Elismerte a szakértő: már most szükség lenne a Paks 2-re

2024. július 23. 06:20

Az elmúlt időszakban hazánkban is újabb és újabb melegrekordok dőltek meg, és ezzel párhuzamosan nyári rendszerterhelési csúcsok is születtek. Hárfás Zsolt mérnök, atomenergetikai szakértő szerint ráadásul az áramfogyasztási csúcsot naplementekor mérték.

2024. július 23. 06:20
null

Nyitókép: ATTILA KISBENEDEK / AFP

A nyári csúcsfogyasztás meghaladta a hétezer megawattot, ami a Magyar Nemzetnek nyilatkozó Hárfás Zsolt mérnök szerint már most indokolttá teszi az új paksi blokkok beüzemelését. A szakértő szerint az időjárásfüggő „megújulók” összességében nem teljesítettek jól, mivel a csúcsterhelés pont naplementekor jelentkezett, amikor a naperőművek teljesítménye minimális volt. 

Az elmúlt hetekben sorra dőltek meg a melegrekordok, és ennek megfelelően a Mavir adatai szerint újabb nyári rendszerterhelési csúcsok is születtek. 

Július 15-én este a rendszerterhelés 6951 MW volt, ami másnap este 7036 MW-ra emelkedett, 96 MW-tal meghaladva a 2021 júniusi csúcsot.

Hárfás Zsolt rámutatott, hogy az új csúcs idején a nap- és szélerőművek csak minimálisan járultak hozzá a fogyasztás kielégítéséhez. Az ipari méretű naperőművek csupán 92 MW-ot biztosítottak a beépített 3678 MW-ból, míg a háztartási naperőművek hasonló arányban voltak rendelkezésre. A szélerőművek pedig csak 28 MW-ot adtak a 325 MW-ból, mivel alig fújt a szél a hőség miatt. Ez a klímaváltozás egyik jele, hiszen egyre gyakoribbak a szélcsendes napok.

Az új csúcs idején 2730 MW energiaimport is szükséges volt a fogyasztás kielégítéséhez, ami komoly ellátás- és nemzetbiztonsági kockázatokat hordoz Hárfás szerint, mivel jelentős függőséget jelent a szomszédos országoktól. Július 16-án este a HUPX magyar áramtőzsdén a villamos energia ára elérte a 770 eurós megawattóránkénti árat, ami július 18-án közel ezer euróra emelkedett. A magas árak mögött a hőség mellett az európai kapacitáshiány áll, ami a jövőben súlyosbodhat.

Hárfás Zsolt hangsúlyozta, hogy 

a Paks 2 Atomerőmű 2400 MW-os teljesítményére már most szükség lenne.

A forró nyári napok fokozott villamosenergia-igénye bizonyítja, hogy az alapterhelést biztosító erőművek elengedhetetlenek a stabil ellátáshoz. Ezek az erőművek nem konkurenciái a megújuló energiának, hanem együtt képesek teljesíteni a klímacélokat. Az energiaigény évről évre nő, ezért szükség van a Paksi Atomerőmű üzemidő-hosszabbítására, új gázerőművek és más típusú erőművek építésére is.

Az időjárásfüggő energiaforrások térnyerése miatt elengedhetetlen a szivattyús-tározós erőmű megépítése is, de ez csak a többi szükséges fejlesztéssel együtt képes fenntartható megoldásokat nyújtani. A kánikula és a növekvő fogyasztás a szomszédos országok energiaellátását is próbára tette. Romániában például folyamatosan szükség volt importra a fogyasztók kiszolgálásához, miközben a tőzsdei árak 7-800 euró/megawattóra körül mozogtak.

Nem véletlen, hogy Ausztria kivételével az összes szomszédos ország az atomenergia fejlesztése mellett döntött.

A klímaváltozás és a gyakori hőhullámok sürgetik a dekarbonizációt. A tavalyi dubaji klímacsúcson született szándéknyilatkozat szerint 2050-ig meg kell háromszorozni az atomerőművi kapacitásokat.

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 168 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000061
2024. szeptember 06. 15:31
🍓 ️ ­É­­r­­­t­é­­­k­e­­­l­d­­­ ­­­a­­ ­­­s­z­e­­­x­­i­­­ ­p­­­u­­­n­­c­i­­m­­­a­t­­ 👉 𝐖­­­𝐖­­𝐖­­­.­­­𝐗­­­𝟏­𝟖­.­­𝐅­­𝐔­­𝐍
Martell 2
2024. július 23. 19:36
Nem kellene a köcsög ukránoknak áramot adni.
gekk
2024. július 23. 16:46
Elismerte. Ja. A dagadt békegalambék mikorra is tervezték? Merugye a kgb-s vmivel meggyőzte orbitkánkat, az meg péntekről hétfőre hazajött putyin atomerőművével. Kis pálfordulás a szájnyalintós hatvanpusztaegerétől..
Namond
2024. július 23. 08:54
"Szerintem 2024. július 23. 08:38 Namond Ugye, ugye lejjebb én már szóltam is, hogy mindjárt jönnek a balfasz trollok, akik persze mindvégig a megépítést hátráltatóknak tapsoltak, de még Paks-I leállításának is, számonkérni, hogy akkor mi a faszért nincs már kész." NamondSzerintem 2024. július 23. 08:48 Én meg évekkel előbb szóltam, hogy a Tisza tóra is kellene egy atomerőmű. Mert ha a villamos energia csúcs szükségletünk 70%-a nukleáris, stabil szolgáltatás, akkor egyetlen szélkerék sem kell és nem kell 10 000 hektár szántóföldet napelemmel lefedni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!