Lecsapott a hatóság a lombkoronasétányokra, lezárult a vizsgálat

2024. február 06. 16:46

Emlékezetes: tavaly áprilisban alaposan megmozgatta a hazai médiát a Nyírmártonfalva melletti lombkorona nélküli lombkoronasétány híre.

2024. február 06. 16:46
null

Rendszerszintű vizsgálatot folytatott az Integritás Hatóság a lombkoronasétány-pályázatok néven ismert, Az erdei ökoszisztémák térítésmentesen nyújtott közjóléti funkcióinak fejlesztése című felhívás keretében benyújtott európai uniós pályázatok vonatkozásában – írta a 24.huhoz eljuttatott közleményében a szervezet.

A programhoz rendelkezésre álló teljes forrás 1,61 milliárd forint volt.

A tájékoztatás szerint a támogatási program teljes folyamatát megvizsgálták: a pályázati kiírástól az irányító hatóság tevékenységén és a lombkoronasétányok megvalósításán keresztül a számlák benyújtásáig.

Emlékezetes: tavaly áprilisban alaposan megmozgatta a hazai médiát a Nyírmártonfalva melletti lombkorona nélküli lombkoronasétány híre. A település polgármestere a botrány után azt nyilatkozta: mivel a média vérig sértette és lejáratta a lomkoronasétánnyal kapcsolatban, ezért azokat a médiumokat, akik erről tudósítottak, mind beperli, és amíg ennek nincs vége, addig nem kíván senkivel szóba állni.

Ezt is ajánljuk a témában

Súlyos szabálytalanságok

A mostani vizsgálatok során alaposan górcső alá vették a nyírmártonfalvai lombkoronasétányt, amit a tarra vágott erdő helyén 60 millió forint uniós támogatásból építettek, illetve a Nyírmártonfalvától 15 kilométerre található nyíradonyi magánerdőben található két hasonló építményt, valamint Nyírmártonfalva petőrészi kirándulóhelyén épült hasonló beruházást is, ami 68,5 millió forint támogatásból készült.

Az Integritás Hatóság ezeknél a projekteknél a folyamat minden fő állomásán súlyos szabálytalanságokat talált, 

amelyekről megállapította, hogy sértik az európai uniós támogatások felhasználásra vonatkozó előírásokat.

A megállapítások:

1.) A kedvezményezettek csoportjai között fennáll az összejátszás gyanúja: a pályázók nagy része 2 vármegyére (Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg) korlátozódva, azonos tartalmú támogatási kérelmeket nyújtottak be, megegyező projektleírással, műszaki tartalommal, tervezővel és kivitelezővel, gyakorlatilag ugyanolyan összköltségvetéssel és hasonlóan jelentős mértékben túlárazva a projekteket. 

2.) Már a pályázati kiírás is szabálytalan volt, a folyamatból pedig hiányoztak az ellenőrzési mechanizmusok, kontrollok. 

3.) A kiírás a kezdeti helyes iránytól eltérve, több módosítás után végül úgy került publikálásra, hogy csak a pályázók egy szűk körének kedvezett.

4.) Az irányító hatóság nem alakított ki objektívan elbírálható értékelési keretrendszert. Azaz nem voltak olyan tényszerűen elbírálható mérőszámok, amelyek alapján összehasonlítható lett volna a pályázatok szükségessége vagy létjogosultsága.

5.) Valamint sérülhetett az egyenlő bánásmód elve is, mivel a pályázókat egyenlőtlen feltételek teljesítése elé állították például a hiánypótlási lehetőséggel vagy annak hiányával.

Az Integritás Hatóság megjegyezte: „megállapítható, hogy a teljesen azonos tervrajzok és tervdokumentáció ellenére a műszaki megvalósítás számos eltérést mutat (tető típusa és fajtája, lambériázás, felületkezelés) és az árak között is jelentős eltérések láthatóak, ugyanakkor az árak eltérését a műszaki tartalom különbözősége nem indokolja.”

Azt írták:

a hatóság a fentiek miatt feljelentést tesz ismeretlen tettes ellen költségvetési csalás, közbeszerzési és koncessziós eljárásban versenyt korlátozó megállapodás bűntette, valamint hamis magánokirat felhasználásának a vétsége miatt. 

Emellett versenyfelügyeleti eljárás megindítását kezdeményezi a Gazdasági Versenyhivatalnál, valamint felszólítja az irányító hatóságot szabálytalansági eljárások lefolytatására.

Nyitókép: Facebook

 

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
2024. február 06. 20:14 Szerkesztve
benedek77 2024. február 06. 19:06 Sírj még. A koronát a hülyeségeid gyöngyfüzérére a tejhatalom teszi fel. Bó. Bimbó.
benedek77
2024. február 06. 19:06
Dehogy mozgatta meg a hazai médiát. Mélyen kussolt róla az összes fideszes pártlap, vagy ment a szokásos terelés. Igazi korrupt gecik vagytok az ostoba szar szavazóitokkal együtt, aztán sír a szátok amikor ezt mondják rólatok. Amúgy meg: Az EU második legszegényebb országa vagyunk Stadhl bűnügyi felügyeletén enyhítettek. Ugye a fideszes politikusokra mutató bizonyítékokat már korábban megsemmisítették. Varga indítványára, novák felment egy pedofilnak falazó szar alakot. Orbán elbaszott egy csomó közpénzt konzultációra, aztán becsicskult. Eu legmagasabb áfája Eu legmagasabb inflációja Ipari termelés 20 éves mélyponton. Tanárhiány. Horribilis várólisták. Egymillió migráns betelepítése, magyar dolgozók kirúgása. Folytassam kis buzik? Mindez 14 év tejhatalom után, ami alatt ömlött Mo.-ra az eus pénz, és nem, nercsicskák nem voltunk netto befizetők. Hazafias kötelesség a hazaáruló, tolvaj fidesz ellen szavazni, a szavazóikat pedig következetesen köznevetség tárgyává tenni.
augustus2-0
2024. február 06. 18:55
Szeretnék egy konkrét példát arra, hogy libsibolsi kormányzat alatt fölülvizsgáltak valami hasonló súlyú ügyet.
patópál
2024. február 06. 18:52
Akkor most az Integritás Hatóság elvégzi az OLAF munkáját? (Tényleg, azok minek vannak?)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!