A Fidesz az emberarcú ördög

2024. július 23. 08:37

Amíg a radikális szélsőjobb bomber dzsekit viselt, addig egyszerűbb volt a dolog.

2024. július 23. 08:37
null
Gyurcsány Ferenc
Gyurcsány Ferenc
Facebook

Nyitókép: Facebook

„Amíg a radikális szélsőjobb bomber dzsekit és Martens bakancsot viselt, addig egyszerűbb volt a dolog. Ránéztél a szembejövőre és csaknem biztos lehettél benne, hogy kit látsz. Az úgynevezett mentális reprezentáció, azaz mikor az agyunk összeköt különböző képeket, fogalmakat, ez esetben a legvalószínűbbet sugallta: az ilyen a ruházat viselője szélsőjobbos szimpatizáns. A baj akkor kezdődődött, amikor az újnácik átöltöztek, és öltönyt, kiskosztümöt vettek fel.
Az emberarcú ördög könnyebben csábít. Egyszerűbb felismerni az ördögöt és tenni ellene, ha patát és szarvat visel.

Szerintünk a Fidesz a demokratikus politikai rendszeren kívül helyezte el önmagát. Ezért nem demokratikus riválisa, hanem rendszerellenzéke (rendszerellenfele) vagyunk. Demokratikus riválisok koalícióra léphetnek egymással, ezzel szemben nincs együttműködés rendszerellenfelek között.  Az, hogy a Fideszről sokan, mint demokratikus pártról gondolkodnak, abban szerepe van annak is, hogy a párt nem feltétlenül mutatja meg mindenkinek radikális, szélsőséges arcát, ebben pedig kifejezetten segítségére van jónéhány olyan politikusuk, akik saját polgári demokrata imázsukat, természetüket részben éppen arra használják, hogy eltakarják a Fidesz valódi énjét.

Az emberarcú fideszes a demokratikus Magyarország veszélyesebb ellenfele, mint a párt nyílt radikálisai. Hogy ez ellentmondásnak tűnik? Első ránézésre talán igen, de csak azért, mert hajlamosak vagyunk összekeverni személyes szimpátiánkat és a szóban forgó személy szerepének rendszerszintű hatását. Nem az a kérdés, hogy kivel innánk meg szívesebben egy kávét, hanem az, ki segít hatékonyabban elrejteni a Fidesz (és hasonmásai) valóságos arcát.
Márpedig, ha az ördög el tudja rejteni az arcát, akkor könnyebben belénk költözhet.

Érdemes fejben tartani Vargha találó figyelmeztetését: »a pokol fekete színének nincsenek árnyalatai«. Egyetértek Varghával.”

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 165 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ne szájalj
2024. július 25. 11:08
Arrol bezzeg nem filozofal, hogyha az antifa csurhe maszkot visel, akkor meg a EP parlamentbe is beulhet, es DK meg kavezgathat is vele.
edico
2024. július 25. 10:33
„Feri, légyszi, ne lődd ki a szemem! Légy igazi demokrata velem! Tudom, nehéz ezt most elfogadni, hogy szétk…rta a DK-t egy tornacipős jampi. Ciki most már melléd állni. Csak te maradtál és a Klári és a Gréczy mint hírmondó, de átállt a nyuggerkommandó."
igazmagyar
2024. július 25. 10:25
Te meg hazudozó, csaló, szem kilövető egy patkányarcú szardarab vagy.
Teréz Pitykéz
2024. július 24. 22:55
feri a faszarcú senkiházi …
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!