Amikor Csányi János akkora pofont adott Harsányi Gábornak, hogy a kórházban kötött ki

2024. július 22. 12:17

Kilencvenhárom éves korában hunyt el vasárnap Csányi János operaénekes, aki nem egyszer a filmvásznon is feltűnt népszerű karakterszínészként.

2024. július 22. 12:17
Sal Endre
Sal Endre

Nyitókép: Csányi János (balra) és Harsányi Gábor az Egy óra múlva itt vagyok című film egyik jelenetében. Fotó: Youtube/képernyőfotó.

Sokan operaénekesként rajongtak érte, az országos ismertséget viszont Katica úrként nyerte el. Ő volt az Egy óra múlva itt vagyok című filmsorozat verőembere, később pedig a Szomszédok című teleregényben is feltűnt Góliát szerepében.

Harsányi Gábor, a Kossuth-díjas színművész még a hetvenes évek elején ismerte meg Csányi Jánost, akivel kultikus közös jelenete is volt az Egy óra múlva itt vagyok című népszerű sorozatban. Harsányi volt Láng Vince, a kisember, a történelem játékszere, Csányi János pedig Katica, a verőember. „Hallottam János halálhírét, megrendített, annak viszont örülök, hogy szép kort élt meg” – mondta a Mandinernek Harsányi Gábor, aki így folytatta: 

„Csodálatos, melegszívű ember volt, nagy termetű, atletikus, az operaszínpadok elismert tenorja. Ráadásul kiváló színész volt, igazi karakteralkat, aki a színészi tudományát operaénekesként is kamatoztatta.”

Csányi János hosszú évtizedekig volt az Operaház művésze. 
Fotó: Facebook/Operaház archívuma

Az Egy óra múlva itt vagyok című sorozatban a szerepe szerint Csányi egy pribék volt és a több alkalommal is helyben hagyta Láng Vincét, pontosabban Harsányi Gábort. 

„Kellemes, barátságos embernek tűnt a forgatás előtt, így kíváncsi voltam, hogy ez a tüneményes ember képes lesz e durván viselkedni velem. Hát, képes volt... Mikor indult a felvétel, bumm, lekent egy hatalmas pofont, majd még egyet. Olyan jól sikerült a jelenet, hogy kék-zöld lett a jobb szemem alatt, egyből bedagadt az arcom, így bevitt a stáb a János kórházba. 

Katica, bocsánat, Csányi János nagyon megijedt, többször bocsánatot kért, én meg mondtam, ugyan kérlek, nem történt semmi” – emlékezett Harsányi Gábor a közös jelenetre. A sorozat forgatása 50 éve, 1974-ben ért véget, de természetesen utána is sokszor találkoztak. Egy alkalommal Csányi János áriákat énekelt a színpadon, Harsányi pedig nem sokkal később prózával jelentkezett.

A szervezők nem hagyták ki a ziccert, miközben tartott Harsányi előadása, Csányi váratlanul megjelent a színpadon, fenyegető fellépéssel, mint egykoron Katica szerepében. A közönségnek nagyon tetszett, hogy ismét együtt láthatták őket. Harsány Gábor amúgy hosszú évek óta nem találkozott a tegnap elhunyt operaénekessel:

„Visszavonultan élt, nem találkoztunk. Sajnos akárhogy is nézem a stáblistát, az Egy óra múlva itt vagyok főbb szereplői közül már csak én élek. A többiek már valahol fent alkotnak, immár Csányi Jánossal együtt…” – mondta szomorúan Harsányi Gábor.

Ezt is ajánljuk a témában

 

 

Összesen 93 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000061
2024. szeptember 06. 15:31
🍓 ️ ­­É­­r­t­­é­­­k­e­­l­­­d­­ ­­­a­­ ­s­­z­­e­­­x­­i­ ­­­p­­u­­­n­c­­i­­­m­­­a­t­­­ 👉 𝐖­­𝐖­­𝐖­­­.­­𝐗­­𝟏­𝟖­­­.­­𝐅­𝐔­­­𝐍
Phm045
2024. július 22. 14:16
Ezzel a generációval az igazi színészet kihal. Isten adjon neki békés nyugodalmat!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!