Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

Tartozom egy vallomással. Még sosem voltam Pride-on

2024. június 22. 16:03

Persze voltam utcán az LMBTQ+ honfitársaimat rendszeresen érő, súlyos jogsértések miatt.

2024. június 22. 16:03
Hungary Pride March as EU, US Chide Nation's Anti-LGBTQ Laws
Mérő Vera
Mérő Vera
Facebook

Kép forrása: kos Stiller/Bloomberg/Getty Images

Tartozom egy vallomással. Még sosem voltam PRIDE-on. Voltam persze utcán az LMBTQ+ honfitársaimat mára rendszeresen érő, súlyos jogsértések miatt, de a PRIDE-ra valahogy sose jutok ki.

Ma a bátyámék látogatnak meg, két gyerekkel. Karácsonyra »A Család az Család« kártyajátékát kapták tőlem. A szülők nem is értették, miért kértem a jóváhagyásukat. Mi a fenéért ne adhatnám ezt, tök jó!

A gyerekek nem buborékban élnek. Tudják, mit jelent, ha valaki a saját neméhez vonzódik, tudomásul vették, és elhelyezték a spektrumon oda, ahol a világ legtermészetesebb dolgait szokták. Nem nagyon foglalkoznak a témával, amikor a nagyobbik egy barátja előbújt – igen, ezt sokan már gyerekként tudják magukról, miért ne tudhatnák pont annyira, mint az ellenkező nem felé nyiladozó társaik -, nem történt semmi. Illetve de, a gyerek megkérdezte a szüleit, hogy legyen a lehető legtámogatóbb. És valami ilyesmi volna a cél.

Az én meleg barátaim többségének nem adatott meg gyerekként, hogy elfogadó közegben, kezdettől fogva vállalhassák önmagukat úgy, ahogy voltak. A szüleik nem igyekeztek úgy fogalmazni, hogy »ha majd megtetszik egy fiú vagy egy lány...« Az előbújás-történeteik között sok a traumatikus. Akad, akiket azonnal elfogadtak a szüleik (illetve csak azon akadtak ki, hogy ez nem volt a gyereknek magától értetődő), akad, akit nem azonnal és akad, akit sohasem. Ismerek olyat, akinek azt mondta az anyja, inkább azt mondtad volna, hogy rákos vagy. Örök sebek ezek. Mindig az sérül a legjobban, akit valamilyen adottsága miatt utasítanak el.

Minden gyereknek jár, hogy szégyen nélkül nőjön fel, hogy sose érezze magát kevesebbnek az adottságai miatt. Egy általános iskolai osztályban átlagosan két-három gyerek lehet érintett. Nekik ugyanannyi joguk van a szexualitásukról beszélgetni az iskolában, mint a többségi társaiknak. (Mondjuk jelenleg ugye nem beszélget senki senkivel.) Sőt. Egyelőre olyan világot élünk, ahol nekik még nagyobb szükségük is volna a pozitív megerősítésre.

Nekem erről szólna a Budapest Pride , ha egyszer végre kijutnék oda. Meg egy jó nagy buliról. Bulizzatok helyettem is, ha épp Budapesten jártok!”

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 157 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
atti64
2024. június 24. 17:05
PRÁJDON CSAK ÉS KIZÁROLAG FASZOPOK JÁRNAK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Zolt
2024. június 24. 05:41
Az lmbtq nak akkor van helye az oktatásban,ha a heteroságot is oktatni kell. Ugyanigy az utcán felvonulni akkor van helye,ha a hetero is felvonul. Hiányzik belőlük a tisztelet at emberség a heterokkal szemben. Így nem is tisztehetőek emberileg,hisz ha te nem tisztelsz én miért kellene a a helyzeted tisztelni. Max csak a jogot betartja az ember. Egy más küllemmre viselkedésre,pl.pupos rokkant nem fog tiszteletet kivivni max sajnálatot,ha egy idióta eltérően viselkedik az sem.,pl táncol az utcán ,magába .Pont ezért nem hinném bármely homok megérdemelné a tiszteteletet,hisz ők se tisztelnek bennünket.Esetleg kivétel az lehet aki nem az utcán rángatódzik,hanem pl a buzibárba ahol csak a sajátjának táncol.
2024. június 23. 20:36 Szerkesztve
Kerek-perec lejjebb a genderre, mint tudományra hivatkozik. Ezzel én vitatkozom. A gender, és az egyéb társadalmi elmelet gyártás nem állja ki a tudományosság próbáját. A tudomány elméleteket állít fel, ezeket megpróbalja először matematikai modellekkel, majd, ha ez sikerül, akkor kisérletekkel is alátámasztani. Majd ennek sikere / kudarca eredményeként értékeli a kiinduló elméletet. Ebből következik néhány dolog. - A tudományban mindig vannak ellentétes elméletek is, és ezeket illik eltűrni. - A tudományban feketén fehéren belátható az elméleti és gyakorlati bizonyítás (kisérlete) után, hogy az elmélet megállja-e a helyét, vagy kukába való. - Amely területen az emberek csak a világnézetük alapján képesek véleményt alkotni, és a véleményük kritikája azért fogalmazódik meg, mert egy másik vilagnézet szerint az állításaik, gondolataik, logikájuk hibás, az nem tudomány. A gender sem tudomány. Lehet egy filozófia, lehet egy világnézet, lehet egy vallás, de tudomány, az nem.
Lolka-Bolka
2024. június 23. 19:47
Iszt te is buzi vagy? Ferfinak szarul nezel ki a kurva anyad
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!