Eljött a szociálkonzervatív kormányzás ideje

2024. július 24. 10:01

A 2010 óta eltelt másfél évtized a társadalmi felzárkózás terén jelentős eredményeket mutatott.

2024. július 24. 10:01
null
Forgács István
Forgács István
Index.hu

Nyitókép: Földházi Árpád / Mandiner.hu

„A közmunka egyértelmű siker volt, de számos kapcsolódó kormányzati intézkedés is, többek között a kötelező óvodai nevelés, a családi adókedvezmény, a különböző típusú személyi adómentességek, a szociális étkeztetés, az ingyenes tankönyvek vagy éppen a digitális eszközökhöz való ingyenes hozzájutás. A hátrányos helyzetűek nagy része el tudott helyezkedni az elsődleges munkaerőpiacon, nőtt a szakképzésbe jelentkezők száma, csökkent a korai iskolaelhagyók aránya, több térségben megnőttek az adó- és járulékbefizetések. Ezeket a folyamatokat 2010 óta egészen hosszan és magabiztosan menedzselte a kormányzat. A prosperáló gazdaság megbecsülte és tisztességesen megfizette azokat a cigányokat és hátrányos helyzetűeket, akik százezerszám értették meg, hogy most végre valóban tehetnek önmagukért, azaz tanultak, képezték magukat és munkát vállaltak. Az Európai Unió egyik legalacsonyabb munkanélküliségi mutatóját sokan talán nem tartják igazi eredménynek ma Magyarországon, pedig ez tette lehetővé, hogy az alacsony munkanélküliség a 2010 előtti időkkel összevetve  kevésbé terheli meg az államkasszát. A kormány a munkaalapú társadalom meghirdetésével a rendszerváltás óta eltelt időszak egyik legjelentősebb felzárkózási folyamatához kínált feltételeket. 

Ugyanakkor azt is ki kell mondani, hogy a Covid–19 koronavírus, valamint az ukrán–orosz konfliktus okozta külső nehézségekből eredő következmények pont annál az egy-másfél millió embernél vágták el a további felkapaszkodás esélyét az elmúlt évek során, akiknek a nagy része próbált és tudott is élni a kínálkozó felzárkózási lehetőségekkel. Azért is fájó volt ez a számukra, mert ők többségükben olyan cigány és hátrányos helyzetű családok voltak, amelyek korábban nem találkoztak valós felzárkózási esélyekkel, a sikeres éveket követő válság során pedig nem lettek előzetesen felkészítve arra, hogy mihez kezdjenek majd akkor, amikor ezek a korábbiaknál egyértelműen kedvezőbb feltételek egyszer csak elfogynak, megszűnnek, és újfent igazodniuk kell. Sokan közülük nem tudtak olyan mértékben megerősödni (sem anyagilag, sem szemléletben, hozzáállásban), hogy az kitartson addig, amíg újfent jobbra fordulhatnak a dolgok. Ez a helyzet pedig végeredményben azzal járt, hogy egyes mutatók és tendenciák újra rossz irányba fordultak az elmúlt időkben, illetve újra megjelentek és megerősödtek.”

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2024. július 27. 16:10
Tehát valóban annyi csak az értelme az állami munkaügyi rendszernek, hogy ne terhelje meg az államkasszát. De akkor meg minek van egyáltalán? Nem igazán van tényleges munkaerőpiaci funkciója gyakorlatilag. Nem is tud sem a munkanélküliek sem a szabad állások többségéről, mert nincsenek érdekeltté téve sem a munkavállalók, sem a munkaadók a rendszerben szereplésre és kötelezve sem. Még maga az állam is elkerüli a saját rendszerét, az még az állami állások többségéről sem tud.
Akitlosz
2024. július 27. 16:03
"Az Európai Unió egyik legalacsonyabb munkanélküliségi mutatóját sokan talán nem tartják igazi eredménynek ma Magyarországon, pedig ez tette lehetővé, hogy az alacsony munkanélküliség a 2010 előtti időkkel összevetve kevésbé terheli meg az államkasszát." És ez miért jó a munkanélkülieknek? Ebben mi a szociális? A hivatalos adatok nem a valódi munkanélküliséget mutatják, hanem csak az állami rendszerben regisztráltakat. Amely rendszer úgy van kitalálva, hogy ne legyenek a munkanélküliek érdekeltek a regisztrálásra. Az állami rendszer nem tudja, de nem is akarja álláshoz segíteni az ügyfeleit. Kb. tízezer szabad állás van mindösszesen az egész országban az állami rendszerben. Ami csekély töredéke csupán a regisztrált munkanélküliek számának. Maga az állam sem jelenti be a szabad állásait a saját rendszerébe, nemhogy a magáncégek. Így meg nem hatékony az állami munkaügyi rendszer, sőt már-már értelmetlen.
Akitlosz
2024. július 27. 15:52
Ha ébren van, akkor ne álmodjon! A Fidesz megszüntette a szociális hálót. A tartósan regisztrált munkanélküliek havi 22 ezer valamennyi forintot kapnak, ezt is csak külön kérvényre. Ez élelemre sem elég, nemhogy számlákra, cipőre és álláskeresésre. Tavaly is ugyanennyit kaptak, azaz nemhogy reálérték növekedés nincsen, hanem semmilyen sem. Régen a vörösök idején az állam által szervezett felnőttképzésben résztvevők kaptak némi juttatást a képzés idejére. Ma a narancssárgák idején a világon semmit. Akiknek semmilyen jövedelmük nincsen rájuk az állam különadót vet ki, kb. havi tízezer forintot jelenleg, hogy biztosan lent tartsa őket a társadalom alján. A mostani állam szociális érzéke kb. akkora, mint Lázár Jánosé.
Chekke-Faint
2024. július 25. 06:09
Segélyre ácsingótok ugye. No az nem lesz ....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!