Szijjártó Péter az orosz-ukrán háborúról: Ez a béketerv jó alapja lehetne a béketárgyalásoknak

2024. június 25. 18:57

„Kizárólag a békével tudjuk elkerülni, hogy még több veszteség sújtsa a háborúzó feleket, még több veszteség sújtsa Európát és a világot” – mondta a külügyminiszter.

2024. június 25. 18:57

Nyitókép: Szijjártó Péter Facebook-oldala

A közelgő magyar európai uniós elnökség egyik fontos célja az együttműködés fejlesztése lesz Kínával, miután ez nagyban segíthet a környezetvédelmi és a versenyképességi célok elérésében – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Bécsben.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető arról számolt be a kínai kollégájával, Vang Jivel folytatott telefonbeszélgetését követően, hogy

a közelgő magyar európai uniós elnökség egyik fontos feladata az együttműködés fejlesztése lesz Kínával, hogy az végre visszataláljon a korábbi stabil pályájára.

Lényegesnek nevezte, hogy az európai-kínai kapcsolatokat ideológiák helyett pragmatikus, tárgyszerű, kölcsönös tiszteleten alapuló együttműködésként lehessen leírni. Továbbá kifejtette, hogy a viszony fejlesztése két okból is rendkívül fontos, s ezek közül az egyik a béke, hiszen a béke lehetőséget nyújt az emberi életek megóvására és a nagyobb fejlődésre. Márpedig szavai szerint Kína azon államok élmezőnyébe tartozik, amelyek „a leghatározottabban, a leghangosabban és a legelkötelezettebben lépnek fel a béke ügye mellett”.

A brazil-kínai béketerv

Ezzel kapcsolatban üdvözölte és támogatásáról biztosította az ukrajnai válság rendezését célzó brazil-kínai béketervet. Mint közölte, ezt érdemes lenne széles körben megvitatni, ugyanis a dokumentum jó alapja lehetne a fegyverszünetnek és a béketárgyalásoknak. „Egyetértettünk a kínai külügyminiszter kollégával, hogy a béke megteremtése érdekében folytatni kell és erősíteni kell erőfeszítéseinket, mert

kizárólag a békével tudjuk elkerülni, hogy még több veszteség sújtsa a háborúzó feleket, még több veszteség sújtsa Európát és a világot

– tájékoztatott.

Szijjártó Péter ezt követően arra is kitért, hogy mivel a magyar EU-elnökség másik fő célkitűzése a versenyképesség javítása, ezért tárgyaltak az európai-kínai gazdasági kapcsolatok fejlesztéséről is. „Európa versenyképessége az elmúlt időszakban sokat romlott, és mi azt gondoljuk, hogy a versenyképesség helyreállításában nagy szerepe lenne a Kínával való gazdasági együttműködés fejlesztésének” – mondta.

„Magyarország a legjobb példa arra, hogy milyen eredményekkel, milyen pozitív hozadékkal jár a kölcsönös tiszteleten alapuló, józan észen alapuló kelet-nyugati gazdasági együttműködés, hiszen Magyarországon a legnagyobb keleti és a legnagyobb nyugati vállalatok zavartalanul működnek együtt,

és ebből ők is és mi is nagyon sokat profitálnak, illetve profitálunk”

– tette hozzá.

(MTI)

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Kapcsolódó cikkek a Háború Ukrajnában aktában.

A háború nem konfekciótermék

Mivel igen sokan szekáltak ezzel a kérdéssel kapcsolatban, itt a válaszom, szokásom szerint köntörfalazás nélkül.

Tegnap, 20:00

Összesen 94 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nagyferenc1922
2024. június 25. 21:44
Milyen béketerv? Kináról legkevésbé a kornyezetvédelem (eröltetett ipartelepítés mindenáron, szénalapú energiatermelés aránya) még kevésbé s béke (Taiwan, ujgur és tibeti tartományok, Kina-tengeren való nyomulás). Miért beszél marhaságokat a külügyminiszterünk?
lajajakab11
2024. június 25. 20:08
****************************************************************** * * * MINDEN moszkovitának INGYEN OROSZ RULETT TRIPLA ezüstgolyóval! * * Körönként prémium VODKA " KREMLIN Special Metanol " grátisz! * * ínyenceknek polóniumos KAVIÁR extra! * * Haladóknak noviCSOKI ! * * »»»» KGB RAJONGÓKNAK BAJKÁL-TÚRA GULAG-ÖRÖKLAKÁSSAL! «««« * * * * !!! Kizárólag a FÉLkegyelműek válaszoljanak !!! * * ******************************************************************
Menhetten
2024. június 25. 19:58
Putyinnak eddig is és továbbra is szüksége van Magyarországra, az Eu területére irányitott korrupt gázbiznisz-konstrukciók működtetésével, amiből Magyarország alaposan kiveszi a részét és ezáltal az Ukrajna elleni katonai agresszió egyik anyagi támogatója is, a magyar választópolgárok akaratából. Orbán maffiaállamát az Eu nem, csak a magyar választópolgárok többsége teheti a múlt részévé.. Ez az Eu önvédelmi harca az oroszbarát magyar rezsim és támogatói ellen és Ukrajna mellett..
hlaci83
2024. június 25. 19:51
“ fideath-7” Ezt a béketervet elutasítják az ukránok, szóval a hugyost meg a zselést kell meggyőzni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!