Dánia
18:002024. június 20.
Anglia
Spanyolország
21:002024. június 20.
Olaszország

Jön az első kánikula: Németh Lajos elárulta, mi ellen kell leginkább védekeznünk

2024. június 04. 08:00

Az ország legnépszerűbb meteorológusa fontos tanácsokat osztott meg lapunkkal és olvasóinkkal, hogyan vészelhetjük át a közelgő forróságot.

2024. június 04. 08:00
null
Bokor Gábor
Bokor Gábor

Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

A naptári nyár beállta után nem sokkal úgy tűnik az előrejelzések alapján, hogy érkezik a meteorológiai nyár is, hiszen a hét második felében erőteljes felmelegedés várható, jönnek az első 30 fok feletti nappali csúcsok, azaz jön az első kánikulai hullám.

Csütörtöktől egyre intenzívebbé válik a déli áramlás, megszűnik a Kárpát-medencében a páradús időjárás”

– jelentette ki az időjós lapunknak, majd hozzátette, a mostani idő is meleg, de a mostani párás, meleg, záporos-zivataros időjárás után szárazabbra és országosan naposabbra fordul az idő, a dél felől érkező hőhullám miatt pedig a hőmérséklet csúcsértéke sokfelé eléri majd a 30 fokot.

Az idei nyár első kánikulai napjai előtt állunk”

– jegyezte meg.

Az egész május csapadékos volt, számtalanszor pattantak ki záporok-zivatarok, a szakértő szerint a jelentős mennyiségű eső jót tett a földeknek. Németh Lajos lapunknak elárulta, az idei évben a szokásostól eltérően, legalább három héttel hamarabb érkezett a tavasz, mint a megszokott. A meteorológus lapunkkal közölte, hogy június 8-án, Medárd napján a népi regula szerint ha esik, akkor negyven napig esni fog. 

Ez meteorológiailag nyilván nem igaz, de a Medárdra jellemző záporos, zivataros idő, legalább három héttel korábban következett be, mint az évszázadok átlaga során, amikor június közepe a legcsapadékosabb időszak. Most nem így lesz”

– tette hozzá Németh Lajos. 

A medárdi, esős időszak után a meteorológus szerint is arra lehet az előrejelzések alapján következtetni, hogy érkezik az első hőség idén, a kánikulai napok, amikor 30 fok felett lesz a legmagasabb nappali hőmérséklet.

Ezt nevezzük a meteorológiában hőségnapnak”

– árulta el. 

Ezt tegyük a kánikulában

Természetesen van pár dolog, ami rendkívül fontos a kánikulai időszakban, ezek közül az egyik legfontosabb a megfelelő folyadékpótlás, ugyanis az ember akarva-akaratlanul ilyenkor többet izzad, a víz mellett a kiizzadt sókat is érdemes pótolni. Értelemszerűen a megfelelő védekezés alatt nem erre gondolunk: 

Németh Lajos kiemelte, a következő napokban rendkívül erős lesz az UV-B sugárzás, ami ellen mindenképp fontos a védekezés. A szakértő úgy szólt, a nyár elején vagyunk, így az emberek többsége még nem barnult le annyira, nem érte el azt a fajta barnaságot, ami után a leégés és bőrpír kevésbé jellemző. Ez a szint július-augusztus környékén már megvan, most azonban még nincs, így sokkal hamarabb le tudunk égni a napon, mint a megszokott. Németh Lajos arra kér mindenkit, hogy nagyon fokozatosan menjen csak ki a napra napozni és 30 percnél tovább semmiképp ne tartózkodjunk a napon, továbbá mindenki aktívan kenje magát fényvédő eszközökkel. 

Délelőtt 11 és 15 óra között nem érdemes szabad ég alatt tartózkodni. 

Németh Lajos szerint a 30 fok körüli hőmérséklet júniusban semennyire sem rendkívüli, így a fentebb módszereken kívül nincs más különösebb teendő, már ami a védekezést illeti. A meteorológus szerint a hétvégén az előrejelzés szerint tökéletes strand- és kiránduló idő lesz, a Balaton vize is már 20 fok felett lesz.

Csak óvatosan a napozással, az első igazi nyári napok várnak ránk, de a bőrünk még nem szokott hozzá”

– zárta Németh Lajos. 

Meleg, de csapadékos volt a május

A HungaroMet a héten adta ki jelentését, mely szerint az idei május középhőmérséklete országos átlagban 17,4 Celsius-fok volt, ami 1,3 fokkal haladja meg az 1991-2020 közötti évek átlagát, a  májusról készített összefoglaló szerint a havi középhőmérséklet az ország középső és déli részén sokfelé meghaladta a 18 fokot, 

másutt síkvidéken többnyire 16-18 fok között volt, míg 15 fok alatti értéket csak a magasabb hegyeken mértek. 

A hónap csapadéka országos átlagban az eddig beérkezett adatok alapján 69,6 milliméter volt, ami átlag közeli érték, ugyanis az 1991-2020 közötti évek átlaga 64,5 milliméter. 

 

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kormánypárti2
2024. június 04. 08:10
Leginkább a meteorológusok ellen kell védekeznünk, mert képtelenek még a legrövidebb távú előrejelzésre is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!