai politikusnak hogyan kell viselkednie egy ilyen helyzetben.

Orbán viszont úgy tűnik, hogy abban érdekelt, hogy ezt valóban meg lehessen oldani, és megpróbálja a lehető legtöbb szereplő figyelmét felhívni arra, hogy mindenki jó irányba mozduljon” – jegyezte meg. Hozzátette: hogyha valóban megjelentek az orosz sajtóban olyan hírek, 

hogy esetleg a ukránok a Putyin által szabott feltételek egyes részeivel akár egyet is tudnak érteni, az mindenképpen az elmúlt hónapokhoz képest előrelépést jelent.

Ha Orbán ezt a pillanatot meg tudja ragadni, és ebbe be tud vonni másokat is, akkor mindenképpen előrefelé viheti ezt a dolgot” – húzta alá.

Megragadható lehetőség

Forgács szerint az elmúlt időszakban az Ukrajnával kapcsolatos sajtómegjelenések nagy része arról szólt, hogy Zelenszkij pénzt kér, fegyvert kér – pénzt kap, fegyvert kap. „Ma viszont olyan hírek jönnek, hogy akár el lehetne mozdulni abba az irányba, hogy az ukránok ne pénzt és fegyvert kérjenek, hogy életben maradhassanak és harcolhassanak a szabadságukért, 

hanem tárgyalóasztaloknál lehessen eljutni egy esetleges megoldásig.

Forgács István kifejtette: nem gondolja, hogy Zelenszkij részéről ez egy kikényszerített találkozó lett volna, hanem inkább egy megragadható lehetőség, amivel ő megpróbál majd élni.

Putyin autoritása

Úgy véli: még az is megtörténhet, hogy Putyin arcvesztés nélkül fog kijönni ebből a konfliktusból, mert az oroszoknak sem kényelmes már ez a háború. „És hogyha egy EU-s soros elnökséget betöltő kormányfő lesz az, aki tető alá hozza a megoldást, akkor lehet, hogy Putyin is úgy tud majd kimászni ebből, hogy az egyébként az ő autoritását sem veszélyezteti” – mondta.

Ha Trump megnyeri a választásokat, és ez lesz a béke feltétele, akkor valószínűleg az USA nem fogja erőltetni a NATO-bővítést az ukrán oldalon, ezzel pedig elérhető lesz egy status quo. 

Ellenben az újjáépítés akár egy win-win helyzet is lehet” – fogalmazott.

 

 

Kapcsolódó cikkek a Háború Ukrajnában aktában.

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-115
2024. július 04. 14:58
🍓 ️ ­­­É­­­r­­­t­­é­k­­­e­­­l­­­d­­­ ­­a­­ ­­s­­­z­e­x­i­­­ ­p­­­u­­­n­­­c­i­­­m­­­a­­t­ 👉 𝐖­­𝐖­­𝐖­­.­­­𝐗­­𝟏­𝟖­­­.­­𝐅­­­𝐔­𝐍
zakar zoltán béla
2024. július 03. 09:08
Blondiner 23:35-IGEN! Szellemes is!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Osztap_Bender
2024. július 03. 09:01
No ugye megmondtam már kora reggel! Nagy hibát követett el mélynövésű vezérünk azzal, hogy szóba állt a seggfej zongorás bohóccal és ráadásul elhitte, amiket mondott. A részleteket olvashatod a frissebb információkat közlő tudósításokban. Holnapra majd azt is letagadja bohóc, hogy tárgyalt vitéz vezérünkkel, hiszen ott sem volt. Vajon ezeket hogyan kommentálják bértollnokai, a fizetett vivátozói? No elvtársak rajta, rajta csak rajta, törhetetlen fajta, lehet mosakodni.
Kovács Ubul
2024. július 03. 08:29
"hogyha valóban megjelentek az orosz sajtóban olyan hírek" -de nem jelentek meg, bábuska. Putyin nem akar békét, ezt érthetően elmondta Pekingben a reszkető Orbanovnak. Szerinte Ukrajna és ukránok NEM LÉTEZNEK, tehát nincs is miről és kivel tárgyalnia.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!