Törökország
18:002024. június 18.
Grúzia
Portugália
21:002024. június 18.
Cseh Köztársaság

Interjút adott a kegyelmi ügyről Balog Zoltán

2024. június 13. 08:02

Először beszélt a köztársasági elnök lemondásához vezető ügyről a református püspök a 777-nek.

2024. június 13. 08:02
null

Nyitókép forrása: 777

Mint ismert: a kegyelmi ügy során elnöki kegyelemben részesült K. Endre, a bicskei gyermekotthon pedofil igazgatójának bűnsegédje. Az eset nyilvánosságra kerülését követően lemondott Novák Katalin köztársasági elnök és távozott a közéletből Varga Judit korábbi igazságügyi miniszter is.

Az ügyben érintett volt Balog Zoltán református püspök is, aki emiatt lemondott a Zsinat lelkészi elnöki tisztségéről. Pontos szerepéről azonban rengeteg találgatás van, hiszen nyilvánosan nem szólalt meg a témában – egészen mostanáig, amikor is a 777-nek adott exkluzív interjút. A püspököt Martí Zoltán, a portál főszerkesztője kérdezte.

Balog Zoltán először arról beszélt, hogy amikor az emberrel egy ilyen megrázkódtatás történik, és így megrendül, akkor az első dolog nem a beszéd, hanem a csönd és a hallgatás. „Ha az ember tényleg az igazat akarja mondani, és nem csak tényeket kommentálni, akkor azt meg kell várni. 

Nekem először Istennel kellett megbeszélnem ezt” 

– fogalmazott.

Balog Zoltán elárulta: a kegyelmi kérvény benyújtásával K. Endre felesége kereste meg, később pedig K. Endrével is találkozott, és lelkipásztorként megpróbált neki segíteni. „Egy másfél órás beszélgetésünk volt, próbáltam vele imaközösségbe is kerülni, mert alapvetően úgy gondolom, hogy lelkipásztorként, lelki vezetőként, ha valaki tőlem segítséget kér, akkor meg kell azt vizsgálni és ha tudok, akkor megpróbálok segíteni” – fejtette ki.

Mint mondta: 

ezután a kegyelmi kérvénnyel megkereste Novák Katalint, és azt tanácsolta neki, hogy úgy véli, ebben az ügyben érdemes lenne kegyelmet adni.

Miért nem állt ki a nyilvánosság elé a botrány után?

Balog elmondta: felajánlotta a segítségét és a kiállását Novák Katalinnak, „de ő erre nem tartott igényt, mert ő akarta vállalni a döntésért a felelősséget”. 

Én első perctől úgy éreztem, hogy nekem erkölcsi felelősségem vállalni a szerepemet, és ezt vállaltam is. Azt, hogy ő ennek az ügynek a kapcsán távozott a magyar közélettől, súlyos tehernek érzem ebben az ügyben. 

Novák Katalin távozása óriási veszteség az egész országnak, a magyar nemzetnek, ezért engem súlyos felelősség terhel

– szögezte le, hozzátéve, hogy mindvégig hitt K. Endre ártatlanságában, mégpedig azért, mert a férfi leleplezett egy pedofil-bűncselekményt a bicskei gyermekotthonban. Mint fogalmazott: nem érezte arányosnak K. Endre és az igazgató büntetését. 

Balog Zoltán kifejtette: súlyos hibát követett el, de senkinek nem akart kárt okozni, és nem követett el bűnt, amikor kegyelmet kért K. Endrének.

Szerettem volna segíteni neki az igazság keresésében, hogy megkönnyebbülhessen” – tette hozzá. Illetve azt is leszögezte: ha körültekintőbb lett volna a múltban, távol tartotta volna magát ettől az ügytől. K. Endrével nem tartja a kapcsolatot, egy éve beszélt vele utoljára. Arról a videóról, ahol K. Endre egy fiatalt győzködött, azt mondta: láthatóan még mindig küzd az igazáért – nagyon rossz módszerrel.

Balog úgy véli, nem rántotta bele a kegyelmi ügybe a református egyházat, szerinte az egyház állt mellé, és a védelmére kelt.

Balog Zoltán az interjú során a bicskei gyermekotthon áldozatainak is üzent: azt mondta, 

megrendítették a történtek, és bocsánatot kért tőlük. Hozzátette: azt kívánja, találják meg azokat az embereket, akik valóban tudnak nekik segíteni, és nem kihasználni akarják őket, vagy visszaélni a bizalmukkal.

 

 

Összesen 188 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
vanced
2024. június 14. 06:27
Novák Katalin nélkül szinte teljesen hiteltelen ez a vallomás.
iurbanyi
2024. június 14. 01:10 Szerkesztve
galancza-2
2024. június 13. 23:25
bali zozó nem keresztény, hanem sátánista patkány. Utólagosan magyarázkodik undorítóan.Ha komolyan gondolná amit most ugat, akkor az ügy kirobbanásakor elmondta volna. bali zozó magasbeosztású állami munkakörével visszaélve brutális pénzekkel támogatott magyargyűlölő, kereszténygyűlölő, Fideszgyűlölő intézményvezetőket, akik az OV-kormányok idejében (!!!!!!!) lelkileg terrorizálták az OV pártra szavazó beosztottjaikat!!!!!......... kati és jucus meg menjen a kurva anyjukba,mert nem volt kötelező leszopni a sátánista refi püsit. Ettől függetlenül hajrá Fidesz! Mert a az összes ellenzéki patkány megfogalmazhatatlanul aljasabb a sátánista refi püsinél.
Intruder
2024. június 13. 21:22
Rohadj meg, te gazember.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!