Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Szakértő: ez a gond az európai hadkötelezettség ötletével (VIDEÓ)

2024. június 04. 09:45

„Olyan célokra akarják bevetni a fegyveres erőket, amelyek nyilvánvalóan szembemennek a társadalom többségének az akaratával” – hangsúlyozta Somkuti Bálint.

2024. június 04. 09:45

Nyitókép illusztráció. Fotó: JULIANE SONNTAG / PHOTOTHEK MEDIA LAB / DPA PICTURE-ALLIANCE VIA AFP

„Létre lehet-e hozni egyáltalán egy uniós, közös hadsereget?” – tette fel a kérdést M. Dobos Marianne műsorvezető a Hír TV Napi aktuális című műsorában Somkuti Bálint biztonságpolitikai szakértőnek.

Somkuti erre azt válaszolta, hogy 

maga az alapelv az nem rossz, de a gyakorlati megvalósításához valami katasztrofálisan kezdtek hozzá”.

„Ez nem úgy működik, hogy valaki egy ukázt kiad, (...) és akkor lesz. Egy ilyen típusú fegyveres erőnél először az alapvetést kell megtenni: milyen céllal hozzuk létre, milyen feladatkörrel, milyen felszereléssel, vagy például milyen nyelven vezényelnének. S utána el lehet kezdeni ezeket a lépéseket. De jelenleg egy sincs meg” – magyarázta a szakértő.

Az MCC Geopolitikai Műhelyének kutatója ezután azzal folytatta, hogy „Európában használnak három- vagy négyféle vadászgépet, két-három fajta harckocsit. Csomó olyan kérdés van ezzel kapcsolatban, amire nincs egyértelmű válasz”.

A műsorvezető ezután arra is kíváncsi volt, hogy az Európai Unió egyáltalán alkalmas-e egy közös hadsereg működésére.

Somkuti itt leszögezte, hogy 

ez az Unió nem. Ahhoz jelentős változásoknak kellene bekövetkeznie”. 

Majd felidézte, hogy az Osztrák-Magyar Monarchia is létre tudta hozni a közös hadsereget, de ezt „nagyon komoly tárgyalásnak kellett megelőzni és nagyon komoly folyamatok indultak meg előtte”

A szakértő itt kiemelte, hogy „egy ilyen típusú lépésnek a megvalósításához egy öt-tíz éves tárgyalási folyamat szükséges, és akkor beszélhetünk valamiről, amit elértünk. 

Például azt nehezen tartom elképzelhetőnek, hogy francia érdekekért bevetnének német katonákat”.

Védelmező vagy támadó hadsereg lenne?

„Ez egy védelmező vagy támadó hadsereg lenne. Ki döntene az ilyen jellegű kérdésekben? Az Európai Parlament, a Bizottság, a Tanács? Vagy az, akit a hadsereg élére kineveznek” – tette fel a következő kérdést M. Dobos Marianne.

„Ez is egy fontos kérdés, de az még inkább, hogy milyen doktrinák szerint harcolna ez a hadsereg. Milyen biztonságpolitikai alapvetések lennének abban a dokumentumban, ami alapján bevetnék akár támadó, akár védőjelleggel. Például az EU nyersanyagkészletének a biztosítása a feladatai közzé tartozna vagy az már egy birodalmi, imperialista gondolkodás” – jegyezte meg Somkuti Bálint, aki arra is kitért, hogy

azt látjuk, hogy egy politikai vita, egy kampány hevében bedobtak egy ötletet,  hogy majd lesz belőle valami. De ez nem így működik”

– húzta alá a biztonságpolitikai szakértő.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Az európai hadseregek leépítették katonai képességeiket

Arra felvetésre, hogy a hadkötelezettség visszaállítása a létszámhiány vagy az orosz-ukrán háború miatt került-e előtérbe többek között Németországban, Somkuti azt válaszolta, hogy is-is.

Majd felhívta arra a figyelmet, hogy „az európai hadseregek olyan »szépen« építették le a katonai képességeiket, amire nem volt példa gyakorlatilag a történelemben. Ezt a fajta koncepciót egy késői ébredésnek is nevezetjük. A hidegháború alatt az európai hadseregek potens, fegyveres erők képében jelentek meg. Amerikai segítséggel akár képesek lettek volna legyőzni a Varsói Szerződést”

„A gond nem azzal van, hogy itt ráébredtek arra, hogy itt valamit tenni kell, hanem hogy 

olyan politikai vezetők beszélnek erről, akik egyrészt háborúpártiak, másrészt olyan célokra akarják bevetni a fegyveres erőket, amelyek nyilvánvalóan szembemennek a társadalom többségének az akaratával”

– sorolta.

„Ez az Európai Unió rendkívül kreatívan alkalmazza a jogszabályokat, és az Európai Bíróság kvázi bármire rábólint, amit a liberális elit mond neki. Az elméleti lehetőség meglenne rá, hogy kötelezővé tegyék a sorkatonaság bevezetését uniós szinten, de gyakorlatilag semmi közük hozzá. Ezeket a jogköröket nem fogják átadni a tagállamok” – mutatott rá a szakértő.

A teljes beszélgetést alább tekintheti meg:

Töltődjön fel a Mandinerrel!

Összesen 73 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
2024. június 05. 12:06 Szerkesztve
K. Ízisz! Nem lenne nagy baj, ha az agymenéseit megtartaná magának. Mert ez csak annyi, hogy a tudatlanságát összeköti az ostoba KONTEO-ival és az ostoba előítéleteivel. Mert: - Nem tudja, hogy a globalizáció nem egy mesterséges világ-összeesküvés produkciója, hanem a világ kapitalizmusának szerves és logikus fejlődése a szabad tőke, a nyersanyagok, a munkaerő és a piacok minél jövedelmezőbb felhasználására. - Ennek a jelenségnek a tudatosabb szabályozását szolgálná (gondolom) ez a szervezet is. És ebben minden náció, minden érdemi tőketulajdonosa érdekelt. - Mindehhez hozzáveszi az ősi és szánalmas előítéleteket is a zsidósággal szemben, amennyiben ugyebár a “nemzetközi hálózat” működtetői ők, mióta a világ első menekülteivé váltak már vagy ezer éve… Hogy aztán hogy jön mindehhez Lenin és Marx, azt nyilván az egykori Szabad Nép félórák nemzedékeken átívelő hatásának köszönhetjük, hiszen a családjában apáról fiúra szálló ismeretmorzsák hagytak opuszában nyomot…
survivor
2024. június 04. 20:52
A drogos buzi nem harcol. Parasztgyerek nincs. A migráncs meg nem azert jött Európába...
Zokni
2024. június 04. 17:58
“…az a moslékérdek…Értitek, ugye, a moslékot…Normalitás és abormalitás. Értelem, és idiotizmus. Tisztesség és tisztességtelenség…A moslék létezésének minden egyes percével közelebb kerül az emberiség vége. MINDEN EMBER vége. Hogy csak a moslék legyen. Ez a tét, barátaim.” - írja Aerion. Magának biztosan sok barátja van. Abból gondolom, hogy csak úgy süt Magából a szeretet. Biztos ezért feledkezett meg a “moslék” tagjai legjellemzőbb tulajdonságáról: a gyűlöletükről.
Zokni
2024. június 04. 17:40
Igen? Baj van vele? Sztem ezt a videót Orbánnak kéne bemutatni, mert az ő ötlete volt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!