Ukrajna
ÉLŐ
Belgium
Szlovákia
ÉLŐ
Románia

Nem Karácsony Gergely dönti el, egy jogállamban adót Budapestnek is fizetnie kell – döntött a Fővárosi Ítélőtábla

2024. június 18. 09:31

A főpolgármester nem vállalja a felelősséget a csődközeli helyzetért, hanem továbbra is a kormányra mutogat – írja Varga Mihály.

2024. június 18. 09:31

Nyitókép: Lakatos Péter/MTI

A Fővárosi Ítélőtábla elutasította a főpolgármester újabb azonnali jogvédelmi kérelmét, így a Kincstár kétmilliárd forintot inkasszált a főváros számlájáról. Ezzel már több mint 30 milliárd forint be nem fizetett adót kellett behajtani az önkormányzattól – számolt be a hivatalos döntésről Varga Mihály a közösségi oldalán.

A pénzügyminiszter rámutatott

Budapest gyakorlatilag csődöt mondott Karácsony vezetése alatt. 

Annak ellenére, hogy azt önkormányzat 102 milliárd forint adót szedett be az év első négy hónapjában, a pénzeszközei április végére 9 milliárd forintra csökkentek, adósságállománya pedig 30 milliárd forinttal nőtt. Ráadásul 

további 5 milliárd forintnyi be nem fizetett adóval még mindig tartozik a Karácsony Gergely vezette Budapest.

Varga Mihály szerint a „baloldali álhírekben a kormányt okolják az üres fővárosi kasszáért”, a tények azonban cáfolják a főpolgármester folyamatos felelősséghárítását: „az elmúlt 5 évben összesen több mint 1200 milliárd forint adóbevételhez és állami támogatáshoz jutott a főváros, miközben 188 milliárd forint szolidaritási hozzájárulást kellett (volna) fizetnie a szegényebb települések támogatására.”

Mint ismert, tavaly Karácsony Gergely a Kúriához fordult, amely elutasította a főváros azon kérelmét, hogy mentesüljön a szolidaritási adó megfizetése alól. A főpolgármester ezután kért felülvizsgálatot és adta be a jogvédelmi kérelmét.

A fővárosi emberek fizetik az adójukat, a főpolgármester azt hiszi, ő a kivétel.

– írta akkor  a Budapesten ellenzékben lévő Fidesz frakció közleményben. 

A Főrárosi Ítélőszék döntése pontot tett az ügy végére.

Ezt is ajánljuk a témában

Kapcsolódó vélemény

Cser-Palkovics András

Facebook

Idézőjel

A polgármester elsődleges felelőssége a hiteles és tényalapú tájékoztatás, pontos adatokról és valós folyamatokról.

 

Töltődjön fel a Mandinerrel!

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lajoss
2024. június 19. 15:57
A szolidaritási adó emeléséről néhány adat,szám esetleg…?!
holger78
2024. június 18. 13:55
Gullwing: azért kell szolidaritási adót fizetnie, mert sokkal gazdagabb, mint az átlagos anyagi helyzetben lévő települések, magyarán gazdag település, ezért kell szolidaritást mutatnia a szegények iránt.
Gullwing
2024. június 18. 12:16
Mért kell bpestnek szolidaritási adót fizetnie? Hát azért mert pl. a szomszédom könyvelőként évek óta vidékről jár fel bpestre dolgozni, a kertszomszédom meg ügyvédként dolgozik bpesten. És nem is említettük a rengeteg embert aki szintén vidékről jár fel házat építeni, és egyéb más munkákat elvégezni. Ha a vidéki munkaerőt kivonnánk bpestről egy hét alatt összeomlana a város és kettő hét alatt éhen döglene a balliberálnáci közösség...
kir2vik
2024. június 18. 12:12
viator-11 2024. június 18. 09:51 Jó lesz az a főpolgármester - újraszavazás, különösen most, hogy így esnek ki a csontváz-hadseregek DK Geri szekrényéből... -------------------------------------- Válaszolok, mint kir2vik Légy nyugodt, hogy ezt az új választást Gyurcsányi és Dobrev Klára találta ki neki. Miután semmilyen többségre nincs reményük a közgyűlésben. Még Magyar sem fogja összepiszkolni magát velük, sőt. Valóban egyetlen arcvesztés nélküli esélyük az új választás és Vitéézy győzelme. Akinek szintén nem lesz többsége. Úgyhogy elmondhatjuk, Magyarnak a fővárosi dk buli alól sikerült kirúgni a kisszéket. Karácsony meg egy senki.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!