Törökország
18:002024. június 18.
Grúzia
Portugália
21:002024. június 18.
Cseh Köztársaság

Alapjogokért Központ: Karácsony Gergely valótlan állításokkal próbálja aláásni a választási eljárást

2024. június 14. 11:27

A baloldal szerint csak az a választás demokratikus, amit ők nyernek meg – véli Szikra Levente, az Alapjogokért Központ vezető elemzője.

2024. június 14. 11:27

Nyitókép: MTI-archív/Balogh Zoltán

Valótlan állításokkal próbálja aláásni a választási eljárást Karácsony Gergely főpolgármester – írta Szikra Levente, az Alapjogokért Központ vezető elemzője gyorselemzésében.

Szikra Levente kiemelte, hogy a választási eljárás Magyarországon kiválóan és alaposan szabályozott, bevált módon működő rendszer. Ennek fontos része az is, hogy mindenkit megillet a jogorvoslat lehetősége, aki jogsértést tud bizonyítani – mutatott rá. Mint írta, Vitézy Dávid ezzel a jogával élve fellebbezett a főpolgármester-választás eredményével szemben, amit a Nemzeti Választási Bizottság jogilag megalapozottnak talált, ezért újraszámolja az érvénytelen szavazatokat.

„A demokrácia és a jogállam rendes működését látjuk, azonban Karácsony Gergely főpolgármester napok óta próbálkozik azzal, hogy aláássa a választási eljárás társadalmi elfogadottságát. Ennek érdekében attól sem riadt vissza, hogy nagyon súlyos és valótlan állításokat fogalmazzon meg a választási szervek munkatársaival szemben, bűncselekménnyel vádolva őket

 – fogalmazott Szikra Levente.

Azt írta, hogy a valóság az, hogy a Nemzeti Választási Iroda jogszerűen értesítette az összes érintett helyi választási bizottsági delegáltat arról, hogy felbontják az urnákat és összegyűjtik az érvénytelen szavazatokat. A legtöbb kerületben meg is jelentek az ellenzéki delegáltak, akiknek joguk van ellenőrizni ezt a folyamatot. Néhány helyen ugyanakkor ezt nem tették meg, és ezt a főpolgármester megalapozatlan vádaskodásra használja, holott a jelek szerint a saját delegáltjaik nem érezték elég fontosnak, hogy megjelenjenek. A jelenlétük hiánya sem változtat ugyanakkor azon a tényen, hogy a szavazólapok lezárva, felbonthatatlanul tették meg az utat az újraszámlálás helyszíne felé, így a visszaélések lehetősége kizárt – olvasható az elemzésben.

Szikra Levente úgy fogalmazott: „egy szó, mint száz, a jogorvoslat folyamata törvényesen zajlik, a szükséges garanciákat a választási szervek mindenhol biztosítják.” Szerinte ennek fényében különösen visszás, hogy a hivatalban lévő és jelen állás szerint még első helyezett főpolgármester-jelölt a fideszes jelölt visszalépésére és a garanciák hiányára vonatkozó hamis állításokra alapozva szeretne új választást, amellyel egyébként valójában csak saját elkötelezett támogatóit hergeli a választás törvényes folyamata ellen. „Úgy tűnik, egy dolog sosem változik: a baloldal szerint csak az a választás demokratikus, amit ők nyernek meg” – írta Szikra Levente.

(MTI) 


 

Kapcsolódó cikkek a Választás 2024 aktában.

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zokni
2024. június 15. 10:38
Amit ír ez a nyomorult (Szikra), abban benne van a jogsértés, még akkor is, ha nem igaz, hogy egyes ellenzéki delegáltak azért nem mentek volna vissza, mert “nem érezték elég fontosnak, hogy megjelenjenek”. Ugyanis jogi értelemben, az urna felbontása ilyenkor tilos, mert nincsenek biztosítva a tisztességes körülmények. Nyilván, mert Szikra nem jogász végzettségű. (Hanem egyszerű diplomás “szopász”?) A másik, hogy K. azt is mondta, h Vitézy újraszámlálási kérelméről nem látott annak indokoltságát alátámasztó írásos dokumentumot. (Az az állítás ugyanis nem volt helytálló, h a szavazókörökben nem tudták, hogy a lemondott Fideszes kijelölése nem teszi érvénytelenné a szavazó lapot, ha vki mást is beikszelnek.)
zakar zoltán béla
2024. június 14. 12:43
A beszariak bálján a hős Boesme bébi.
states-2
2024. június 14. 12:07
A régi hülye komcsi duma, amivel a folyamatos agyonverésüket magyarázzák, csak most jött egy hozzájuk hasonló futóbolond, aki bizonyította, hogy bizony nem a választási rendszerben van a hiba, hanem a komcsi készülékben.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!