Franciaország
18:002024. július 01.
Belgium
Portugália
21:002024. július 01.
Szlovénia

Karácsony igazsága

2024. június 29. 07:45

Ha nem diktatúrában akarunk élni, akkor szükség van a politikai akaratok megszervezésére. A kérdés az, alkalmas-e erre a baloldal jelenlegi szervezeti kerete. A választás beleverte az orrunkat: így nem alkalmas.

2024. június 29. 07:45
Lendvai  Ildikó
Lendvai Ildikó
Népszava

Nyitókép :MTI/Lakatos Péter

 

„Nem arról szeretnék szólni, amiben Karácsonynak legutóbb tényszerűen volt igaza: a Fidesz valóban visszaléptette jelöltjét Vitézy javára. Bár emellett se menjünk el szó nélkül. Nem gondolnám, hogy Vitézy eleve a fideszes bábjáték szereplőjének szerződött. De illene elismernie: a főpolgármesternek ebben igaza volt.Ez a mondat még hiányzik. Pedig kellene ahhoz, hogy »a fidesz tartalékosa« szerepből kilépve Vitézy hasznosíthassa szakértelmét. Érdeke ez a közélet normalizálásának is, hiszen a város fele mégiscsak rá szavazott.

De most Karácsony két másik, általánosabb érvényű igazságára emlékeztetnék. Az egyik a pártkeretekhez képest más, új működési forma: a politikai mozgalom szervezése. A másik a »technikai koalíció« 2011-es gondolata.

Kár tagadni: a régi pártlogók kevéssé vonzanak. Világszerte sokféle okból kezdenek szétesni a hagyományos pártműködés keretei. Hogy nálunk ez még inkább igaz, arról a Népszavában Ágh Attila írt. A Fidesz már rég nem közös döntéseket hozó valódi párt, a baloldalon meg minden nemes igyekezet ellenére az történt, amit láttunk. Töredezés, jelentéktelenedés, mozgósítási képtelenség.

Pedig ha nem diktatúrában akarunk élni, akkor szükség van a politikai akaratok megszervezésére. A kérdés az, alkalmas-e erre a baloldal jelenlegi szervezeti kerete. A választás beleverte az orrunkat: így nem alkalmas.

A főpolgármester a pártkoalícióval a háta mögött már korábban fel kellett, hogy ismerje ezt. Ezért meg is próbálkozott a hagyományos pártszerkezetet felülíró és kibővítő mozgalmi konstrukcióval. A mozgalom szervezése nem kevesebb, hanem több, de másfajta tudást igényel a pártokénál. Nem követel állandó és feltétlen lojalitást, de több és személyesebb aktivitást, a tagsági helyett érzelmi elköteleződést és közösséget kínál. Utcai megmozdulásokat, helyi akciókat, kreatív, figyelemkeltő megjelenítést, az érzelmek erősebb kifejezését, látványelemeket, több spontaneitást, közben tudatosan szerveződő interaktív hálózatot, szimbólumokat, jelszavakat.

Én és a hozzám hasonlók, akik más iskolán nevelődtek, biztosan nem tudnák csinálni. De vannak, akik igen. Helyi közösségeket megteremtő önkormányzati vezetők, a szélesebb értelemben vett kulturális, civil, szakmai közéletből jött színes személyiségek.

A választás előtt Karácsony is gondolkozott ezen, úgy hírlik, legutóbb a sikeres polgármesterek segítségével, akiknek plakátjain egyre kisebb lett a pártlogó, egyre többet számított a helyi egyesület vagy mozgalom. De egyrészt semmi sem működik aktivisták hite és munkája nélkül, akiket adott helyzetben, kiépült mozgalmi háló híján csak a pártvezetéseken át lehetett elérni. Pedig jönnének máshogy is. Másrészt az új választási szabályok a polgármesterek helyett a pártlistákra építették a közgyűlés összetételét. A kísérlet hamvába holt.

De minél inkább korhadnak a pártkeretek, annál gyorsabban mégiscsak rá kellene lépnünk a mozgalmi útra. A mozgalomból előbb-utóbb persze ki kell nőnie egy új, egységes baloldali választási pártnak is. Úgy vélem, nem egyszerűen új vezetőkkel, de újfajta nyitottsággal is.

És itt emlékeztetnék Karácsony 2011-es ötletére, a technikai koalícióra. Amely valamennyi ellenzéki párt hangsúlyozottan csak technikai, átmeneti szövetségét jelentette volna. Bokros és mások ennek megfelelően vetették fel az 500 napos szakértői kormány gondolatát, amely a legszükségesebb változtatások után újra megnyitná az immár demokratikus versenyt a jobb- és baloldal között is.

Akkor sok okból nem értettem egyet velük. De most megkerülhetetlenné vált a jobboldali vezetésű új ellenzék, és reményeim szerint lesz egy újjászerveződő baloldali ellenzék is. 

Nagyon különböznek. De átmeneti, technikai koalíciót a rendszerváltás érdekében alkothatnak. Mintha legújabb szenvedélyes beszédében Gyurcsány is pedzene ilyesmit, ami komoly nyitás az eddigiekhez képest. Mert tudja: az első a rendszer megdöntése. A többi csak utána jöhet.”

Ezt is ajánljuk a témában

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 55 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kamcsatka5
2024. július 01. 07:43
Amig a Fuggerék szarosgyurijainak a valagát tisztogatjátok, addig nem! Kiismertük a turbobelgákat!
EX_Terminator
2024. július 01. 02:54
VESSZEN A SZABADSÁG ÉS PUSZTULJANAK A DEMOKRATÁK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
EX_Terminator
2024. július 01. 02:52
PUSZTULJATOK A DEMOKRÁCIÁTOKKAL A SZABADSÁGOTOKKAL AZ ÖSSZES DIKTATÚRÁRÓL VALÓ ELMEBETEG ZAGYVÁLÁSOTOKKAL.
Korrupt Kornél
2024. június 30. 17:03
Lépj rá mami! Csak el ne csússz!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!