Egy merész álom: gyalogoshíd a Margitszigetre – Dombi Rudolf II. kerületi fideszes polgármesterjelölt a Mandinernek

2024. június 08. 15:12

Az Őrsi Gergely-féle városvezetés alig csinált valamit Dombi Rudolf II. kerületi fideszes polgármesterjelölt szerint, aki a terveiről is mesélt lapunknak. Interjúnk.

2024. június 08. 15:12
Dombi Rudolf, a Fidesz II. kerületi polgármesterjelöltje
Szilvay Gergely
Szilvay Gergely

Fotó: Fidesz

A miniszterelnök a Békemeneten bejelentette, hogy mozgósítási világrekordra készülnek. Ezzel önök hogy állnak itt a kerületben?

Olimpiai bajnokként mindig is sikerorientált, csapatban gondolkodó ember voltam, ami most sokat segít abban, hogy ehhez a rekordhoz is hozzájáruljak. Ráadásul nem is esik nehezemre, hiszen hetek-hónapok óta azt élvezem a legjobban, ha emberekkel találkozom és beszélgetek. Igaz, az elmúlt néhány napban ezek a találkozások megsokszorozódtak, én magam is sok helyre kopogtattam be, hogy megkérdezzem a kerületben élők véleményét és meghallgassam javaslataikat. Nagyon pozitívak a tapasztalataim, mert gyakorlatilag mindenhol szívesen fogadtak és bíztattak. Akikhez nem tudok eljutni, azokat telefonon keressük fel a képviselőtársaimmal együtt, mert nekünk mindenki véleménye számít, hiszen Buda jövője a tét!

Hogyan kötődik a második kerülethez?

2008-ban költöztem a kerületbe. Rendszeresen a Margitszigeten edzettem, telente a Hármashatár-hegyre futottunk fel, minden szombaton hegyi futás volt. A Margitszigeti Diák Kajak Klub színeiben, innen indultam 2012-ben az olimpiára, és ide hoztam haza az aranyérmemet is. Az ajtónk előtt rengeteg ajándék, kedves üzenet várt a szomszédoktól. Ebből a sok szeretetből, amit kaptam a kerületben, szeretnék most visszaadni. Mindig nyitott szemmel azt figyelem, mit lehetne fejleszteni. Hét éve abbahagytam a sportot, diplomát szereztem, azóta európai uniós projektekkel, ingatlanfejlesztéssel, üzemeltetéssel foglalkozom.

Sport és politika – hogy fér össze, gondolom, sokan megkérdezik!

Nagyon sok metszéspontja van szerintem, akár a hazaszeretet, akár a fejlesztés, fejlődés, keményen és kitartóan dolgozni a sikerért! A sportban és a politikában is szükség van fegyelemre, alázatra! Polgármesterként szolgálni szeretném az itt élő embereket és velük együtt, közösen építeni a kerületet.

Elmondaná, mire gondol?

Rengeteg olyan út- és járdaszakasz van, ami úgy néz ki, mintha bombáztak volna. Naponta halljuk, hogy az önkormányzatoknak nincs pénze, nos, a második kerület az úgy áll, hogy Karácsony Gergely helyett fel tudott újítani több száz millió forintból egy útszakaszt a Szilágyi Erzsébet fasoron. Méghozzá egy olyat, ami ráadásul itt van mellettünk a kerület határán, de egyébként XII. kerületi közigazgatási rész, és fővárosi üzemeltetésben van. Szuper, hogy annyi pénze van a kerületi önkormányzatnak, hogy a főváros helyett költ, de azt gondolom, ez nincs jól így. A külső városrészeken nincs vízelvezetés, van, ahol nincs járda, és akad olyan is a XXI. században, hogy át kell menni a túloldalra egy babakocsival is, ha gyalogosan közlekedünk. Ez teljesen méltatlan a kerülethez. Akadnak ugyan látványintézkedések, mint például a sok virágágyás, ami bár szép, de nem oldja meg kerületünk valódi problémáit. A mai napig azokkal a projektekkel ékeskednek, amit az előző városvezetés kezdett el, még a forrást is megszerezte rájuk. Így már csak a kivitelezés maradt nekik. Ilyen például a Gyarmati Dezső Uszoda melletti közösségi liget vagy a Széna tér.

Mi az ön terve a II. kerületben?

Az első és legfontosabb, hogy a kerületet érintő, meghatározó kérdésekben szeretném kikérni az itt élők véleményét. Mi valóban fejleszteni szeretnénk, és kihasználni a környezetünk adottságait. Visszaadni Buda régi, jó hírnevét. Véleményem szerint fontos lenne egy zöldfordulat, mégpedig olyan, amivel akár mintakerületté is válhatunk és évtizedek múlva egy klímaváltozás esetén is biztosítja a jövőnket. Cserjék nem adnak árnyékot, az elültetett fák viszont igen. Itt van nekünk az Ördögárok-patak, ez alapvetően az esővíz elvezetésére hivatott, és mi szeretnénk felduzzasztani. A lelki szemeim előtt már megjelent a kép, hogy az Akadémia park mellett üldögélnek a vízparton az arra járók, vagy elsétálnak a távolabb élők is. Aztán ott van a Hármashatár-hegy, amit kirándulóhelyként is lehetne használni, ha meglenne az ehhez szükséges infrastruktúra.

Van olyan álma, ami a legközelebb áll a szívéhez?

Az egyik álmom egy olyan projekt, amely egyébként tervezés alatt van, az a Margitszigetre átvezető gyalogos híd. Nagyjából a Kolosy térrel szemben van a Margitsziget közepe. Milyen jó lenne, ha a Palatinus strandra egyenesen át tudnánk sétálni, a jelenlegi körülményes tömegközlekedés helyett?

Kívülről úgy néz ki, Buda megtelt! Így van ez?

Három olyan beruházás van jelen pillanatban engedélyeztetés alatt, ami ha megvalósul, nagyságrendileg 350 és 400 közötti ingatlan megépítését jelenti. Lassan elfogynak a zöld területek a kerületben, nem beszélve arról, hogy ez hány újabb autó megjelenésével jár. Miközben nincsenek parkolóhelyek és folyamatos dugóra panaszkodnak a helyi lakók. Azt tervezem, hogy a társasházépítéseket korlátozni fogjuk a kerületben. Természetesen nem a felújítások és építkezések ellen szeretnénk tenni, hanem hogy fontoljuk meg a nagy beruházások engedélyezését. A Fény utcai piacon rendet kell tenni, nagyon magas a helypénz, ami egyaránt rossz az árusoknak és a vásárlóknak is. Ezt a helyzetet mihamarabb meg kell oldanunk! Egy szóval tele vagyok álmokkal és tervekkel, és ha az itt élők megtisztelnek a bizalmukkal, fiatalos lendülettel szeretném belevetni magam a megvalósításukba!

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 112 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nempolitizalok-0
2024. június 08. 16:59 Szerkesztve
Nincs értelme azért egy gyalogos hidat építeni, hogy nyáron kb. 100 ember átsétáljon a palára a Kolossyról. De már az sokat segítene rajtuk, sőt másokon is, ha visszaállítanák a Karácsonyék által megszüntetett 109-es buszjáratot. Pld. az óbudaiakon is.
csapláros
2024. június 08. 16:16 Szerkesztve
Novicsok-5 2024. június 08. 16:09 ..."Olimpiai bajnokból gerinctelen politikus."... Ja, ja: kurvára bírja az olvasó, amikor a kerítésen túlról csaholnak be, olyanok akiknek közük hozzá SEMMI. Otthon povedálj, a lakhelyeden, bazdmeg. Tuti, hogy fingod sincs az ottani képviselőidről...
csapláros
2024. június 08. 16:13
Gyalogos híd a Margit-szigetre Budáról??? Csaknem olyan, mint a lanovka terve a pesti oldalról, át a Dunán a Gellérthegyre... A túrót kell belerondítani a budai látképbe még úgy is, hogy a hajóforgalom nem arra megy ? Elég feladatot fölsorolt a jelölt ahhoz, hogy azzal tegye élhetőbbé a kerületet !
Osztap_Bender
2024. június 08. 16:10
Egy merész álom: gyalogoshíd a Margitszigetre Egy sokkal merészebb álom: egy órán belüli érdemi vizsgálat és ellátás a kórházak sürgősségi részlegein.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!