Szerencsére nem igaz, hogy a kormány drasztikusan emelné a szolidaritási adót!

2023. május 31. 08:37

A polgármester elsődleges felelőssége a hiteles és tényalapú tájékoztatás, pontos adatokról és valós folyamatokról.

2023. május 31. 08:37
null
Cser-Palkovics András
Facebook

„Szolidaritási hozzájárulásról – higgadtan és tényszerűen:

A múlt héten nagyon sok helyen pontatlan hír és nyilatkozat jelent meg az önkormányzatok jövő évi szolidaritási hozzájárulásával kapcsolatban. Én is sok megkeresést kaptam a kérdésben. Minden szerkesztőségtől türelmet kértem, mert szerintem csak akkor szabad és érdemes egy városvezetőnek kommunikálnia, ha ismeri a tényeket, jelen esetben a központi költségvetés konkrét tervezetét.

A kormány ezt tegnap benyújtotta az Országgyűlésnek, a tervezet pedig NEM változtat a szolidaritási hozzájárulás számításának képletén 2024-ben. Szerencsére nem igaz tehát, hogy a kormány drasztikusan emelné a szolidaritási adót! (Mert valahol ez adó, ki kell mondani). Emellett a befizetendő összeg emelkedhet egyes önkormányzatoknál.

Az emelkedésnek két oka is lehet:

az első, hogy csökkent adott település állandó lakosságszáma azonos vagy növekvő gazdasági teljesítmény mellett.

A második, hogy növekedett a gazdaság teljesítménye, így az adott település helyi iparűzési adóalapja (és ezáltal az adóbevétele is). Alapvetően ez a két tényező befolyásolja ugyanis a település adóerőképességét, így a szolidaritási hozzájárulás összegét is.

A székesfehérvári ipar szerencsére 2022-ben is jó évet zárt, ami alapján emelkedett az iparűzési adóbevételünk, ennek megfelelően várhatóan a szolidaritási hozzájárulásunk összege is fog.

Sokszor elmondtam már mind a nyilvánosság előtt, mind a kormányzati egyeztetéseken: a szolidaritás elvével egyetértek, a hozzájárulás mértékét azonban túlzónak tartom, az elköltésének logikáját pedig nem hatékonynak. A magam részéről – csökkentve a hozzájárulás mértékét – a magas gazdasági teljesítményű település agglomerációjában teríteném szét a szolidaritási adó összegét, agglomerációs feladatokra. Legjobb példa erre az Auchan-körforgalom, amit a szolidaritási hozzájárulásunkból már elkezdhettünk volna bővíteni. Hasznosságát pedig nehéz lenne vitatni, hiszen az emberek mindennapjait tenné könnyebbé, emellett gazdaságfejlesztési célokat is szolgálna.

Mindemellett is: a polgármester elsődleges felelőssége a hiteles és tényalapú tájékoztatás, pontos adatokról és valós folyamatokról. A városunkat terhelő szolidaritás hozzájárulás összegét és az iparűzési adóból származó bevétel növekedését is – ahogy eddig is mindig – Önök elé fogom tárni, amint arra lesz reális számunk. Ez az év közepén, második felében lesz lehetséges, mert a számításhoz szükséges adatokat addigra fogjuk megismerni. Várhatóan egyébként jövőre is magasabb összegű támogatást kap majd a város az állami költségvetésből önkormányzati feladatokra (nem is beszélve a fejlesztésekről), mint amekkora összegű lesz a szolidaritási hozzájárulás.”

Nyitókép: Földházi Árpád  

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik