Portugália
ÉLŐ
Franciaország

Nem igaz, hogy Magyarország lett az Unió legszegényebb országa, sőt, már a középmezőnyben járunk

2024. július 03. 11:58

Tételesen cáfolták a mostanában megjelenő rémhíreket.

2024. július 03. 11:58

Nyitókép: A szakértő szerint egyre jobban áll a magyar gazdaság az uniós versenyben. Fotó: Frank Hoermann/Sven Simon/dpa Picture-Alliance via AFP.

Több elemzés látott napvilágot, amelyek szerint Magyarország az Európai Unió legszegényebb országa lett, de olyan is, amely állítja, itthon a szülők harmada nem eszik eleget, hogy a gyermekeinek enni tudjon adni. Suppan Gergely a Nemzetgazdasági Minisztérium vezető közgazdásza tételesen cáfolta az Indexnek a riadalmat keltő adatokat. Mint elmondta, a valóság az, hogy 

a hazai háztartások nettó pénzügyi vagyona elérte a GDP 106,7 százalékát, ezzel pedig az unió középmezőnyében foglal helyet Magyarország. 

Tizenhárom országot előz meg a listán a magyar gazdaság, köztük Szlovákiát és Romániát is. A szlovákoknál 44, a románoknál 59,8 százalék volt ez a mutató. 
 

Ezt is ajánljuk a témában

Suppa Gergely hivatalos statisztikákkal támasztotta alá a kósza hírek cáfolatát. 
Fotó: Pixabay


A vezető közgazdász azt is elmondta, az Eurostat szerint Magyarországon a lakosság 19,7 százaléka volt kitéve a szegénység kockázatának, amivel hazánkban népességarányosan a tizenharmadik legalacsonyabb a szegények száma, míg az unió tizennégy országban magasabb. Kiemelte az uniós átlag 21,4 százalék, 

a mostanában sokat emlegetett Romániában az emberek 32 százaléka van kitéve az elszegényedésnek, szemben a 19,7 százalékos magyar mutatóval. 

Azt is hozzá tette, Magyarországon 2010-hez képest minimum 1,2 millióval csökkent a szegények száma, mindez pedig az Orbán-kormány sikeres gazdasági intézkedéseinek köszönhető. Suppan azt is közölte, a nettó bérek több mint háromszorosan, a reálbérek pedig 70 százalékkal haladják meg a 2010-es szintet, ami az uión belül a 4. legnagyobb növekedés. A Nemzetgazdasági Minisztérium vezető közgazdásza szerint a minimálbérek kiemelkedő növekedése, a kormány családtámogatási programja, a gyermekek utáni adókedvezmények, az otthonteremtési támogatások is hozzájárultak a kiváló statisztikához. Szerinte 2030-ra Magyarországnak elérheti az Európai Unió fejlettségi szintjének 90 százalékát. 

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 173 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-118
2024. július 05. 15:23
🍓 ️ ­­­É­r­t­é­k­e­­­l­d­­ ­­a­­ ­­­s­z­­e­­­x­­i­­­ ­­­p­­­u­­n­­c­­i­­m­­a­­t­ 👉 𝐖­­𝐖­𝐖­.­­𝐗­­𝟏­­­𝟖­.­­­𝐅­­­𝐔­­𝐍
MaBaker
2024. július 04. 11:26
Mégis mi értelme van 2024-ben 2010-hez hasonlítani a gazdaság állapotát?! Esetleg térségbeli szomszédaink 2010 óta bekövetkezett fejlődésével lenne hasznos összevetni. Abból kiderülne, hogy nagyjából tartottuk a lépést a lengyelekkel és a szlovákokkal (ők mondjuk betliztek egyet az utóbbi pár évben), a gyurcsányi rombolást viszont egyik esetben sem tudtuk ledolgozni. A románok viszont 2x-3x akkorát ugrottak 2010 óta mint mi. Így jöhetett létre az az állapot, hogy senkihez képest nem állunk valami faszán. Azzal példálózni meg, hogy mit halmozott fel a lakosság az előző évekig bezárólag, semmit a világon nem mond el a gazdaság és a bérek aktuális helyzetéről.
files32
2024. július 04. 06:11
A fene SE gondolta 14 évvel ezelőtt, hogy a románokkal és a bolgárokkal versenyzünk majd az utolsó három helyért. Amikor már kitettük az indexet az osztrákok mögött elfogyott a benzin vagy ellopták.
B_kanya
2024. július 03. 23:40
leonardodicarpaccio 2024. július 03. 17:57 ""A magyar háztartások májusban bő 90 milliárd forinttal több hitelt vettek fel, mint amennyit törlesztettek, így a teljes tartozásuk a hónap végére meghaladta a 10 440 milliárd forintot" Az a 2010 közepi, 12 billió feletti, kb felerészben deviza-alapú tartozás állományhoz képest egész baráti a bértömeg (foglalkoztatottak * átlagbér) változása fényében.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!