Benézőpont

2024. július 17. 08:25

Az Orbán-rezsim médiapolitikája nem a versengésre, hanem a versenytársak kiiktatására épül.

2024. július 17. 08:25
null
Hargitai Miklós
Hargitai Miklós
Népszava

Nyitókép forrása: A Nézőpont Intézet Facebook-oldala

 

„Egy igaz állítás biztosan van a Nézőpont sajtószabadság-jelentésében: a kormányfüggetlen média információit többen fogyasztják, mint a pártharsonákét. Hogy miért, az akkor látszott a legtisztábban, amikor a Magyar Péter-sztori uralta a közéletet: a fideszes közönség is átkapcsolt, mert a »saját« sajtója, amelyet nem a valóság, hanem a politikai érdek szerkeszt, nem szolgálta ki a hírigényét. Most megmondjuk: ez az arányosság mindig megmarad, amíg a szabad újságírást teljességgel ki nem szorítják a hírszolgáltatásból: ahol a két fél versenyszerű körülmények között mérkőzhet meg egymással, ott törvényszerűen a valódi sajtó győz. Nem véletlen, hogy az Orbán-rezsim médiapolitikája nem a versengésre, hanem a versenytársak kiiktatására épül. 

A két nagy országos napilap közül a kormánypárti Magyar Nemzet addig kullogott – kilométerekkel lemaradva – a Népszabadság mögött, amíg a kormányzat, megelégelve a kilátástalan küzdelmet, az utóbbit be nem záratta. Bohóckodtak egy darabig az interneten Mandinerrel, 888-cal, Pesti Srácokkal, de irdatlan mennyiségű közpénz elégetésével sem jutottak semmire: megszerezték inkább az online nyilvánosságot uraló két nagy hírportált, az Origót és az Indexet (az Origóból mára a magyarbulvár legalja lett, az Indexből meg egy álcázott pártközlöny azoknak, akik azt hiszik magukról, hogy nem olvasnak párthíreket).

A két nagy kertévé közül a TV2-be ugyanolyan sunyi trükkökkel vásárolták be magukat, mint az Indexbe – az RTL-be csak azért nem, mert a tulajdonos nem hagyta, hogy megvegye Orbánnak a Roszatom. A rádiózásban ennél is drasztikusabban jártak el: vidéken illetve országos léptékben egyetlen rádiócsatorna sem maradt, amelynek a hírszerkesztését ne a Rogán-művek irányítaná.

S ha már itt tartunk: a »független« médiahatóság 14 év alatt mutatóba sem hozott olyan frekvenciapolitikai döntést, amely ellentétes lett volna a NER-nek a nyilvánosság megszállását célzó akaratával, vagy amely bármely médiaszegmensben a hírek, vélemények és nézőpontok (hahaha) egyébként az alkotmányban is előírt sokszínűségét szolgálta volna. (Közben pedig szó nélkül hagyta a Népszabadság kinyírását, a megyei lapok bekebelezését – mint ahogy nem érik el az ingerküszöbét a pártszolgálat olyan törvényen kívüli szereplői sem, mint a Megafon, a Vadhajtások vagy az Orosz hírek – holott az elsődleges feladata, amelynek ellátása érdekében a tényleg példátlan hatáskörét kapta, a médiarendszer törvényes működésének garantálása lenne.)”

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 96 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Valodi
2024. július 18. 23:56
Szuperszig 1:16 "Mit nem írhatsz meg Miki? Mi az apád fülét?" - höhöhö ... nem látom ennek a sokszorosítását: (Bogár László) "Ángyán József a magyar nemzet mint közösség számára az anyagi-fizikai élettér szempontjából legdöntőbb területen, a földművelés és vidékfejlesztés terén kezdett az átfogó, hosszú távú stratégia megalkotásába, majd a valóra váltás megszervezésébe. Ez a stratégia először tett kísérletet arra, hogy a kérdés minden elemét együtt kezelve adjon világos képet a helyzetről, a szükséges és a lehetséges teendőkről. Minden jel arra utalt, hogy a magyar vidéki társadalom hosszú évtizedek után először kap valós esélyt arra, hogy alávetett helyzetéből kikeveredjék. Éppen ezért igazán megrendítő, hogy Ángyán József e stratégia végrehajtásának kezdetén indoklás nélkül a felmentését kérte, amit a miniszterelnök minden ellenvetés nélkül el is fogadott." Ki is adta ki a KUSS parancsot?
Valodi
2024. július 18. 23:51
Chekke-Faint 13:27 "a kormányváltás óta közel kétszeresére nőtt az ellenzéki média." - höhöhö ... csak nem tán? 1-ről 2-re? Hát ez csak lufasz ... bezzeg mimagyarok: "....bejelentették, hogy Mészáros Lőrinc az egész mai napig összeszedett médiaportfolióját átadja a nemrég alapított Közép-európai Sajtó és Média Alapítványnak (KESMA), mely alapítvány aztán bejelentette, hogy többek közt az Echo TV, a Figyelő, a 888.hu és a Lokál, a Ripost és az Origo tulajdonosai is felajánlották részleges vagy teljes megvételre a médiaérdekeltségeiket. Ezzel nem pusztán Magyarország, hanem talán egész Európa legnagyobb médiacége jöhet létre, amely a mai nappal 476 médiacímet adhat ki (pontosabban, ha lezárultak a tárgyalások és az átadás-átvételi folyamatok)." Mészáros Incitatus Lőrinc ezzel kiérdemelte az "Orbán Pegazusa" NEResi előnevet!
Valodi
2024. július 18. 23:46
kar-6-alom 23:11 "Magyar Péter elképzeléseiről semmit sem lehetett olvasni a jobboldali médiában"- höhöhö ... ha csak ezt nem: "Olyan sokrétű mezőgazdaság, környezet- és tájgazdálkodás megteremtése a cél, amely úgy állít elő értékes, a természetet a lehető legkevésbé terhelő, egészséges és biztonságos élelmiszereket, valamint helyi energiákat és különféle nyersanyagokat, hogy közben megőrzi talajainkat, ivóvízkészleteinket, az élővilágot, természeti értékeinket. Fenn kell tartani kultúrtájainkat, a települések közösségeit, egyediségükben megnyilvánuló termelési hagyományainkat. Csak egy összetettebb, sok kis- és közepes méretű birtokra épülő, változatos termékszerkezetű mezőgazdaság tud nagyszámú, megélhetést biztosító munkahelyet teremteni, és ezáltal kellő távlatot nyújtani a gazdatársadalom, és utánpótlást a fiatal gazdák számára." (Nemzeti Együttműködés Rendszere, 26. oldal) A rohattt, ellopta!
kar-6-alom
2024. július 18. 23:11
Nem ismerem a napilapok és egyéb hírközlők statisztikáit, nem is érdekel. Még az is lehet, hogy igaza van Hargitainak, tényleg előfordult, hogy kampányszerűen olvassák a jobboldaliak a baloldali/ellenzéki portálokat. Ebből az következik, hogy: 1. A jobboldaliak hajlandóak objektíven tájékozódni, míg az ellenzéki "úri körök" csak a saját narratívájukat hajlandók követni. 2. Magyar Péter elképzeléseiről semmit sem lehetett olvasni a jobboldali médiában, ezért sokan kíváncsiságból beleolvastak(tunk) az ellenzéki lapokba. Elárulom ott mit találtak/találtunk: SEMMIT! Mikikém! Ha a ti újságjaitokat részesítik előnyben az olvasók a "Rogán-féle álhírgyártókkal" szemben, akkor hogyan lehet, hogy mégis mindig a Fidesz győz, méghozzá nagy arányban? Elárulom: Mert ugyanolyan propagandisták vagytok, mint amivel másokat vádoltok, és ezt az olvasók is értik. Elolvassák amit írtok, majd egy sóhajjal legyintenek...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!