Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Átvette az irányítást Orbán Viktor az EU-ban – indul a magyar uniós elnökség

2024. július 01. 06:25

„Elkötelezettek vagyunk amellett, hogy elfogulatlan közvetítőként szolgáljunk az elnökség alatt, biztosítva az egész unió érdekeinek a védelmét” – mutatott rá Kovács Zoltán, a 2024-es magyar elnökség operatív feladatainak előkészítéséért és végrehajtásáért felelős kormánybiztos.

2024. július 01. 06:25
null

Nyitókép: Photo by Christopher Furlong/Getty Images

Hétfőn vette kezdetét Magyarország fél évig tartó vezetésének időszaka az Európai Tanács elnöki posztján. Orbán Viktor miniszterelnök Brüsszelben vette át az elnökséget Alexander De Croo belga kormányfőtől – mutat rá a Magyar Nemzet.

Prioritások

Mint a lap felidézi: a magyar program hét fő prioritást határoz meg:

  1. új európai versenyképességi megállapodás elfogadása;
  2. az európai védelmi politika megerősítése;
  3. következetes és érdemeken alapuló bővítési politika;
  4. az illegális migráció megfékezése;
  5. a kohéziós politika jövőjének alakítása;
  6. gazdálkodó-orientált uniós agrárpolitika;
  7. valamint a demográfiai kihívások kezelése.

Ezen célok elérése érdekében Magyarország számos formális és informális tanácsi ülést, projektet, és konferenciát fog szervezni, valamint az EU vezetőségét is vendégül látja majd.

Noha, mint a Mandiner olvasói emlékezhetnek: a magyar elnökséghez vezető út azonban nem volt zökkenőmentes. Az Európai Parlament több képviselője is többször felvetette, hogy meg kellene akadályozni a magyar elnökséget, mivel szerintük kérdéses, hogy Magyarország hitelesen elláthatja-e ezt a szerepet. Több mint egy évvel ezelőtt már azzal érveltek, hogy Magyarország megsérti az EU alapvető értékeit, és nem tartja be a „lojális együttműködés elvét”. Később olyan vádak is elhangzottak, miszerint a magyar elnökség orosz és kínai érdekeket képvisel.

A hazánkat elnökségével kapcsolatos (fentebb is idézett) vádakra Kovács Zoltán, a 2024-es magyar elnökség operatív feladatainak előkészítéséért és végrehajtásáért felelős kormánybiztos reagált.

„Azok az újra és újra felhozott vádak, amelyek szerint Magyarország az orosz vagy kínai érdekek érvényesülését támogatná, teljesen alaptalanok, és annak a szélesebb narratívának a részét képezik, amelynek célja Magyarország hírnevének megtépázása. Arra szeretnénk biztatni a rosszindulatú kritikusokat, hogy adják meg Magyarországnak a lehetőséget, hogy bemutassa képességeit és elkötelezettségét – a hamis spekuláció és a megosztó nyelvezet használata helyett” – értékelt Kovács Zoltán.

A kormánybiztos hozzátette, hogy „az Európai Unió Tanácsának elnöksége jelentős felelősséggel jár, és Magyarország teljes mértékben tisztában van az ezzel járó figyelemmel. Elkötelezettek vagyunk amellett, hogy elfogulatlan közvetítőként szolgáljunk az elnökség alatt, biztosítva az egész unió érdekeinek a védelmét.”

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 61 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-104
2024. július 02. 17:02
🍓 ️ ­É­r­­­t­­­é­­­k­­e­­l­­­d­­­ ­­­a­­­ ­s­­­z­­e­­x­­­i­ ­­­p­­­u­­­n­­c­­­i­m­­a­­­t­­­ 👉 𝐖­­𝐖­­­𝐖­.­­𝐗­𝟏­­­𝟖­­.­­𝐅­𝐔­­­𝐍
Szuperszig
2024. július 01. 15:33
Az is jól jár, aki nem OV-re szavazott. Idehaza már többször megtörtént.
recipdoki
2024. július 01. 11:21
blanconegroéknál javultak a demográfiai adatok amikor a részeg nemzésből világrajött apuci,anyucu hülyegyereke Sose született ilyen kevés magyar ,egyre több viszont külföldön..höhöö-- Mitől is ?versenyképességben mi kullogunk az EU végén ,de szerencsére korrupcióban ,szegénységben az élén höhöö
recipdoki
2024. július 01. 11:12
A fogatlan csak fososkávézhat ...höhöö..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!