Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Orbán: Minden háború előkészítésében volt olyan pont, ahonnan már nem lehetett visszafordulni. Egyre közelebb vagyunk ehhez

2024. június 07. 07:25

A miniszterelnök a Kossuth Rádiónak adott reggeli interjújában elmondta, a francia elnök bejelentése a repülőgépek ukránoknak való átadásáról nem nyilatkozat, hanem tájékoztatás egy tényről, egy faktum.

2024. június 07. 07:25
null

Nyitókép: Képkocka, YouTube

„Most már a végén vagyunk, a lehetőségeink végéhez közeledünk. Minden háború előkészítésében volt olyan pont, ahonnan már nem lehet visszafordulni. Egyre közelebb vagyunk ehhez”– jelentette ki Orbán Viktor a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. 

A miniszterelnök hozzátette: a francia elnök nyilatkozata a repülőgépek ukránoknak való átadásáról nem nyilatkozat, hanem tájékoztatás egy tényről, egy faktum.

Ezt is ajánljuk a témában

Orbán szerint nem szigeteltük el ezt a regionális konflitkust, és most a világ minden részén megjelenik – ez lett az eredménye.

A remény hal meg utoljára, de minden nap fogy a remény – hangsúlyozta a kormányfő, aki felvázolta az egyetlen lehetséges forgatókönyvet: egy békepártibb parlament az EP-választás után, majd valahogy túl kell élni a nyarat, és ha Trump novemberben visszatér a Fehér Házba, össze lehet hozni egy transzatlanti koalíciót a béke mellett.

„A magyar baloldaliak őrlödnek a háború és a béke álláspontja között, és ezt úgy akarják feloldani, hogy szerintük eltúlozzák ezt a dolgot” – tért ki ellenfeleire a miniszterelnök.

Orbán azt javasolta a napi hírfogyasztóknak, hogy nézzék vissza az elmúlt két év híreit folyamatukban: először csak sisakokról, majd rakétákról, tankokról, később azonban már katonákról és harci repülők Ukrajnába küldéséről van szó.

Egy közvetlen katonai konfliktus előkészítése zajlik” – mondta Orbán, hozzátéve hogy az oroszok azonban nem egy harmadrendű hatalom, haditechnikában fejlett, és a háború megvívásához szükséges hátországa neki a legnagyobb.

„Nem szabad rángatni az oroszlán bajszát” – tette hozzá a miniszterelnök, aki szerint még a baloldali szavazók nagy része is magánál van, nem akarják, hogy az ország háborúba keveredjen. Csak a vezetőik akarják ezt

Orbán párhuzamot vont a 10 évvel ezelőtti migrációs helyzettel, amikor „egyedül nekünk volt helyén az eszünk”, így sikerült megakadályozni az illegális migránsok hazánkba telepítését, és a terrorizmus importálását. 

Orbán szerint Magyarország ma azért tud elleállni, mert akkor „felépítettünk egy védelmi rendszert” az amerikai és brüsszeli erőkivetítésekkel szemben – ellentétben a többi európai országgal.

„A behatolások leginkább azért lehetségesek máshol, mert koalíciós kormányok vannak Nyugat-Európában” – folytatta Orbán, de itt egy a tábor, egy a zászló – tette hozzá. A kormányfő azt látja, hogy az unióból érkező nyomásnak a kivédését kitanultuk, de a NATO egy nehezebb ügy.

„Azt látom, hogy nekünk ki kell maradni abból az akcióból, amit a NATO úgy hív, hogy a NATO ukrajnai akciója. Ha ezt nem tesszük meg, átadjuk szuverenitásunkat és akkor nem tudunk kimaradni a háborúból. Ezt le kell tárgyalnunk a leendő főtitkárral. Nekünk jogunk van ragaszkodni a NATO alapszerződéséhez” – mondta Orbán.

Orbán Viktor hozzátette: a kormány tagjai esküt tesznek a magyar alkotmányra, és ki kell tartani a végsőkig, ezért a magyar kormány a választási eredménytől függetlenül ki fog tartani a béke mellett, ameddig tudunk.

„Ha megerősítenek minket, akkor hosszabb ideig tudunk kitartani, ha nem erősítenek meg minket, akkor meglátjuk, meddig tudunk kitartani” – mondta.

„Nekünk is fel kell tankolnunk, nekünk is kellenek fegyverek, idézőjelbe. Nem ahhoz kell erős most, hogy részt vegyünk a háborúba, szembe menni vele, ahhoz kell erő. Tisza István és Horthy Miklós is ki akart maradni, de nekik nem volt elég erejük” – érvelt a kormányfő amellett, hogy miért kell támogatni kormányát június 9-én.

Orbán hozzátette: már így is rengeteget vesztettek az európaiak a háború miatt. A mostani árak nem békebeli árak a boltokban – tette hozzá.

Itt van az a  probléma, hogy folyamatosan be kell fizetni az unió kasszájába olyan összegeket, amiket ki kell fizetni Ukrajnának. Ehhez jönnek hozzá a NATO követelései a fegyverekről” – mondta Orbán, 

hozzátéve, hogy egy hosszan elhúzódó háború senkinek – még a győzteseknek és azoknak sem, akik kimaradnak belőle  – sem tesz jót.

Végezetül a ferihegyi reptér visszavásárlásáról is kérdezték a miniszterelnököt, aki elmondta: igazán nagy reptér csak egy van Magyarországon, „amiből pedig egy van, az jobb, ha nálunk van és nem másnál”.

Ezt is ajánljuk a témában

Azzal, hogy magyar tulajdonba került a ferihegyi reptér, minden magyar vagyona növekedett, több százezer forinttal, tette hozzá Orbán, aki rámutatott arra is,  hogy egy francia céget vettek bele az irányításba, akik a világ legjobbjai közé tartoznak ebben a műfajban. Később egy katari cég is beszállhat, derült ki a miniszterelnöki tájékoztatóból.

 

Töltődjön fel a Mandinerrel!

Összesen 78 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pesti051
2024. június 07. 10:16
Úgy látom, a mosléknál ma mosópor volt reggelire :)))) Nagyon habzik a szájuk :))) Na, vasárnap estére megnyugszanak.
kerek-a-perec
2024. június 07. 10:01
Orbán Viktor: Meg kell fékezni a háborút, kudarcnak kell minősíteni minden fegyveres konfliktust. Most figyelj ide kolostormalac, te erkölcstelen, szélhámos, nagypofájú hazudozó hóbortos békediktátor! Eleget pofáztál, hadováltál a hatalmad megtartása érdekében, most itt az ideje fölhívni a háborút imádó, tűzzel játszó szadista putyin haverodat és mond meg neki, hogy az atomfegyvereivel fenyegetőzni és az elvtelen, erőszakos különleges katonai műveleteivel asszonyokat, gyerekeket gyilkolni, kórházakat, lakóházakat lerombolni, nem OK. RUSZKI HAZA! RUSZKI HAZA! RUSZKI HAZA! RUSZKI HAZA! RUSZKI HAZA! RUSZKI HAZA! RUSZKI HAZA! RUSZKI HAZA! RUSZKI HAZA! RUSZKI HAZA! RUSZKI HAZA! RUSZKI HAZA! RUSZKI HAZA! RUSZKI HAZA! RUSZKI HAZA!
templar62
2024. június 07. 09:49
YouTube : " Templar chant : Da Pacem Domine " templomoslovag nótacsokor a jutubin .
kerek-a-perec
2024. június 07. 09:48
Ez a háború azért kezdődött, mert a diktátor Putyin keleti börtönvilága retteg a nyugati civilizált, liberális, demokratikus eszmék ukrajnán keresztüli kelet felé terjedésétől! Idegesíti őket. Nem ismerős számukra. Megijeszti őket. Putyinék jól tudják, hogy a hatalmukat csupán az ellentmondást nem tűrő, erőszak szervezeikre tudják alapozni! Ez az ukrajnai honvédháború a liberális demokrácia és a totalitárius, barbár, sötét zsarnoki ideológiák kultúráinak összecsapása. Az ukrajnai háború az egész világ jövőjét alakítja. Ha hagyjuk győzni a zsarnokságot és az agressziót, mindannyian elszenvedjük a következményeket. Nincs értelme csak egy gyáva, gerinctelen megfigyelőnek maradni. Ideje felállni és azonosítani magunkat. RUSZKI HAZA! RUSZKI HAZA! RUSZKI HAZA! RUSZKI HAZA! RUSZKI HAZA! RUSZKI HAZA! RUSZKI HAZA! RUSZKI HAZA! RUSZKI HAZA! RUSZKI HAZA! RUSZKI HAZA! RUSZKI HAZA! RUSZKI HAZA!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!