Szlovénia
ÉLŐ
Szerbia

Szijjártóval kiabáltak az EU-csúcson, hogy tovább pénzelhessék Ukrajnát

2024. május 28. 10:18

Brüsszelben meg akarják kerülni Magyarország vétóját, hogy tovább finanszírozhassák Ukrajnát

2024. május 28. 10:18
null

Nyitókép: Facebook

Az Európai Unió tagállamai felháborodtak amiatt, hogy Magyarország nem egyezik bele az Ukrajnának szánt 6,5 milliárd eurós katonai segélybe – írta a Bloomberg. A cikk szerint a magyar vezetés hajthatatlansága miatt Brüsszelben arról tárgyalnak, hogyan lehetne az uniós alapot megvédeni Magyarország vétójától. Joseph Borrell, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője kifejtette, hogy már készülnek azok a jogi határozatok, amelyek lehetővé tennék a források mozgósítását, de a késedelem emberéletekbe kerül.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter arról számolt be, hogy hatalmas felháborodást okozott uniós kollégái körében, amikor egyértelművé tette, hogy Magyarország továbbra is blokkolja az ukrán fegyverkezés finanszírozását. Mint mondta, Magyarországra hatalmas nyomás nehezedett a tanácskozáson, az uniós politikusok kiabáltak és nem a megfelelő hangnemben szólaltak fel.

A Bloomberg szerint Budapest álláspontja további aggodalomra ad okot, mivel az Ukrajnának szánt uniós alap júliusban akár 3 milliárd eurót is kaphat a befagyasztott orosz vagyonokból származó nyereségből. Ezt a pénzt az ukrajnai fegyvervásárlás finanszírozására kellene fordítani. 

A tárgyalásokon részt vevő, meg nem nevezett magas rangú uniós diplomata szerint jelenleg egyeztetések folynak arról, hogyan lehetne ezt a pénzt Magyarország vétójától megóvni és gyorsabban eljuttatni Ukrajnának.

Szijjártó elmondta, hogy Magyarország ellenzi az Oroszországgal szembeni esetleges 14. szankciócsomagot is, valamint azt is, hogy vitát indítsanak arról a javaslatról, hogy nyugati állampolgárok ukrán katonákat képezzenek ki Ukrajnában. Gabrielius Landsbergis litván külügyminiszter szerint Magyarország egyetlen tagállamként szinte minden egyeztetést és megoldást blokkol, és ezzel a magyar kormány képviselői túl messzire mentek.

A cikket Közép-Európa szakértője, médiafigyelője és piackutatója, a CEPER szemlézte a Mandiner.hu számára.

 

Összesen 139 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csigorin
2024. május 30. 18:24
a jo kurva anyjukkal kiabaljanak
tamagaba
2024. május 28. 15:00
Én még azt hittem, hogy mi vagyunk a legkorruptabbak De nem Ők is ugyan úgy, csak nem azért a pénzért, sokkal többért És most ott van az a pénz
alexandrosz-2
2024. május 28. 14:34
Békéről hasbaráztok? Nem az ellenzék küldött "honvédeket" Csádba, hanem a vétótlan köpcös geci. A zsideszes csicska geci jól teljesitett eddig is, hiszen a szavazatával biztosított az eu. a magyarpusztító ukrán geci haverjaiknak a háborújukhoz: - 85+50+5 milliárd eurót, - 13 szankciós csomagot (a 14-et most kotyvasztja a komisszár gazdáival), - sok tucat szankcióhosszabbítást (a 14-en most ügyködnek az aljas gecik), 6 havonta, - a magyarok pénzén áramot, gázt, üzemanyagot, gyógyszert, kötszert, gyógykezelést, üdültetést. Ráadásként a magyargyűlölő aljas hohol bandából naponta tízezreket "menekültekként" pénzeltek, etettek. Megszavazott mindent nekik a vètótlan köpcös geci csicska. Mindent is. A vámmentes, korlátozásmentes ukrán exportot, a magyar mezőgazdaság, méhészek tönkretételét is. Mi volt az új zsidó parancs? Nem azt kell figyelni, amit a zsideszes gecik hazudoznak, hanem azt, amit csinálnak!
Johogy
2024. május 28. 13:53
Az osszes eu-s orszag minusz Magyarorszag osszedobja, es nem irjak ra a nevunket, problem solved.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!