A választás tétje

2024. június 05. 23:36

Aki szerint a modern felfogás téves útja az embernek, az a jobboldalra fog szavazni.

2024. június 05. 23:36
Lánczi András
Lánczi András

A szerző filozófus

A választás a demokráciák rutinja, a politikai teljesítmény és a közhangulat mérésének eszköze. Valamint jövőbe látási verseny, mert az emberek a jövőről döntenek a már megtörténtek fényében. S ebben a pillanatban az egyszerű döntés nagyon bonyolulttá válik. Hirtelen nemcsak egyéni jóléti és jó érzési kérdések merülnek fel, hanem olyanok, amelyek a jó mivoltát firtatják. Innen viszont már nincs megállás: vajon a demokráciában egyszerű korrekciós eljárást látunk, vagy magát a modern demokráciát akarjuk megítélni? Ehhez pedig filozófiai érdeklődésre és műveltségre van szükség. A mai demokrácia modern feltételek között létezik, azaz a tudomány, a technológia, a progresszió mindent relativizáló és az egyenlőséget abszolutizálni akaró körülményei között. Minden választás, ha észrevesszük, ha nem, filozófiaválasztás is, legalábbis az európai kultúrában biztosan.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 101 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!