Többet pereskedtünk 2023-ban, mint egy évvel korábban

2024. június 04. 11:49

Az OBH elnöke szerint a bírósági jegyzők elvándorlása komolyan veszélyeztetheti az ítélkezést.

2024. június 04. 11:49

Fotó: Pixabay

A Fővárosi Törvényszékre érkezik a legtöbb ügy az ország bíróságai közül és ez 2023-ban sem volt másképp – derült ki a törvényszék tavalyi évét értékelő sajtótájékoztatóján. 

2023-ban az országosan érkezett bírósági ügyek 28,3 százaléka került a Fővárosi Törvényszékre és a hatáskörébe tartozó kerületi bíróságokra, összesen 332 573 peres és nemperes ügy landolt ezen a bíróságon. 

Ahogy Senyei György Barna, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke elmondta, országos szinten is érzékelhető volt az emelkedés 2022-höz képest: 

az ügyérkezés – megszakítva a korábbi évek trendjét – 2,4 százalékkal növekedett, ami azt jelent, hogy összességében 1,2 millióan fordultak bírósághoz 2023-ban.

Senyei kiemelte, hogy az elmúlt négy évben számos nehézséggel kellett megküzdenie a hazai bírósági szervezetnek, a covid-járványtól a rezsiköltségek drasztikus emelkedéséig.

Ezzel együtt a 2020-ban az ügyhátralék csökkentése érdekében indított program meghozta eredményét, az akkori mennyiséghez képest csaknem megfeleződött a két éven túli peres ügyek száma országosan. A Fővárosi Törvényszéken négy év alatt negyven százalékkal sikerült csökkenteni az ilyen ügyek számát. Az OBH elnöke elmondta, hogy a digitális fejlesztéseknek köszönhetően 26, erre alkalmas tárgyalóterem összesen 4503 távmeghallatást tartottak tavaly a fővárosban.

Senyei ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy a Fővárosi Törvényszéket kiemelkedően sújtja az igazságügyi alkalmazott elvándorlása, amelynek egyértelműen anyagi okai vannak. „Egy jó bírósági jegyző munkája nélkül a bíró és a bíróság sem tud működni” – fogalmazott. 

Hozzátette: 

ezt a jelenséget meg kell szüntetni, mert a jegyzőhiány miatt veszélybe kerülhet a bíróságok működése.

Tatár-Kis Péter, a Fővárosi Törvényszék elnöke elmondta, hogy munkaerő átcsoportosításával, illetve hatékonyabb kihasználásával tudták orvosolni az emelkedő ügyérkezést. A hatályon kívül helyezett ítéletek száma immár tartósan tíz százalék alatt van. 
A nehézségek közül kiemelte, hogy 2022-höz képest mintegy 500 milló forinttal kellett többet költeniük különböző közüzemi díjakra.

 

Összesen 100 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Potymog
2024. június 04. 13:52
A jogállam elengedhetetlen része, hogy a bíróságok ne húzzák az ügyeket, mint a rétestésztát, és azt se hagyják, hogy az ügyvédek arra játszanak, hanem szülessenek meg az ítéletek idejében! Magyarázkodás helyett hatékonyabb munkát szeretnénk!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!