Budapesttől alig pár kilométerre nyert Magyarország első színes bőrű polgármestere, aki hamar felvenné a kapcsolatot a térség fideszes országgyűlési képviselőjével

2024. június 25. 09:53

Mwajas Kriszta a magyar történelem harmadik színes bőrű politikusa, és csupán egy szavazattal győzte le Pócsmegyer 22 éve regnáló vezetőjét, Németh Miklóst.

2024. június 25. 09:53
Mwajas Kriszta; Pócsmegyer; Surány; polgármester

Nyitókép forrása: Facebook

 

Budapesten született a június 9-i helyhatósági voksolásokon mandátumot szerző, kenyai származású polgármester, Mwajas Kriszta, aki Pócsmegyeren, pontosabban, Pócsmegyer-Surányban találta meg az otthonát, írja a Blikk. A leendő településvezető egy vokssal győzte le Németh Miklóst, aki 22 évig volt Pócsmegyer első embere.

Az orgánum interjút is készített Magyarország harmadik színes bőrű magyar politikusával, aki közösségi oldalán megosztott fényképek alapján aggódott már a sajtószabadságért, az LMBTQ-jogokért; s a kormánykritikus tartalmak megosztása sem áll tőle távol, nagyon úgy tűnik.

Íme pár kulcsmondat a beszélgetésből:

  • „Pont nőktől kaptam ilyen kérdéseket, hogy nő létemre miért akarok elindulni. Nekem meg ez eszembe sem jutott, ahogy azzal sem foglalkozom, hogy színes bőrű vagyok, de megjegyzéseket nem kaptam emiatt. Nem volt téma. Édesapám kenyai származású, de én Budapesten születtem. Mióta megválasztottak, kerestek a bőrszínem miatt újságírók, de szerintem az is teljesen normális, hogy kíváncsiak a származásomra. Sőt, mondok még valamit, nem csak, hogy nő vagyok, színes bőrű, de még a hajam is kék és tetoválásom is van.”
  • „Én a közösséget behúznám a közös gondolkodásba, megoldásokba, hiszen nagyon sokféle tapasztalattal rendelkező ember él itt, és már többen is jelentkeztek, hogy valamilyen módon részt vennének ebben.”
  • „A következő hetekben, hónapokban megkeresem majd Vitályos Eszter országgyűlési képviselőt és a környező települések polgármestereit, hogy beszélgessünk az együttműködés kereteiről, az elképzeléseinkről, terveinkről. Persze, ez egy nagyon nagy felelősség, de nyomást nem érzek. Én és a csapatom nagyon komolyan vesszük a szolgálatot. Várom az októbert, de addig is dolgozunk és rákészülünk a tennivalókra. Ez nem csak az én életemben lesz új fejezet, hanem remélhetőleg Pócsmegyer-Surány életében is.”

 

Kapcsolódó cikkek a Választás 2024 aktában.

Összesen 225 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Box Hill
2024. június 25. 20:18
Gratulálok a falunak. Budapest csak Karácsonyig tud eljutni minőségben. Meg Demszkíjig ötször.
Zsolt75
2024. június 25. 17:59
Terészetesen semmi összefüggés, de felénk mindig "majomszigetnek"hívtuk a szentendreit...
goldie-2
2024. június 25. 17:41
És valamit a település gondjairól?
Oldalkosár
2024. június 25. 17:16
Agglomerációba kimenekült moslékosok tudják, hogyan kell szavazni. Mindenesetre hajrá, mutassa meg mire képes.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!