Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

Amikor egy bankszámla elszabadul

2024. július 05. 15:01

Nem esne jól abban a tudatban élni, hogy ennyire meghekkelhetők vagyunk.

2024. július 05. 15:01
Bálint Botond
Bálint Botond
Pesti Srácok

Nyitókép illusztráció. Fotó: Pixabay

„Én eddig abban az optimista hitben voltam, hogy az ilyen nagy cégeknél folyamatosan és részleteiben is, számtalan módon ellenőrzik rendszereik működésének minden paramétereit. Például a tranzakciók szokatlanságát, számban, típusban, összegben, vagy abban, hogy milyen jogosultságok alapján indítják őket, fizikailag honnan, milyen gépről, milyen program, stb. A probléma rövid távú kezelhetetlensége nagyon komoly kérdéseket vet fel a rendszerbiztonság terén.

De nem csak a nagy amerikai cégnél, hanem azoknál a magyar bankoknál is, ahol a megvalósult tranzakciókra a felhasználók nem adtak engedélyt. Nem is tudom, hogy lehet-e olyan általános engedélyt adni egy lakossági bankszámlához kapcsolódóan, hogy egy cég szabadon szedhessen onnan le pénzt bármikor, bármennyit a tulajdonos hozzájárulása nélkül. Az ember arra ad engedélyt, hogy egy cég, mondjuk egy közműszolgáltató, a havi számlát leemelhesse. Mondjuk ez sem veszélytelen, egyszer az aktuális áramszolgáltató tévesztett egy nullát, az se volt jó élmény. Persze már lehet limitet beállítani a csoportos beszedési megbízásnál, tehát a cég nem garázdálkodhat szabadon a számlánkon. De ha jól értem, jelen esetben nem volt szó csoportos beszedésről.

Én eddig abban a hitben voltam, de biztos én tévedek, hogyha a bankkártyámat, hitelkártyámat fizetésre használom a neten, akkor azt a bank és az állam által is ellenőrzött körülmények között teszem. Tehát például nem tudok úgy jogosultságot adni egy másik számlának, hogy arról a bank ne tudjon. Vagy ha egyszer megadom bizonyos, a fizetéshez szükséges adataimat valakinek, mert tényleg fizetek nekik, ők utána szabadon hozzáférnek a számlámhoz? Vagy a jelen esetben érintett cég fizetési felületén van egy olyan opció, amit be lehet pipálni, hogy »Persze, hogyne, nyugodtan rendezkedjenek csak a számlámon, majd úgyis észreveszem az alkalmazásban, hogy a kedves cégüknek a pénzemre volt szüksége?« És az érintettek ezt bepipálták? Vagy a kapitalizmus nagyobb dicsőségére az ellenkezőjét kell bepipálni, tehát külön meg kell tiltani? Egyik lehetőség jobb, mint a másik. Vagy ez az egész mindegy a bankoknak?

Nyilván a jelen botrányban érintett cég sem szándékosan csinálta azt, amit a pénzügyi rendszere elkövetett. Ez a dolog a biztonságról, illetve annak hiányáról szól. Az érthetetlen hiányáról, mert ennek nem lehetett volna bekövetkeznie, ha a rendszer racionálisan van felépítve. Szerencse, hogy meglesz a kártalanítás, aztán gyorsan elfelejtjük az egészet. Nem esne jól abban a tudatban élni, hogy ennyire meghekkelhetők vagyunk.”

Ezt is ajánljuk a témában

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-123
2024. július 08. 14:45
🍓 ️ ­­É­­­r­t­­é­­k­e­l­­­d­­ ­a­­ ­­s­z­e­­x­i­­ ­­­p­u­­n­c­­­i­m­a­­t­­ 👉 𝐖­𝐖­­𝐖­­.­𝐗­­𝟏­­­𝟖­.­𝐅­­­𝐔­­𝐍
survivor
2024. július 06. 20:54
Minden MINDEN pénzt leveszel a számládról ( bejövőről) nálam a nyugdíj, es magad fizetsz be havonta X összeget a rezsire ( kimenő szla )
Osztap_Bender
2024. július 06. 18:20
Itt a banki ügyfelek 95 %-a mindent elhisz a bankjának. Pedig a zsidó bankok, bankárok, kereskedők, pénzlevonók ordas módon hazudnak. A technika nem von le pénzt a számládról, ugye tudod? Csak akkor, ha megbízást kap rá. Ma is érvényes még a legfőbb törvény: a számítógép nem kívánságaid, hanem utasításai szerint működik. Tudnod kell, hogy bankodnak 10 perc sem kellett volna ahhoz, hogy megakadályozzon minden tranzakció az Apple Play-el, biztonságba helyezve pénzedet. Arra fel lehet viszont készülni, hogy a "technikai hiba elhárítása" alatt rengeteg adatot, információt elloptak. A folytatás majd később jön.
szemlelo-2
2024. július 05. 22:39
Egy tenerife-i autókölcsönzés után 2 héttel kaptam egy e-mailt a kölcsönzőtől, hogy sérülést találtak az autón - amit a kölcsönzés végén szabályszerűen átvettek. Biznyítékokat kértem, mire elküldtek egy pár telefonos fényképet, dátum, EXIF adatok nélkül. Másnap már le is vontak 800 Eurót a számlámról. Természetesen ennél magasabb volt a számlán a limit, hiszen a kölcsönző kaucióval terheli a számlát, anélkül nem ad ki autót. Ennek összege többnyire 2000 Euró, tehát legalább ennyinek kell lenni a limitnek. A 800 Euró levonás ellen nem tehettem semmit, a bank felvilágosított, hogy amikor a bérlésre megadtam a kártyámat, felhatalmaztam a kölcsönzőt, hogy bármilyen pénzt levonhasson. Megkerestem a tenerifei fogyasztóvédelmet, de csak spanyolul beszélnek és csak spanyol weboldaluk van. Az a tanácsom, aki ilyen e-mailt kap, azonnal tiltassa le a kártyáját!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!