„Európa gazdasági öngyilkosságot követ el” – mutatjuk, mekkora gazdasági kárt okozott a brüsszeli elit az orosz-ukrán háború kitörése óta (VIDEÓ)

2024. június 05. 15:05

A háborús szankciók és a védelmi kiadások túlterhelik az európai gazdaságokat Vukics Ferenc szerint.

2024. június 05. 15:05
VON DER LEYEN, Ursula; ZELENSZKIJ, Volodimir

Nyitókép: MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko

A Specialista legutóbbi adásában Vukics Ferenc alezredes fejtette ki véleményét arról, milyen következményei vannak Európára nézve az orosz–ukrán háborúnak. Mint elmondta, az adatokból jól látszik, hogy Európa gazdasági öngyilkosságot követ el a háború kapcsán, a szankciók és védelmi kiadások ugyanis túlterhelik az európai gazdaságokat. Vukics szerint

2022-ben az Európai Unió földbe döngölést ígért az oroszok elleni szankciókkal, ám ez nem csak elmaradt, hanem az is tisztán látszik, hogy amíg az orosz a térség egyik legdinamikusabban fejlődő gazdasága lett, addig az unió országaiban komoly visszaesés tapasztalható. 

Vukics Ferenc szerint ennek részben az az oka, hogy Európa rengeteget vesztett a háborús szankciókon. Mint elmondta, az orosz számítások szerint Európa 1500 milliárd eurónyi bevételkiesést könyvelhetett el azzal, hogy megszakította a gazdasági kapcsolatok nagy részét, addig az orosz gazdaságon mindez nem érezhető. 2023-ban például 3,6 százalékos növekedést produkált. Mindez köszönhető annak, hogy bár az Európába irányuló gáz és olajszállítmányok terén 23 százalékos csökkenést kellett elkönyvelniük, nem olaj és gázipari bevételek terén viszont 25 százalékos növekedést produkált az orosz gazdaság. Ráadásul az egyre szorosabbá váló orosz–kínai együttműködés is csökkenti annak a lehetőségét, hogy az orosz gazdaság megroppanjon, mint ahogy a szankcióktól remélték Európában.

Európa tehát bajban van, ráadásul amerikai közgazdászok azt jósolják, hogy hamarosan Franciaország és Olaszország is súlyos gazdasági krízisbe kerülhet. Vukics elmondása szerint

a szankciós politika sem Oroszországot, sem az Egyesült Államok gazdaságát nem rendítette meg, csak Európára hatott negatívan.

Mindez pedig a kontinensen az egészségügyi, szociális és kulturális területen is érezteti fogja hatását. Vukics Ferenc szerint ennek ellenére „az európai vezetők eltökéltek abban, hogy a gazdaságukat és társadalmukat a szakadék szélére sodorják és ennek az egész világ meg fogja fizetni az árát.”

Ezt is ajánljuk a témában

A Specialista adása itt nézhető meg:

 

 

Összesen 109 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
darling
2024. június 05. 22:36
Ezek egymás iránti rajongása kötelező vagy szabadon választott? Irritáló!
Namond
2024. június 05. 16:59
Ezt mindnyájan tudjuk a 2014-es szankciók óta. Ez nem egy szakmai cikk, csak afféle kelősítő prospektus bevezető.
Lajoss
2024. június 05. 16:28
Ki a faszom az a Vukics Feri? 😂😂😂
bagira002
2024. június 05. 16:08
Háborúgyártó csináló nyugati vezérek Brüsszelben magukat összelopták , lopott milliárdokat kimentették egy éjszaka euból Amerika felé vásárolt szigetek felé elszöknek .
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!