Albánia
21:002024. június 24.
Spanyolország
Horvátország
21:002024. június 24.
Olaszország

Alkotmányjogász: Brüsszel erős politikai kényszert gyakorol Magyarországra, hogy változtasson a migrációs politikáján

2024. június 16. 09:59

Az Európai Unió Bírósága a brüsszeli álláspontot képviseli, és túlterjeszkedik a hatáskörén – mondta ifjabb Lomnici Zoltán.

2024. június 16. 09:59
null

Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Brüsszel erős politikai kényszert gyakorol Magyarországra, egyfajta jogi köntösbe öltöztetett politikai elvárásként előírva, hogy változtassunk a migrációs politikán” – mondta a Magyar Nemzetnek ifjabb Lomnici Zoltán, a Századvég jogi tanácsadója az Európai Unió Bírósága által Magyarországra kiszabott kétszázmillió euróról (mintegy nyolcvanmilliárd forint).  A bírságot azért rótták ki, mert Magyarország „nem tartja tiszteletben” az uniós jogszabályokat, egyebek között a nemzetközi védelem megadására és az unión kívüli országok jogellenesen az unió területén tartózkodó állampolgárainak visszatérésére vonatkozó eljárások területén.

A bíróság brüsszeli álláspontot képvisel

Ifjabb Lomnici Zoltán szerint Brüsszel manipulálja az eseményeket, hogy befolyásolja a tagállami kormányok döntéseit, különösen Magyarország esetében, amely markánsan elutasítja a migránsok befogadását. Lomnici úgy véli, hogy az uniós hatalmi elit nem tudja elfogadni a magyar kormány és a magyar emberek migrációval szembeni határozott álláspontját, ezért próbálják pénzügyi büntetésekkel rákényszeríteni Magyarországot az uniós menekültügyi szabályok betartására. A bíróság azzal érvelt, hogy a magyar kormány megsértette az uniós jogot a tranzitzónák kialakításával, ahol korlátozták a nemzetközi védelem iránti eljáráshoz való hozzáférést. Lomnici szerint azonban 

a bíróság valójában a brüsszeli álláspontot képviseli, és túlterjeszkedik a hatáskörén, hogy a jog eszközeit felhasználva próbálja Magyarországot rákényszeríteni a migránsok beengedésére.

Lomnici szerint a bíróság figyelmen kívül hagyta, hogy a tranzitzónák már nem működnek, és súlyosító körülményként értékelte a Magyarország alaptörvényének tiszteletben tartása érdekében megindított eljárásokat. A bíróság nem vette figyelembe Magyarország azon nyomós érvét sem, hogy az EUMSZ 260. cikk (1) bekezdése nem határoz meg konkrét határidőt az Európai Bíróság ítéletének teljesítésére.

Lomnici hangsúlyozza, hogy a bírság kiszabásának világos szerződéses követelményei vannak. A kényszerítő bírságot csak akkor lehet igazolni, ha a korábbi ítéletben foglaltak teljesítésének elmulasztása a bíróság vizsgálatáig fennáll. A bíróság azonban nem vette figyelembe, hogy Magyarország eddig még soha nem mulasztotta el a bíróság ítéletének teljesítését. Lomnici szerint a bíróságnak figyelembe kellett volna vennie az érintett tagállam fizetési képességét és a megállapított kötelezettségszegés arányosságát is.

 

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
AROON
2024. június 17. 06:41
Nem feltétlenül kell nekünk az EU! HUXIT! Irány a BRICS! Az EU egy libsikomcsik álltal vezetett gittegylet! Bukásra érett!
alexandrosz-2
2024. június 16. 22:42
A saját népeteket alaposan átbaszva, a szavazás szabályait erre az alkalomra átszabva beléptetek önként a birodalomba és eltiportátok azokat, akik ez ellen érvelni mertek. Most pedig, amikor szar csicskákként, vétótlanul pofoznak benneteket 14 éve, csak néztek ki a buta fejetekből, hogy a zsidó brancs azt a stratégiát alkalmazza veletek szemben is, amit ezer évek óta alkalmaz minden csicskájával szemben. Ez a ti felelősségetek zsideszes gecik, nektek kell megoldanotok, nem a népnek, amit 14 éven át folyamatosan és alaposan átbasztatok. Szerintem érdemes csipkedni magatokat, mert elsőkként ti lógtok majd a hazai zsidó kommunista bíráitokkal, ügyészeitekkel, a szemkilövőitekkel, meg a kedves alaposan felpénzelt famíliátokkal, nem a brüsszeli zsidó vircsaft, ha plebs mégis begurul. Az majd csak utánatok következik. Szóval meló van csicskák. Húzzatok bele!
Akitlosz
2024. június 16. 17:09
Na de miért kell ahhoz Magyarországra erős nyomást gyakorolni ahhoz, hogy Brüsszel változtasson a migrációs politikáján?
elfújta az ellenszél
2024. június 16. 12:40
Húsbavágóan komoly összegről van szó, de a migrincspátyolgatás ennek sokszorosába kerülne. Ha jók akarnánk lenni Brüsszelben, akkor százszorosát fizetnénk írástudatlan afrikai buckalakóknak, hogy ide jöjjenek szaporodni. Egy ilyen forgatókönyv számunkra már nem csak húsbavágó, hanem amputációval érne fel.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!