Felmérés: a magyarok tudni akarják, kik pénzelik külföldről a hazai médiumokat

2024. július 26. 08:24

A hazai sajtótermékekhez érkező külföldi források átláthatóságát a válaszadók több mint kétharmada támogatná, derül ki a Nézőpont Intézet friss felmérésből.

2024. július 26. 08:24
null

Nyitókép: pxhere.com

A Nézőpont Intézet friss, reprezentatív közvélemény-kutatása szerint a magyarok 70 százaléka egyetért azzal, hogy a hazai médiumoknak kötelező legyen átláthatóvá tenni külföldi támogatásaikat, csak 22 százalék az erre nemet mondók aránya. A transzparencia mellett leginkább a Fidesz és a Mi Hazánk szavazói állnak ki (82 és 83 százalék), de még a Tisza Párt szimpatizánsainak jó része (48 százalék) is az átláthatóságra szavaz.

A felmérés apropóját a magyar belpolitikát befolyásolni akaró külföldi kísérletek számának megnövekedése adta. E próbálkozások az orosz–ukrán háború kirobbanását követően erősödtek fel igazán, 

céljuk a magyar kormány békepárti álláspontjának áthangolása, amihez a kormánykritikus szereplők pénzelése az egyik eszköz.

A hazai ellenzéki politikai szereplőkhöz érkező külföldi forrásokra az Action for Democracy 2022-es választási kampányba való beavatkozása hívta fel a figyelmet; ennek keretében például a szélsőségesen kormányellenes Ezalényeg.hu kiadójához 1,9 milliárd forintnyi külföldi támogatás érkezett – kérdés, kik és miért akarták ilyen módon befolyásolni az eredményeket.

A Nézőpont Intézet a közelmúltban közzétett Sajtószabadság Magyarországon 2024 elemzésében megállapította, hogy a kormánykritikus médiu­mok száma és bevételei folyamatosan növekednek, összességében nyereségesek is, ám a külföldről kapott támogatásaik átláthatóságával rengeteg probléma akad.
 

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 105 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000061
2024. szeptember 06. 15:32
🍓 ️ ­­­É­­r­­t­é­k­­­e­­­l­­d­­ ­a­­­ ­­s­­­z­­e­x­i­­ ­­p­­u­­n­­c­i­­­m­a­­t­ 👉 𝐖­𝐖­­­𝐖­­­.­­­𝐗­­­𝟏­­­𝟖­­.­­­𝐅­­𝐔­𝐍
gekk
2024. július 26. 21:46
Felmérés. A magyarok tudni akarják, hogyan tesznek szert milliárdokra emberek, politikusok munka nélkül. Az emberek tudni akarják, miből telik orbitéknak hatmilliárdos dácsára. Ugyeugye ostoba orbitcsicskák, ti is tudni akarjátok.
Tegnap
2024. július 26. 13:29
Az aljas dollárkommentelők, akik itt a fideszt vagy Orbánt vádolják akármivel, miért nem mutatnak soha semmi bizonyitékot. Biztos lenne rá vevő. Egy szinten vagytok ti mind a poloskapetivel az atombombájával. Vele együtt kukorékoltok a béka segge alól.
cccbasatu
2024. július 26. 10:24
Orbán bidé -Hol van a honi magyarok pénze? Miért loptátok el és miért ajándékoztátok el a mi pénzünket és az EU álltal adott EU milliárdokat te csörgősipkás bohóc?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!