A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Ennyi ügyet intézett eddig az Integritás Hatóság

2024. július 15. 10:49

Nem csak bejelentések nyomán, hanem saját hatáskörben is indíthatnak vizsgálatot.

2024. július 15. 10:49

Nyitóképen Bíró Ferenc, az Integritás Hatóság elnöke. Fotó: MTI/Lakatos Péter

Több mint 320 bejelentés érkezett az Integritás Hatósághoz (IH) 2022 novemberi megalakulásuk óta. Ebből 40 esetben indítottak vizsgálatot és 10 ügyet zártak le – közölte a Népszavával az IH. Válaszukban azt is kiemelték, hogy 

nem csak bejelentések nyomán, hanem saját hatáskörben is indíthatnak vizsgálatot.

A szervezet feladata többek között, hogy az uniós források szabályos elköltését vizsgálja. Tevékenységéről mind a magyar parlamentnek, és az Európai Bizottságnak is be kell számolnia – ismertették a lappal.

A Népszava megszólaltatta Ligeti Miklóst, a Transparency International Magyarország (TI)  jogi igazgatóját, aki egybe az Integritás Hatóság korrupcióellenes munkacsoportjának tagja is. A jogi igazgató kijelentette, szerinte ezek a számok egyáltalán nem számítanak rossznak. 

Ezt is ajánljuk a témában

Megjegyezte, hogy a lezárt esetek 80 százaléka vagy eljárás kezdeményezésével – az illetékes szervnél, például Gazdasági Versenyhivatalnál –, vagy feljelentéssel végződött. 

Ligeti hozzáfűzte, hogy a fennmaradó két esetben is, ahol nem tudták egyértelműen megállapítani a visszaélést, 

felhívták az Irányító Hatóságok figyelmét, hogy tájékoztassák a fejleményekről az IH-t.

 „Ennek leginkább az volt az oka, hogy a vizsgálat idején az ügy nem tartott ott, hogy érdemi megállapítást tegyenek, de a hatóság így is figyelemmel kíséri” – hangsúlyozta a TI jogi igazgatója.

Frontáttörés volt a lombkoronasétány ügye

Végül felidézte a nyírmártonfalvi lombkoronasétány ügyét, melyről korábban Bíró Ferenc, az IH elnöke azt nyilatkozta, 10 hónapig vizsgálták, a munka nagy részét az adatok beszerzése jelentette. Ez az ügy egészen az Európai Ügyészségig jutott, ahol jelenleg is zajlik a vizsgálat.

„Ez egy frontáttörésnek minősült, mivel Magyarország nem tagja az Európai Ügyészségnek, amely ezért elméletileg nem köteles eljárni. Végül mégis az a belső döntés született, hogy az uniós források tekintetében mindig van hatásköre az Európai Ügyészségnek” – húzta alá Ligeti Miklós.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zeal
2024. július 15. 11:53
Az OLAF-nak van hatásköre, de az uniós ügyészségnek nincs, mert nem csatlakoztunk hozzá!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!
Mindent egy helyen az olimpiáról